Güncelleme Tarihi:
Gezi Parkı eylemlerine destek amaçlı Ümraniye’de gerçekleşen yürüyüş sırasında 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş’ın bir aracın çarpması sonucu ölümüyle ilgili görülen dava öncesi adliyede geniş güvenlik önlemleri alındı. Duruşmada salonun küçüklüğü nedeniyle zaman zaman tartışmalar oldu. Duruşma öncesi de adliye önünde polisle bir grup arasında gerginlik yaşandı.
DURUŞMA SONRASI OLAYLAR ÇIKTI / FOTO GALERİ
KAPIDA ARBEDE
Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada izdiham yaşandı.
Duruşma salonuna girmek isteyenlerin sayısının çokluğu nedeniyle kapıda arbede yaşandı.
ÇOK SAYIDA AVUKAT VE SANATÇI İZLEDİ
Anadolu Adalet Sarayı 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, geçtiğimiz celse ifade veren tutuksuz sanık Mehmet Görkem Demirbaş gelmezken Demirbaş'ı avukatı temsil etti. Hakkında duruşmaya zorla getirilmesi kararı verilen diğer tutuksuz sanık Cengiz Aktaş ise duruşmaya gelmedi. Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş ve kuzeni Seyit Kartal ise katılan sıfatıyla duruşmada bulundu. Ayvalıtaş ailesinin ise 100'e yakın avukatı ise duruşmada hazır bulundu. Ayvalıtaş'ın ailesine destek olmak için adliyeye gelen CHP İstanbul Milletvekilleri Mahmut Tanal, Ankara'daki olaylarda yaşamını yitiren Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfi Sarısülük , Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, sanatçılar Şebnem Sönmez ve Barış Atay da destek olmak için duruşmayı izledi.
“TARİH SAHNELERİNE TRAFİK KAZASI OLARAK GEÇMEYECEK"
Duruşmada söz alan ailenin avukatlarından Ayla Öztabak ilk celseden sonra yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş'ın annesi Fadime Ayvalıtaş'ın ölümü üzerine konuşma yaptı. İlk celse Fadime Ayvalıtaş'a polisler tarafından gaz sıkıldığını belirten avukat Öztabak, “Adaletsizlik bir insanı öldürüyormuş. Bir insanı öldürmek için silahla, taşla, sopayla yada arabayla çarpmaya gerek yokmuş. Hepimizin belleğinde Fadime ananın gözyaşları kaldı. Adalet, hava ve su gibi temel ihtiyaçtır. Mehmet Ayvalıtaş halk nezdinde Gezi Parkı şehididir. Siz ne yaparsanız yapın bu olay tarih sayfalarına bir trafik kazası olarak geçmeyecek" dedi.
“İLK ÖNCE 15 KİŞİYDİK DAHA SONRA SAYI ARTTI"
Geçtiğimiz celse ifade veren kazada yaralanan müşteki Seyit Kartal, 18 yaşından küçük olduğu gerekçesiyle psikolog huzurunda yeniden ifade verdi. İlk ifadesinde sol şeritte 15 kişi olduğu yönündeki beyanın eksik olduğunu kaydederek, "İlk anda 15 kişi ile birlikte sol şeride geçtik. Daha sonra bu sayı arttı. Kazanın olduğu şeridi net olarak hatırlamıyorum. Şikayetçiyim" diye konuştu.
AVUKATLAR: DURUŞMA BİTMESİN, HAKİM: DURUŞMA BİTTİ
Duruşma sürerken, adliye önündeki polis müdahalesi ailenin avukatlarından Can Atalay tarafından mahkemeye beyan edildi. Atalay, dışarıdaki müdahalenin durdurulması yönünde mahkemenin bir ara karar vermesini istedi. Mahkeme heyeti, duruşma salonu dışında meydana gelen olaylara müdahale etmenin, sükunetin sağlanmasının mahkemenin görevi olmadığını söyledi. Avukatlar taleplerinin olduğunu ve taleplerinin zapta geçmesi yönünde beyan verdikleri sırada Mahkeme Başkanı Mehmet Selçuk duruşmayı bitirdiğini bildirdi. Geçtiğimiz celse hakkında zorla getirilme kararı bulunan sanık Cengiz Aktaş'ın yeniden zorla getirilmesine karar veren mahkeme heyetine avukatlar, ısrarla taleplerinin olduğunu ve duruşmanın bitmemesi gerektiğini söyledi. Tepkiler artınca Mahkeme Başkanı Selçuk, duruşma zaptına “Bu arada mahkemeye hitaben protesto tabirinden alkışlar yapıldığı müdahalede bulunulduğu" şeklinde cümle yazdırdı. Kargaşa esnasında izleyici bölümünde bulunan bazı kişiler heyetin bulunduğu bölüme plastik şişe fırlattı. Mahkeme heyeti salonu terk etti. Duruşma 21 Mayıs 2014 tarihine ertelendi.
AVUKATLARDAN SALON İTİRAZI
Salonun küçük olduğunu belirten avukatlar, daha büyük bir salonda duruşmanın görülmesini istediler
Duruşma salonunda Ayvalıtaş ailesi, hem Mehmet 'in hem de oğlunun ölümüne dayanamayan ve kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren Fadime Ayvalıtaş'ın resimlerini ellerinden bırakmadılar.
ANNESİNİN DE KALBİ DAYANAMAMIŞTI
Taksim Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için 1 Haziran günü Ümraniye’de düzenlenen eylem sırasında, yolu trafiğe kapatmak isteyen grubun arasında giren cipin çarptığı Mehmet Ayvalıtaş (20) yaşamını yitirmişti. Oğlunun ölümünün anne Fadime Ayvalıtaş da rahatsızlanarak 12 Aralık'ta kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti.
DURUŞMA ÖNCESİ NELER YAŞANDI?
Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma öncesi güvenlik nedeniyle adliyenin B bloğunda bulunan açık otopark, araç girişine kapatıldı.
ADLİYE ÖNÜNDE TOMA VE ÇEVİK KUVVETLE ÖNLEM / Foto Galeri
Araçlar diğer bloklarda bulunan otoparklara yönlendirildi.
Ayrıca, adliyenin giriş kapısının önüne polis barikatı kurulurken, 2 TOMA aracının da bulunduğu adliye bahçesine çok sayıda çevik kuvvet aracı giriş yaptı.
DURUŞMA ÖNCESİ GERGİNLİK ÇIKTI
Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'nda görülen duruşma öncesi yüzlerce kişi adliye önünde toplandı. Polis ekipleri alanı bariyerlerle güvenlik çemberine alırken, grup ellerindeki flamalarla sloganlar attı. Adliye binasının giriş kapısı önünde bekleyen polislere gruptakilerden bazıları "Ne yüzle buraya geliyorsunuz?" diyerek tepki gösterdi.
Gruptakilerden bir kadın, polislere doğru bağırarak gözyaşı döktü.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da duruşmayı izlemek için adliyeye geldi. Mahmut Tanal ve polis müdürü ortamın daha fazla gerginleşmemesi için görüşme yaptı. Polis müdürü daha önceki duruşmada adliyenin camlarının kırıldığını hatırlatırken, Tanal da iki tarafında sakin olması durumunda herhangi bir gerginlik yaşanmayacağını söyledi.
Hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Avyalıtaş ise polis müdürüne, "Kesinlikle bir karışıklık istemiyoruz, tahrik etmeyin" dedi.
Duruşmayı Ankara'daki Gezi parkı protestolarında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün annesi Safi Sarısülük de izliyor.
AYVALITAŞ İÇİN BİRARAYA GELDİLER
Ankara Dayanışması üyeleri, Gezi Parkı eylemlerine destek amaçlı Ümraniye’deki yürüyüş sırasında Mehmet Ayvalıtaş’ın bir aracın çarpması sonucu yaşamını yitirmesini protesto etti. Protestoya Ankara’daki eylemlerde yaşamını yitiren Ethem Sarısülük’ün ağabeyi Mustafa Sarısülük de katıldı. Ayvalıtaş’ın ölüm sebebinin “trafik kazası” olarak gösterilmeye çalışıldığını ve “katillerin korunduğunu” belirten ağabey Sarısülük, “Onlar haksızlığı büyüttükçe bizler bu davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz. Çünkü bizler biliyoruz ki adalet ancak direnenlerin eliyle kurulacak. Adaletin ayakkabı kutularında milyon dolarları saklayan, yolsuzların, hırsızların, katillerin eliyle gelmeyeceğini çok iyi biliyoruz. Bu mahkemelerden adalet çıkmaz” dedi. Selahattin SÖNMEZ/HÜRRİYET
15 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianameye göre, Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için 2 Haziran gecesi Ümraniye Mustafa Kemal Mahallesi'nde düzenlenen eylem sırasında Ayvalıtaş ile 17 yaşındaki kuzeni Seyit Kartal'ın da olduğu bir grubun yolu trafiğe kapatmak istedi. Sanık Mehmet Görkem Demirbaş'ın aracı ile diğer sanık taksi şoförü Cengiz Aktaş'ın aracı bu yolda giderken önlerindeki araçların durması ile ani fren yaptılar. Demirbaş'ın aracı, önündeki Aktaş'ın aracına çarptı. Bu çarpışmanın etkisiyle her iki araç da yoldaki Ayvalıtaş ile Kartal'a çarptı. Kazada 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş aracın altında kalarak yaşamını yitirdi, Seyit Kartal ise yaralandı. Araç sahibi Mehmet Görkem Demirbaş ve Cengiz Aktaş hakkında “taksirle adam öldürme ve yaralama" suçlamasıyla 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.