Meditasyonla hasta tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Meditasyonla hasta tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tıp dünyası, meditasyona giderek daha fazla ilgi duduyor. Tıp alanında dünyanın en tanınmış bilim adamları, artık en modern tedavi yöntemlerini Uzakdoğu'nun meditasyon teknikleri ve mistik müzikle harmanlıyorlar. Kalp cerrahisi konusundaki başarılı çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Mehmet Öz de bu bilim adamları arasında yer alıyor. Dünyanın önde gelen kalp cerrahları arasında sayılan Dr. Mehmet Öz, tıpta meditasyon akımının Amerika'daki öncülerinden biri olarak gösteriliyor.

Almanya'nın en çok okunan haftalık haber dergilerinden Stern, son sayısında modern tıp adamlarının hastaların direnç gücünü artırabilmek için hangi alternatif yöntemlere başvurduklarını araştırdı. Dergi, bu amaçla dünyanın sayılı bilim adamlarının görüşlerini aldı. Bunlardan biri de New York'ta yaşayan 38 yaşındaki Türk cerrah Mehmet Öz...

New York'taki Presbyterian Tıp Merkezi'nin kurucularından biri olan Türk cerrah Mehmet Öz, son birkaç yıldır hastalarının ruhunu mistik müzikle besliyor. Kalp nakli yaptığı hastalarına Mevlevi müziği dinleten Dr. Mehmet Öz, Mevlevilerin müziği dinlerken transa geçip dönmeye başlamalarından esinlenmiş. Normalde insanların dakikada 60 kez dönebilmesinin güç bir iş olduğunu belirten Dr. Öz, ‘‘Acaba benim hastalarım da transa geçip ameliyatı unutabilirler mi diye düşünerek bir program hazırladım’’ diye bulduğu yöntemi anlatıyor.

Daha düne kadar sadece alternatif tıp uzmanlarının başvurduğu meditasyon tekniklerini uygulayan Dr.Mehmet Öz, hastalara mücadele gücü aşılayabilmek için, özel nefes alma tekniklerini öğretiyor. Hindu ve Budist rahiplerin yüzyıllar önce geliştirdiği ruh ve beden terbiyesi yöntemlerini hastalarına öğreten Dr.Öz, böylece hastaların direnç gücünü artırarak hayatla barışık kalmalarını sağlıyor.

MEDİTASYONDA FARKLI TEKNİKLER

İsrail'deki Beth Tıp Merkezi'nde geçtiğimiz günlerde bir araya gelen ünlü beyin uzmanlarının, ileri meditasyon tekniklerinin tıbbi sonuçlarını tartıştıklarını kaydeden Stern, ‘‘Ancak ortada önemli bir sorun var. Nedir bu meditasyon?’’ diye yazıyor. Çünkü Hindu ve Budist meditasyon tekniklerinin yanı sıra, Hıristiyan, Müslüman, hatta ateist meditasyon yöntemleri de bulunuyor. Örneğin Budist rahipler, sabah erkenden kalkıp dualarını ettikten sonra meditasyona başlıyorlar. Budistlerde değişik meditasyon türleri mevcut. Konsantrasyon yöntemi uygulandığı zaman rahip, dikkatini sadece belirli bir nesne üzerinde yoğunlaştırıp başka düşünceler zihnine hücum etmeden bu nesneyi belleğinde canlı tutmaya çalışıyor.

Dünyanın tanınmış tıp adamları, meditasyon konusundaki çalışmalarının ‘‘esotorik’’ bir yanı olmadığını, hastaların bu konuda çok dikkatli davranması gerektiğini ve medyumların, tarikatların eline düşmemeleri gerektiğini özellikle belirtiyorlar.

DALAY LAMA'DAN İLHAM ALDILAR

Amerika'da meditasyon tekniklerini kullanan bilim adamlarının büyük çoğunluğu Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama'dan feyz alıyor. Bu tıp uzmanlarından biri de Massachusetts Üniversitesi Tıp Merkezi bünyesindeki Stresten Arındırma Programı'nın yöneticisi olan Jon Kabat-Zinn. Uzun zamandır hastalara meditasyon teknikleri öğreten Kabat-Zinn, sekiz haftalık kurs sonunda hastaların şikayetlerinde yüzde 25 azalma meydana geldiğini belirtiyor. Hastalardaki korku, öfke ve depresyon gibi psikolojik semptomlarda yüzde 32 oranında gerileme meydana geliyor. Bu hastaların büyük çoğunluğu, ortalama sekiz yıl ağrı ve sızı çekmiş, ancak bütün tedavi yöntemlerine karşın bu dertten kurtulamamış kişilerden oluşuyor.

Başlangıç olarak hastalar, haftada bir kez grup meditasyonuna katılıyor, haftanın diğer günlerinde ise evde 45 dakikalık egzersiz yapıyorlar. Hiç kıpırdamadan oturup, tam anlamıyla huzur bulmayı öğreniyorlar. Sonra bu egzersizlerin zorluk derecesi kademeli olarak artırılıyor.

ABD'de yapılan araştırmalara göre meditasyon, trans ve gevşeme teknikleri, bedensel hastalığı bulunan kişilerin psikolojik iyileşme sürecinde çok önemli rol oynuyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!