Güncelleme Tarihi:
Tarihi ve milli değeri olan Yavuz Çıkarma Plajı’nın 30 yıllığına Altınbaş Holding adlı yerel bir şirkete kiralanması halkın ve siyasilerin sert tepkisine neden oldu. 1974 Kıbrıs barış harekatının başladığı, Kıbrıslı Türklerin özgürlük mücadelesinin sembolü olan Yavuz çıkarma plajına otel yapılması planlanıyor. Yavuz çıkarma plajını kiralayan şirket, yine aynı yerde yıllardır plaj ve diskotek işletiyordu.
Çıkarma plajının kirlanması meclis oturumunda gündeme geldi. Ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, Bakanlar Kurulu’nun meclisi devre dışı bırakarak çıkarma plajını kiralama kararını, meclise hakaret olarak değerlendirdi.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, plajın kiralanma kararının hassasiyetine dikkat çekerek konunun bakanlar kurulunda tekrar tartışılacağını söyledi.
Yunan cuntası 15 Temmuz 1974’te dönemin Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios’a karşı darbe düzenleyerek adayı ele geçirmeye çalışmış, bunun üzerine Türkiye, 20 Temmuz 1974 sabahı Kıbrıs’a çıkarma yapmıştı.
Türk tarafında toplam 1672 kişinin şehit düştüğü harekatta Türk Silahlı Kuvvetleri de ilk şehitlerini Yavuz Çıkarma Plajı’nda vermişti. Yavuz Çıkarma Plajı’nda, her yıl 20 Temmuz’da şafak nöbeti adı altında harekatın anma etkinlikleri yapılıyordu.
KARAR İPTAL EDİLDİ
KKTC Bakanlar kurulu, bir önceki bakanlar kurulunda alınan ve resmi gazetede yayınlandıktan sonra büyük tepki çeken 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nın başladığı yer olan Girne'deki Yavuz Çıkarma Plajı'nın 30 yıllığına kiralanması kararını geri çekerek iptal etti. (ÖMER BİLGE)