Mehmet Akif'in anısına oyun sahnelendi

Güncelleme Tarihi:

Mehmet Akifin anısına oyun sahnelendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2011 11:08

90. yılını kutladığımız İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy'un anısına ilk TBMM binasında bir piyes sahnelendi.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstiklal Marşı'nın hem 1921'in çileli, zor, özverili ortamını bütünüyle hissettirdiğini hem de 90 yıl sonra hala Türk milletinin duygularına tercüman olduğunu belirterek, “O, herkesin isabetle söylediği gibi tam bir milli mutabakat metnidir” dedi.

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ile AK Parti Ankara milletvekillerinin de izlediği piyesin öncesinde konuşan Bakan Günay, bugünün, İstiklal Marşı'nın milli mücadelenin tam sıcak ortamında kabul edilişinin 90. yıl dönümü olduğunu anımsatarak, Mehmet Akif Ersoy'un bir maddi karşılık olmamak şartıyla marşı yazarak millete armağan ettiğini belirtti. Günay, “Onun bütün şiirlerini kapsayan 'Safahat' isimli o destansı kitaplarda İstiklal Marşımız yoktur. Kendisine sorulduğunda 'Safahat benim şiirlerimdir ama İstiklal Marşı benim değil milletimizindir' demiştir” diye konuştu.

Haberin Devamı

İstiklal Marşı'nın hem 1921'in çileli, zor, özverili ortamını bütünüyle hissettirdiğini hem de 90 yıl sonra hala Türk milletinin duygularına tercüman olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Dünyada başka bir marş var mıdır ki acaba bir milletin bütün hissiyatıyla bu kadar uzlaşmış olabilsin? O, herkesin isabetle söylediği gibi tam bir milli mutabakat metnidir. Daha on, yüz bin yıllarca, bu dünya, bu vatan durdukça ve bu vatanın üzerinde bu millet yaşadıkça İstiklal Marşı'nın aynı sıcaklıkla, aynı coşkuyla, yürek haykırışıyla ifade edilmesini bütün kalbimle niyaz ediyorum. Bu yıl, İstiklal Marşı'nın 90. yıl dönümü ve aynı zamanda onun aziz şairi Mehmet Akif Ersoy'un da ebediyete intikal edişinin 75. yıl dönümü. Bu nedenle biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, Sayın Başbakan'ın da onayıyla bu yılı tümüyle 'Mehmet Akif Ersoy Yılı' ilan ettik. Türkiye'nin birçok yerinde İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'la ilgili yıl boyunca toplantılar yapılacak. Böylelikle hem İstiklal Marşı'nın bir milletin tarihi içindeki o derin yerini, o önemli günlerin bir kez daha hatırlanmasına vesile olarak anlatmaya çalışacağız hem de Akif'i bir ahlak öğretisi olarak yeniden milletimize hatırlatmaya çalışacağız.”

Haberin Devamı

Bakan Günay'ın konuşmasının ardından piyes sahneye konuldu. Devlet Tiyatroları oyuncularının görev aldığı piyeste, İstiklal Marşı'nın kabulü süreci canlandırıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, piyesi izlerken oldukça duygulandı.

/images/100/0x0/55ea69f8f018fbb8f87e5441
HAYATI FİLM OLUYOR

Senaryo çalışmasının ardından ocakta Destan Adam Film, Yapım, Yayın, Organizasyon, Ticaret ve Limited Şirketinin kurulduğunu anlatan Şen, “İnanıyoruz ki bu film çalışması, İstiklal Marşımızın kabulünün 90'ıncı, vefatının 75'inci yıl dönümü dolayısıyla 'Mehmet Akif Ersoy Yılı' olarak ilan edilen 2011 yılına daha bir anlam katacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Şair Mehmet Akif Ersoy'un hayatını anlatan “Bir Destan Adam-Mehmet Akif Ersoy” adlı filmin çekimlerine haziranda başlanacağı bildirildi.

Filmin senaristi ve supervizörü Abdurrahman Şen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Arnavutköy Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, filmle ilgili çalışmalara 2007 yılında başladığını belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Senaryo Destekleme Fonu'ndan aldığı destekle senaryoyu tamamladığını belirtti.

“Bir Destan Adam Mehmet Akif Ersoy” adlı bir de biyografi kitabı yazdığını belirten Şen, şunları kaydetti:

“Bu çalışma bir belgesel olmayacak. Biz biyografik drama yaklaşımı ve anlayışıyla bir sinema filmi olarak düşünüyoruz. Sinemalarda gösterimini tasarlıyoruz. Sponsorluk görüşmelerinden alacağımız sonuçlara göre haziranda çekimlere başlamayı planlıyoruz. 27 Aralık'ta da filmi gösterime sunmak istiyoruz. Mehmet Akif'i kimin oynayabileceği konusunda bazı düşüncelerimiz var. Ancak Türkiye'de sinema, televizyona teslim olmuş durumda. Oyuncuların önemli bir bölümü televizyon dizilerinde bağlılar. Biz de bu nedenle istediğimiz oyuncuları seçebilmek için ön anlaşmaları yapmadık. Oyuncular konusunda alternatif sıralamamız var. İsimleri belirlediğimizde hızla halkla paylaşacağız. Yönetmen konusunda da beş isim gündemde.”

Haberin Devamı

Şen, Mehmet Akif Ersoy'un anlatıldığı Hasan Basri Çantay, Mithat Cemal, Eşref Erim ve Emin Erişirgil'in kitaplarında, Mehmet Akif'in kişiliğini, hayatının detaylarını, hayata bakışını, imanını, din anlayışını, vatan ve bayrak sevgisini, milli mücadeleye katkıdaki karşılıksız sevgisinin görüldüğünü belirtti. Edebi yönünü de Süleyman Nazif'in anlattığını ifade eden Şen, “Hatıratların çok önemli oluğuna inananlardanım. Hatıratlarda insanların samimi, içten ve çıplak metinlerini görüyoruz. Benim de bütün hareket noktam ve yaklaşımım dört kaynak kitapta Mehmet Akif ile ilgili anlatılan gerçekler” dedi.

FİLMDE ATATÜRK DE OLACAK

Filmin bütçesinin 7,5 milyon lira olduğunu ifade eden Şen, “Çok sayıda kopyayla, iyi bir tanıtımla ve gönlümüzden geçen iyi oyuncularla bu filmi çekmek istiyoruz. Filmin ruhunu verebilecek ünlü değil, iyi bir oyuncu kadrosuyla bu işi gerçekleştireceğiz. 7,5 milyon lira büyük rakam gibi görünüyor ama filmin ruhunu düşündüğünüz zaman 10 milyon liraya yakın bir rakam olması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Filmde, Atatürk ve 100'e yakın kişilik olacağını belirten Şen, o dönemde Mehmet Akif Ersoy'la teması olan bütün ünlü simaların filmde canlandırılacağını bildirdi.

Şen, destansı hikayelere sahip diğer kahramanların da hikayelerini ilerleyen zamanda çekmeyi hedeflediğini kaydetti.

Ankara Büyükşehir Belediyesince, İstiklal Marşı'nın kabulünün 90. yılı kapsamında 13 Martta “Mehmet Akif'in Bestelenen Şiirleri” konseri ve “İstiklal Marşı Belgeseli” gösterimi düzenlenecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Anadolu'nun düşman işgalinde olduğu yıllarda, bağımsızlık ateşini, vatan sevgisi ve inancını pekiştirecek bir marş ihtiyacı ortaya çıkınca, Milli Eğitim Bakanlığının açtığı yarışma sonucu Mehmet Akif Ersoy'un imzasız olarak sunduğu İstiklal Marşı, 12 Mart 1921'de Milli Marş olarak kabul edildi.

Osman Zeki Üngör tarafından 1930 yılında bestelenen İstiklal Marşı'nın, kabulünün 90. yılı da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Mehmet Akif Ersoy” yılı ilan edildi.

Bu kapsamda Ankara Büyükşehir Belediyesi de 13 Mart Pazar günü Gençlik Parkı Tiyatro Salonu'nda Türk Sanat ve Tasavvuf Müziği sanatçısı Ertuğrul Erkişi tarafından “Mehmet Akif'in Bestelenen Şiirleri”ni seslendirecek. Ardından şair İbrahim Sadri'nin Mehmet Akif'in şiirleriyle katılacağı program, İstiklal Marşı belgeselinin sunumuyla sona erecek.

MEHMET AKİF ERSOY KÜTÜPHANESİ AÇILDI

Kültür ve Turizm Bakanlığınca yedi bölgede oluşturulması planlanan edebiyat müze kütüphanelerinin ilki “Mehmet Akif Ersoy Müze Kütüphanesi” adıyla Ankara'da açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hamamönü'ndeki kütüphanenin açılışında, kütüphanenin Altındağ Belediyesi işbirliğiyle yapıldığını, belediyenin kış ayları olmasına ve kara rağmen binayı üç ay dolmadan bitirdiğini söyledi.

Binadaki müze konseptinin henüz yeni olduğunu ifade eden Günay, “Orayı müze gözüyle görmeyin, henüz bir başlangıç yapılıyor. Daha raflar boş. Benim şahsen görmek istediğim çok sayıda kitap henüz raflarda yok, ama bir başlangıç yapıyoruz. Bir edebiyat müze kütüphaneleri konsepti bu, yeni bir kavram ve Türkiye'de ilk defa olacak” dedi.

İstanbul'da Ahmet Hamdi Tanpınar, Diyarbakır'da Ahmet Arif, Adana'da Karacaoğlan, Erzurum'da Erzurumlu Emrah, İzmir'de Atilla İlhan ve Trabzon'da Bedri Rahmi Eyüboğlu ismiyle 7 bölgede edebiyat müze kütüphaneleri açarak başlangıç yapacaklarını ifade eden Bakan Günay, bunların ilkinin “Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi” olduğunu belirtti.

Bakan Günay, şunları kaydetti:

“Binanın birinci katında Akif ile ilgili ne kadar yazılmış kitap varsa, onları bulabileceğiniz, yani bir Akif başvuru kitaplığı olacak. Üst katta, başka bir alanda da Ankara üzerine yazılmış, Ankaralı yazarların yazdığı kitaplar olacak. Hem bilgi kütüphanesi hem de ismini taşıdığı kişiyle ilgili araştırma merkezi haline gelecek. Güzel bir başlangıç olduğunu umuyorum. Akif'in yılına, memlekete bir eser katarak başlamanın anlam kattığını düşünüyorum. Emek veren herkese teşekkür ediyorum.”

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula ise edebiyat kütüphanelerinin ilkini Ankara'da açtıklarını ifade ederek, “Türkiye'nin 7 bölgesinde bunları yapmaya çalışıyoruz. Böylece dünyada örneği olmayan bir şeyi de yapmış oluyoruz. Dünyada edebiyat evleri var, edebiyat müzeleri var ama müze kütüphaneleri ilktir. Çok mütevazi bir başlangıç yapıyoruz. Her bakımdan gelişecektir. Koleksiyonumuz da yetkinleşecektir” diye konuştu.

Daha sonra kütüphanenin açılışını yapan Bakan Günay, iki katlı binayı gezerek, incelemelerde bulundu.

Öte yandan, Bakan Günay, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü adına, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'ye desteklerinden dolaylı plaket takdim etti.

Bu arada, Mehmet Akif Ersoy ve Ankara'da yaşamış yazarlara ait kitapların yer aldığı kütüphaneden, vatandaşlar hafta içi her gün ücretsiz yararlanabilecek.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!