Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2005 01:55
Tarım Bakanlığı, Türkiye’de at kesimi ve satışının yapılmadığını açıkladı. Bakanlık ‘dünya ile entegre olmak için’ atın kasaplık et sınıfına alındığını savundu.
Tarım Bakanlığı, Türkiye’de at kesimi için hiçbir mezbahaya izin verilmediğini, at kesimi ve satışının da yapılmadığını açıkladı. Bakanlık, Ulusal Gıda Kodeksi’nde, ‘dünya ile entegre olmak için’ atın kasaplık et sınıfına alındığını savundu.
TARIM Bakanlığı, Türkiye’de at kesimi için hiçbir mezbahaya izin verilmediğini belirterek, Türkiye’de at kesimi ve satışının da yapılmadığını açıkladı.
Tarım Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türk Gıda Kodeksi Et Tebliği hakkında bilgi verildi. Açıklamada, Ulusal Gıda Kodeksi Komisyonunca oluşturulan ‘Kanatlı Eti ve Hijyeni İhtisas Alt Komisyonu’ ve ‘Kırmızı Et ve Hijyeni İhtisas Alt Komisyonu’ tarafından ‘Türk Gıda Kodeksi Tarzı Et, Hazırlanmış Et ve Hazırlanmış Et Karışımları Tebliği’nin revize edildiği anımsatılarak, söz konusu hayvan türlerine ait etlerin kapsamıyla ilgili bir değişikliğin ise söz konusu olmadığı bildirdildi.
Devekuşu eti ve av etlerinin özellikleri itibariyle kırmızı et ve kanatlı etlere göre farklı olduğu belirtilen açıklamada, bu etlerin AB’de de ayrı bir düzenleme kapsamında yer aldığı, bu nedenle bu hayvan türlerine ait etlerin ayrı bir düzenleme kapsamında yer alacağı kaydedildi.
DÜNYA DEVLETİ OLMAK: İlgili yönetmeliğin ve tebliğlerin dünya devleti olmanın yanında dünyayla entegre olmanın gerekleri düşünülerek hazırlandığı ifade edilen açıklamada, ‘Ancak at ve domuz etlerinin hiçbir şekilde diğer türlerin etleriyle aynı yerde bulunmalarına izin verilmemektedir’ denildi. Devletin görevinin şartları en iyi şekilde belirlemek ve konulan kuralların uygulanmasını sağlamak olduğu belirtilen açıklamada, bu yönetmelikte de bunun amaçlandığı kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi:
KESİM VE SATIŞ YOK: ‘Bugün için ülkemizde at kesimi için hiçbir mezbahaya izin verilmemiştir, at kesimi ve at eti satışı da yapılmamaktadır. Ancak bundan sonra yapılsa bile bu ihracata yönelik olabilir. Ülkemizde satışı yapılacak bile olsa, yönetmelik gereği özel yerlerde işlem görüp satışa sunulabilir. Türkiye’de üretilen diğer türleri kesiminin yapıldığı mezbahalarda atın kesilmesi, normal üretim tesislerinde işlenmesi, kasap ve et satış reyonlarında at eti satışının yapılması mümkün değildir.’
İthal edilen at eti satılabilecek
TARIM Bakanlığı’nın, ‘at eti kesimine izin verilen mezbaha yok’ açıklamasına karşılık, Ulusal Gıda Kodeksi’nde at etinin kırmızı et ihtiyacının karşılanacağı kaynaklardan biri olarak gösterilmesi, at eti ithalatına vize olarak yorumlandı. Artık, ithalatı yapıldığı takdirde, at etinin kasaplarda serbestçe satılabileceği belirtiliyor.