Güncelleme Tarihi:
İddiaya göre; casusluk soruşturması kapsamında 17 polise yakalama emri çıkarılmasından ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü, olası eylemler için Çağlayan Adliyesi'nde önlem aldı. Saat 00.45 sıralarında, adliye önünde önlem amaçlı bekleyen polisler bariyer dışından bekleyen Mehmet Baransu'ya kimlik sordu. Baransu, kimlik göstermeyi reddederek arkasını döndü ve olay yerinden uzaklaşmaya başladı. Polisler, Baransu'ya doğru hamle yaparak kollarından yakaladı ve yasal olarak kimlik göstermek zorunda olduğunu söyledi. Baransu polislere direnince kısa süreli itişme yaşandı. Baransu, polisler tarafından adliyedeki karakola götürüldü. Burada yapılan GBT incelemesinde, Ankara'dan 2, Adana'dan 1 dosyadan hakkında yakalama emri olduğu ortaya çıktı. Baransu'nun, "Terörle mücadele edenleri hedef göstermek", "basın yoluyla hakaret" ve "hakaret" suçları nedeniyle gözaltı kararı uygulandı.
TWİTTER'DAN DUYURDU
Mehmet Baransu, gözaltına alındığını Twitter’dan duyurdu. Baransu, attığa twitlerde , “Gözaltına alındım. Darp edildim polisce. Çağlayandayım. Kumpas. Gözdağı. Usulsüz gözaltı, 4 polis darp etti beni çağlayan önünde. Kolum, belime darp. Dayak. Yuhh diyorum. 4 polis sürükleyerek, kolundan çekiştirerek beni karakolun içine darp ederek soktular.” yazdı. Gözaltına alındıktan sonra sağlık kontrolünden geçirilmek üzere hastaneye götürülen Baransu, yeniden adliye nezarethanesine getirildi.
BAŞSAVCILIK AÇIKLAMA YAPTI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Mehmet Baransu'nun gözaltına alınmasıyla ilgili açıklamada bulundu. Açıklamada, "09.08.2014 tarihli bazı yayın organlarında gazeteci Mehmet Baransu'nun haksız şekilde gözaltına alındığı, gözaltı sırasında kötü muamelede bulunulduğu yönündeki haberlerle ilgili olarak yapılan araştırma ve incelemede, Cumhuriyet Başsavcılığımızca bazı emniyet görevlileri hakkında yürütülen soruşturmalar sırasında şüphelilerin mahkeme sorgularının yapıldığı özellikle gece saatlerinde gazeteci Mehmet Baransu'nun birkaç kez İstanbul Adliyesi'ne gelerek şüpheli vekillerinin ve şüphelilerin basın açıklamalarını takip ettiği, bunun üzerine yapılan araştırmada Mehmet Baransu hakkında 'yazılı ve görüntülü ileti ile hakaret' suçundan Ankara 7. Sulh Ceza Mahkemesi ve 'Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme' suçundan ise Adana 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nce verilen 3 adet yakalama kararının bulunduğunun tespiti üzerine, emniyet birimlerinin şahsı görüldüğü yerde yakalamaları görevlerinin gereği olması nedeniyle 09.08.2014 saat 00.45 sıralarında haklarında soruşturma yürütülen emniyet görevlilerinin bir kısım avukatlarının İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptığı sırada olay yerine gelen Mehmet Baransu'nun yanına giden emniyet görevlilerinin kendisinden kimliğini istediği, kimlik ibraz etmediği, polis memurlarına direndiği, polis memurlarının ise zor kullanıp etkisiz hale getirdiği, hakkında yakalama tutanağı düzenleyip gözaltına aldıkları, yapılan uygulamada yasaya aykırı bir husus bulunmadığı anlaşılmıştır. Buna göre, Mehmet Baransu'nun Ankara ve Adana Sulh Ceza Hakimliklerinin yakalama kararı nedeniyle gözaltına alınmış olup, iddia edildiği gibi görevliye direnme suçundan gözaltında olmadığı hususu kamuoyuna saygıyla sunulur" denildi.
ÖĞRETMEN DE GÖZALTINDA
Mehmet Baransu'nun gözaltına alındığı sırada polislerin, cep telefonuyla görüntü olan bir kişiyi de gözaltına aldığı ortaya çıktı. Baransu'yu gözaltına alan polisler ile adliyede görevli emniyet görevlilerini çektiği belirlenen kişiye polisler, neden adliye önünde beklediğini ve polisleri cep telefonuyla çektiğini sordu. Adının Ahmet Ak olduğu ortaya çıkan kişi, merak ettiği için adliye önüne geldiğini söyledi. Beşiktaş FEM Dershanesi'nde öğretmen olduğu belirlenen Ahmet Ak, 'Soruşturmanın gizliliği ihlal'den gözaltına alınarak, Mehmet Baransu'nun tutulduğu adliye karakoluna götürüldü.