Doğan ULUÇ/NEW YORK
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2002 01:56
Türkiye ile ABD arasında tıp köprüsü kuruluyor. İstanbul'da Florence Nightingale Hastaneler Grubu, Amerika'nın ileri gelen sağlık merkezleriyle önceki gün işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşma çerçevesinde ünlü cerrah Mehmet Öz, Türkiye'ye gelerek ameliyat yapacak.
Florence Nightingale Hastaneler Grubu, ABD’nin ünlü tıp kuruluşları Columbia-Cornell Tıp Fakülteleri, New York Presbyterian Hastanesi ve Memorial Sloan Kettering'in üst düzey yöneticileriyle bir işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşma gereğince iki ülke arasında tıpta karşılıklı öğrenci yetiştirilmesi, doktor eğitimi, teknoloji paylaşılması, bilgi ve tecrübe alışverişi gerçekleşecek. İmza töreni nedeniyle New York'a gelen Florence Nightingale Hastaneler Grubu İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cemşit Demiroğlu, üç önemli sağlık kuruluşu ile yapılan işbirliği anlaşmasının Türk tıbbının gelişmesine ciddi katkıda bulunacağını vurgulayarak şöyle ekledi:
‘‘Anlaşmanın hedefleri karşılıklı öğrenci mübadelesi, eğitim, araştırma, sağlık bakımını içeriyor. Grubumuzdaki Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, New York'ta eğitim görecekler, ihtisas yapabilecekler. Buradaki üç hastane ve fakülte öğrencileri, doktorlar hemşirelerle de Türkiye'ye bizim kurumlarımıza eğitim ve ihtisas için gelecekler. Türkiye'de kalp, gögüs hastalıkları, kanser gibi ağır vakalarda ameliyattan önce Amerika'da işbirliği yaptığımız hastanelerle tele-konferans kanalıyla ikinci ve üçüncü görüş alma imkanımız olacak. Amerikan uzman hekimleri cerrahlarımızın görüşünü paylaştıkları takdirde hastalarımız ya Türkiye'de veya buraya gelip ameliyat olabilecekler. İlk faaliyet olarak 17-21 Haziran tarihlerinde İstanbul'da ana teması kalp olan bir sempozyum hazırlayacağız. Bu sempozyuma New York Columbia- Cornell Rektörü Herbert Pardes ile ünlü kalp cerrahı Mehmet Öz, Amerika'da ün yapmış kardiyoloji uzmanları Hasan Garan ve Özgen Doğan dahil bir grup İstanbul'a gelecek. Amerika'nın sayılı kalpçilerinden Prof Dr Mehmet Öz'ün senenin muayyen aylarında ameliyatlar yapmak üzere Türkiye'ye gelecek.’’
Prof. Demiroğlu, Columbia-Cornell'in Rektörü Pardes'in Florence Nightingale Hastanesi'nde yılda 3 bin açık kalp ameliyatı, 6 bin anjiyo, 2 bin anjiyo-plasti balon tatbikatının yüzde 2'nin altında kayıpla gerçekleştiğini öğrendiğinde çok şaşırdığını ve ‘‘Türkiye'de tıbbın bizim büyük merkezlerimiz düzeyinde olduğunu bilmiyordum’’ dediğini söyledi.