Güncelleme Tarihi:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun girişimiyle 2005'te oluşturulan Medeniyetler İttifakı'nın 2012 yılındaki en kapsamlı etkinliği olan İştirakçiler Forumu bugün İstanbul'da başladı. Ancak İspanya, ekonomik kriz ve hükümet değişikliği nedeniyle söz konusu zirve kapsamındaki toplantılara müsteşar düzeyinde katılıyor. İspanya, ittifaka yaptığı maddi yardımda da büyük oranda kısıntıya gitti.
Bir Birleşmiş Milletler (BM) girişimi olan Medeniyetler İttifakı projesi, farklı kültürler arasındaki kutuplaşmanın önlenmesi ve diyaloğun geliştirilmesini hedefliyor. Bu hedefler doğrultusunda da katılımcı ülke ve uluslararası kuruluşlardan maddi katkılar bekleniyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, forumun açılış konuşmasında, ittifaka bu anlamda en büyük maddi desteğin Türkiye'den geldiğini söyledi.
Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un yanı sıra aralarında Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin de bulunduğu çok sayıda devlet adamının katıldığı toplantının, ittifak için "dönüm noktası" olduğunu belirtti.
TOPLANTILARDAN KARELER
"ZALİMLERİN YANINDA YER ALANLAR..."
Erdoğan konuşmasında, günümüzde terör eylemlerinin ve din temelli çatışmaların sadece Ortadoğu'nun değil tüm dünyanın sorunu olduğunu belirtirken, Suriye'deki gelişmelere de değindi.
Erdoğan, "Suriye'de katledilen masum çocuklar, Suriyeli çaresiz ailelerin olduğu kadar bizim de çocuklarımızdır. Medeniyetler İttifakı küresel vicdanın sesine kulak vermektir... Zalimlerin yanında yer almak zalimliği benimsemektir" diye konuştu.
"Bu çocukların katledilmesi karşısında sessiz kalan küresel vicdan, yarın ateş ocağına düştüğünde ağıtını yakacak hiç kimseyi bulamayacaktır" diyen Başbakan Erdoğan, Avrupa'daki ırkçı görüşlerin yükselişinin de ortaya karamsar bir tablo çıkardığını belirterek, yaklaşan tehlikeye dikkat çekti.
BAN'DAN ESAD REJİMİNE ÇAĞRI
Toplantıda konuşan BM Genel Sekreteri Ban da konuşmasında Suriye hükümetine seslenerek, Annan planı kapsamında verilen sözlerin yerine getirilmesini talep etti.
Suriye'de olup biteni Bosna'da yaşananlara benzeten Ban, "Hepimizin amacı tüm Suriyelileri koruyacak siyasi bir çözüm bulunması" dedi.
Ban ayrıca, "Hula katliamında görülen türden manzaralar, Suriye'yi bir daha içinden çıkamayacağı boyutlarda bir iç savaşa sürükleyebilir" uyarısında bulundu.
SAAKAŞVİLİ'DEN TÜRKİYE'YE ÖVGÜ
Ban'ın ardından söz alan Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili ise Türkiye'nin bölgesel rolüne vurgu yaptı.
"Bölgesel bir lider" olarak tanımladığı Türkiye'nin diğer ülkeler için bir model olduğunu belirten Saakaşvili, "Türkiye ben göreve geldiğimden beri bana kucak açtı. Her platformda ülkemizi destekledi" dedi.
İsim vermeden Rusya'yı eleştiren Gürcü lider, geçmişten bu yana emperyal güçlerin Gürcistan'ı zayıflatmaya çalıştığını, Türkiye'nin ise gücünü doğru şekilde kullandığını söyledi.
İSPANYOL MÜSTEŞARDAN YUNUS EMRE'YE GÖNDERME
Toplantılarda İspanya'yı temsil eden Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Gonzalo de Benito ise konuşmasında, güçlenmiş bir siyasi diyaloğun önemine vurgu yaparak, nefret söylemi ve klişelerin aşılması için devletlerin ve uluslararası kurumların büyük sorumluluk taşıdığını belirtti.
Yunus Emre'nin şiirlerinden alıntı yaparak, benzer bir yaklaşımın Ortaçağ İspanyası'nda da geliştiğini söyleyen Benito, “İspanya bu eski mutabakat ruhunu tekrar bir araya getirmek istiyor ve bu bizim Medeniyetler İttifakı'mızın da tam kalbinde yer alan bir değer” dedi.
İKİLİ GÖRÜŞMELER
Conrad Otel'de Başbakan Erdoğan'ın himayesinde düzenlenen forumun açılış oturumunun ardından öğle yemeğine geçildi.
Başbakan Erdoğan daha sonra ise Saakaşvili, Burundi Cumhurbaşkanı Pierre Nkurunziza ve BM Genel Sekreteri Ban ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
http://twitter.com/mcengizozbek
Cengiz Özbek