Güncelleme Tarihi:
Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in önerisi üzerine, Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenen ''Uygarlık ve Uyum: Siyasi Boyut'' konulu ''İKÖ-AB Ortak Forumu'' başladı.
İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerini biraraya getiren Forumun açılışından önce, Dışişleri Bakanı Cem, katılımcı bakan ve heyetleri toplantının yapıldığı Çırağan Sarayı Balo Salonu girişinde karşıladı. Daha sonra Forum saat 09.00'da Cem'in konuşmasıyla başladı. Forumda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de bir konuşma yaptı.
DÜNYAYA BARIŞ MESAJI
Çırağan Sarayı'nda düzenlenen İKÖ-AB Ortak Forumu'nun açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı İsmail Cem, önemli iki siyasi örgüt olan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) ve Avrupa Birliği'nin (AB), kültürler arasında daha iyi bir anlayışa varma çabalarına katkı yapma yönünde ortak sorumluluk taşıdıklarını söyledi.
''Bu konferansı içinde bulunduğumuz özel konjonktürde düzenliyor olmamız rastlantı değildir. Gerçekten de, bu buluşmayı zorunlu kılan ve muhteşem katılımı gerçek kılan, hepimizin gözlemlediği somut bir gereksinim ve hepimizin hissettiği bir tehlike olmuştur'' diyen Cem, 11 Eylül saldırılarının, farklı kültürler ve uygarlıklar arasındaki temel anlayışın ne kadar dayanıksız olduğunu ve derin önyargıların kolayca su yüzüne çıkabileceğini ortaya koyduğunu kaydetti.
Türkiye'nin bu foruma özel bir sorumluluk ve misyon taşıdığı anlayışıyla ev sahipliği yaptığını ifade eden Cem, Türkiye'nin hem İKÖ, hem de AB'ye bağlı, hem Doğulu, hem Batılı boyutlara sahip bir kültürü olduğunu kaydetti. Cem, katılımcılara seslenerek, ''Sizlerin burada, İstanbul'daki yoğun katılımı, bizatihi umut, anlayış, barış ve işbirliği için mesaj vermektedir. dedi.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise yaptığı açılış konuşmasında "Tarihsel deneyimi ve bilinci özümseyen İKÖ ve AB ülkelerinin 21. yüzyılın başlangıcında biraraya gelerek, insanlığın karşı karşıya bulunduğu orta ve uzun erimli sorunları birlikte belirlemeleri ve bunlara birlikte çözüm aramaları, evrensel barış ve gönence önemli bir katkı oluşturacaktır" dedi.
Forumun zamanlaması ve içeriği yönünden tarihsel bir toplantı niteliği taşıdığını belirten Cumhurbaşkanı Sezer, İKÖ ve AB`nin, dünyanın belli başlı uygarlıklarının doğduğu ve en parlak dönemlerini yaşadığı coğrafyalarda yer alan ülkeleri çatıları altında topladığını vurguladı.
Sezer şöyle devam etti:
"İslam Konferansı Örgütü ve AB çatısı altındaki ulusların tarih boyunca elde ettikleri başarıların, aralarındaki etkileşim ve karşılıklı katkıların ürünü olduğunun bilincinde olduklarına inanıyoruz. Bu tarihsel deneyimi ve bilinci özümseyen İKÖ ve AB ülkelerinin, 21. yüzyılın başlangıcında biraraya gelerek, insanlığın karşı karşıya bulunduğu orta ve uzun erimli sorunları birlikte belirlemeleri ve bunlara birlikte çözüm aramaları, evrensel barış ve gönence önemli bir katkı oluşturacaktır. İKÖ-AB Ortak Forumu, bu yönden çok önemli bir ilk adım niteliğindedir."
Katılımcıların birlikte "Aile fotoğrafı" da çektireceği forumun ilk gününde, "Siyasi ve Kültürel Kırılma Noktalarının Önlenmesi" konusunun ele alınacağı bir çalışma yemeği verilecek. Başbakan Ecevit de bu yemekte bir konuşma yapacak.
Forumun ilk gününde yapılacak panellerin konuları ise "Günümüz Ortamında Ortak Sorunların Üstesinden Gelinmesi" ile "Medya ve Siyaset".
İlk günün programı, Mydonose Showland'da verilecek akşam yemeğinin ardından "Dansın Sultanları" gösterisinin izlenmesiyle sona erecek.
Forum, 13 Şubat Çarşamba günü, "Öteki Kimdir? Gerçekten Öyle Bir Kavram Var mı?" konulu panelden sonra öğle saatlerinde yapılacak basın toplantısı ve ardından kapanış yemeğiyle son bulacak.
İSTANBUL'A 44 DIŞİŞLERİ BAKANI GELİYOR
Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, 71 ülkeden katılımın beklendiği AB-İKÖ Ortak Forumu'na, 44'ü dışişleri olmak üzere 51 bakan katılacak.
Toplantıya İKÖ'den Bosna-Hersek, Malezya, Katar, İran, Fas, Azerbaycan, Sudan, Mısır, Bahreyn, Umman, Filistin, Yemen, Tunus, Libya, Ürdün ve Suriye dışişleri bakanları düzeyinde katılacak.
Kazakistan, Bangladeş, Endonezya, Kuveyt, Kırgızistan ve Pakistan'ın toplantıya devlet bakanı, dışişleri bakan yardımcıları ve diğer düzeylerde katılması bekleniyor.
AVRUPA'DAN 13 DIŞİŞLERİ BAKANI
Avrupa'dan ise dışişleri bakanları düzeyinde toplantıya katılacak ülkeler; İspanya, İngiltere, Avusturya, Hollanda, Belçika, Fransa, İsveç, Litvanya, Estonya, Letonya, Slovenya, Yunanistan ve Almanya olarak sıralanıyor.
Finlandiya, Danimarka, İrlanda, Portekiz, Romanya, Lüksemburg ve Çek Cumhuriyeti ise toplantıda devlet bakanı, dışişleri bakan yardımcıları ve diğer yetkililer düzeyinde temsil edilecek.
DÖRTLÜ BALKAN ZİRVESİ
Dışişleri Bakanı Cem, İstanbul'da önemli bir 4'lü toplantı da yapılacağını belirterek, Yunanistan ile birlikte, NATO üye adayları Romanya ve Bulgaristan ile bir araya geleceklerini anlattı. Bu öneriyi Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'ya götürdüğünü, ardından da Romanya ve Bulgaristan dışişleri bakanlarıyla görüştüğünü belirten Cem, ‘‘Zannediyorum ayın 13'ünde bu 4'lü toplantıyı yapacağız. İki komşumuza nasıl katkı getireceğimizi görüşeceğiz. Gerekli görürsek bu toplantıların ikincisini Atina'da gerçekleştireceğiz’’ dedi.
Cem, KKTC'nin toplantıya gözlemci statüsünde çağrılmasına ilişkin bir soru üzerine ise bu tarz toplantılarda her zaman olduğu gibi doğrudan doğruya iki büyük kuruluşun muhatap alındığını bildirdi. Tek tek ülkelere değil bu kuruluşlara yazı yazıldığını söyledi.
IRAKLI BAKAN GELİYOR
ABD'nin operasyon yapıp yapmayacağı yönünde gözlerin çevrildiği Irak'ın Dışişleri Bakanı Naci Sabri de zirve için yarın İstanbul'a gelecek. ABD ile ilgili görüşlerin bizzat birinci ağızdan açıklanması açısından Bağdat yönetiminden böylesine üst düzey bir ismin zirveye gelmesi, büyük önem taşıyor. Sabri zirvede ülkesinin ABD'ye bakışı, BM silah denetçilerine kapılarını neden açmadığı ve gelecek dönem ile ilgili planlarını anlatacağı bir konuşma yapacak.
AFGANİSTAN DA KATILIYOR
Diplomatik kaynaklar, 11 Eylül saldırılarının ardından dünya gündeminin zirvesine oturan Afganistan'daki geçici hükümeti temsilen de Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah'ın toplantıya katılmasını beklediklerini ifade ediyorlar.
KKTC VE KIBRIS RUM KESİMİ
KKTC, zirveye İKÖ gözlemcisi olarak katılırken, Kıbrıs Rum Kesimi ise AB aday ülke sıfatıyla temsiledilecek. İki tarafın hangi düzeyde katılacakları ise henüz kesinlik kazanmadı.
GENEL SEKRETERLER
AB-İKÖ Ortak Forumu Toplantısı'na ayrıca, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Walter Schwimmer, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, İKÖGenel Sekreteri Abdülvahid Belkeziz, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Jan Kubis ve Körfez İşbirliği Konseyi(KİK) Genel Sekreteri Abdurrahman Bin Hamad El Atiya katılacak.
Toplantıya, AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solona'nın da geleceği belirtildi.
ENTELLEKTÜELLER
Bernard Lewis, Eduard Said, Dr. M'hamed Hassine Fantar, Thierry deMontbrial, Prof. Hassan Hanafi, Prens Hassan bin Tallal ve Prof. Dr. İlber Ortaylı da İstanbul'daki toplantıya katılacaklar arasında bulunuyor.
KATILAN DIŞİŞLERİ BAKANLARI
Afganistan Dışişleri Bakanı Dr. Abdullah Abdullah,
Cezayir Dışişleri Bakanı Abdelaziz Belhadem,
Avusturya Dışişleri Bakanı BenitaFerrera-Waldner,
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Vilayet Guliyev,
Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Bin Mubarek El-Halife,
Bangladeş Dışişleri Bakanı Morşad Han,
Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Dr. Zlatko Lagumdziga,
Brunei Sultanlığı Dışişleri Bakanı Prens Muhammed Bolkiah,
Bulgaristan Dışişleri Bakanı Solomon Passi,
Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Yannakis Kasulides,
Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Mahir,
Fransa Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine,
Gabon Dışişleri Bakanı Jean Francoıs Ndongou,
Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer,
Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu,
Macaristan Dışişleri Bakanı Janos Martonyi,
İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi,
Irak Dışişleri Bakanı Naci Sabri,
Ürdün Dışişleri Bakanı Mervan Muaşer,
KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu,
Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Sabah El Salim,
Kırgızistan Dışişleri Bakanı Muratbey İmanaliyev,
Lübnan Dışişleri Bakanı Mahmud Hammud,
Libya Dışişleri Bakanı Abdurrahman Şalkam,
Mali Dışişleri Bakanı Modibu Sidibi,
Hollanda Dışişleri Bakanı Jozias Van Aartsen,
Umman Dışişleri Bakanı Yusuf Bin Alavi Abdullah,
Pakistan Dışişleri Bakanı Abdul Settar,
Filistin Dışişleri Bakanı Faruk Kaddumi,
Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad Bin Cabir El Tani,
Romanya Dışişleri Bakanı Mircea Geoana,
Senegal Dışişleri Bakanı Cheikh Tidiane Gadio,
Fildişi Sahilleri Dışişleri Bakanı Sangare Abou Dramane,
Slovakya Dışişleri Bakanı Eduard Kukan,
Slovenya Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel,
İspanya Dışişleri Bakanı Josep Pique,
Sudan Dışişleri Bakanı Mustafa Osman İsmail,
Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El-Şara,
Moritanya Dışişleri Bakanı Dan Ould Abdi,
İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw
Yemen Dışişleri Bakanı Ebubekir Abdullah El-Kirbi.
Arnavutluk'un Ankara Büyükelçisi Jonuz Begaj,
Belçika Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Jean-Louis Mignot,
Kamerun Dışişleri Bakanlığı Müslüman Ülkelerle İlişkilerden Sorumlu Direktörü Adoum Gargoum, Çek Dışişleri Bakan Yardımcısı Rudolf Jindrak,
Danimarka Devlet Bakanı Carsten Sondergaard,
Estonya Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vaino Reinart,
Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jaakko Laajava,
Gine'nin Tahran Büyükelçisi Alfa İbrahima Sow,
Endonezya'nın Dubai Büyükelçisi İbrahim Yusuf,
İrlanda Devlet Bakanı Dan Wallace,
İtalya Kültür Bakanı Giuliano Urbani,
Kazakistan Tarım Bakanı Ahmethan Yessimov,
Letonya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Maris Reikstins,
Litvanya Dışişleri Bakanlığı Özel Temsilcisi Vytautas Pleckaitis,
Lüksemburg Kültür Bakanı Erna Hennicot-Schoepges,
Malezya Dışişleri Bakanlığı Özel Temsilcisi Tan Sri Abdülkadir Muhammed,
Fas İslam İşleri Bakanı Abdülkebir Medari Alavi,
Mozambik Dışişleri Bakan Yardımcısı Hipolito Patricio,
Nijerya'nın Ankara Büyükelçisi Laval Münir,
Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Jan Truszcynski,
Portekiz Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Filipe Amado,
Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nizar Ubeyd Medeni,
Surinam'ın Belçika Büyükelçisi Gerhard Otmar,
Tacikistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Erkin Kasımov,
Tayland Dışişleri Bakanlığı Özel Temsilcisi Nitya Pibul Songgram,
Tunus'un Riyad Büyükelçisi İzzeddin Kerkeni,
Uganda'nın Riyad Büyükelçisi Ahmed Kissuule,
Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Muhammed Yasin Samhan El Noimi, Özbekistan'ın Ankara Büyükelçisi Abdülahat Calilov,
Malta Dışişleri Temsilcisi Ugo Mifsud Bonicci.
İKÖ Genel Sekreteri Abdvahid Belkeziz,
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Walter Schwimmer,
Arap Birliği Genel SekreteriAmr Musa,
AGİT Genel Sekreteri Jan Kubis,
Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Abdurrahman Bin Hamid El Atiya
AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana