Güncelleme Tarihi:
Pakete eklenen maddelere göre Afyonkarahisar’da cephanelik patlamasında yaşamını yitiren askerlerin aileleri tazminat kapsamına alındı. Bu tür olaylarda hayatını kaybedenlerin yakınları ile malul olanlara aylık bağlanacak. Düzenleme, TSK ve emniyette patlayıcı maddelerin incelenmesi, muhafazası, nakli, imha edilmesi ve zararsız hale getirilmesi görevi sırasında hayatını kaybeden veya engelli olan görevlileri kapsıyor.
İKİNCİ AYLIK
İç güvenlik veya asayiş olayları sonucu veya harp malülü, vazife malulü olarak aylık bağlananlardan, daha sonra çalışmaya başlayanlar, mevcut aylıkları dışında SGK’dan ikinci bir aylık alabilecekler. Ancak, sonraki çalışmaları ile malül aylığı bağlanmasında esas alınan önceki çalışma süreleri hizmet birleştirilmesine konu edilemeyecek.
FAİZSİZ KONUT KREDİSİ
Harp ve vazife malulleri ile vazife malullüğü aylığı alan dul ve yetimler de faizsiz konut kredisi kullanabilecek. Harp veya vazife malulü sayılanlardan görev veya sınıf değiştirerek çalışmaya devam edenler de bu haktan yararlanabilecek.
ULUDERE SONBAHARA
Reyhanlı, Gaziantep’deki bombalı saldırı olaylarda zarar gören siviller de Tazminat Kanunu kapsamına alındı. Bu tür olaylarda yaşamını yitirenlerin yakınlarına tazminat ödenirken, bakmakla yükümlü oldukları kişiler ve engelli olanlara aylık, öğretim ve sağlık yardımı bağlanacak. Önerge, 1 Ocak 2012’den sonra meydana gelen olayları kapsayacak şekilde düzenlendi. 28 Aralık 2011’de yaşanan Uludere olayında yaşamını yitirenlerin aileleriyle ilgili hakların ise sonbaharda ayrı bir düzenlemeyle getirilmesi planlanıyor.
SİVİL MAĞDURA İSTİHDAM
Terörle mücadele kapsamına giren olaylar nedeniyle hayatını kaybedenlerin yakınlarına iki, engelli olanlara bir istihdam hakkı tanınırken, yeni hükümle harp malulleri ile terör olaylarında hayatını kaybeden sivillerin yakınlarına da iki, malul olanlara bir istihdam hakkı verildi. Güvenlik birimleri dışındaki kamu kurumlarından vazife malullerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve malul olanlara da bir istihdam hakkı tanındı. Tazminat Kanunu’na göre, aylık bağlanan terör mağduru sivillere de bir istihdam hakkı verildi.
EK ÖDENEKLER
Vazife malulü kamu görevlilerinden hayatını kaybedenlerin anne veya babasına aylık bağlamada aranan "muhtaçlık" şartı kaldırıldı. Harp veya vazife malullüğü aylığı bağlanan astsubaylar ve uzman jandarmaların aylıkları, görev sınıflarındaki en yüksek derece ve kademeye kadar yükseltilebilecek. Güvenlik ve asayiş hizmetlerinde hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve engellilere ödenen ek ödeme-öğretim yardımı, vazife malullerine de ödenecek.
ÜCRETSİZ SEYAHAT HAKKI
Ücretsiz seyahat hakkının kapsamı genişletildi. Tazminat Kanunu kapsamına giren engelliler, harp malulü aylığı bağlanan maluller ile vazife malullerinden hayatını kaybeden veya malul olanların anne ve babaları ile 25 yaşını doldurmamış çocukları ücretsiz seyahat edebilecek. Çalışmaya başlamaları nedeniyle aylıkları kesilen şehit yakınları ve engelliler de bu haktan yararlanabilecek. Engelli düzeyi yüzde 40’ı aşanlar ve refakatçileri de demiryolları, denizyolları ve belediye otobüslerini ücretsiz kullanabilecek. Bazı harp ve vazife malulleri ile aylıkları kesilenlerin su ve elektrik ücretlerinde indirim yapılacak.
EMEKLİ KORUCUYA ZAM
Emekli geçici köy korucularının aylıklarına ve muhtarların ödeneklerine zam yapıldı. En düşük dereceden emekli olan geçici köy korucusunun aylığı 384 liradan 653 liraya çıkarıldı. 614 lira olan en yüksek köy korucusu aylığı 883 lira oldu. Muhtar ödenekleri de yüzde 90 artışla 875 liraya yükseldi. Muhtarlara sağlanan artışla birlikte düzenlemenin bütçeye yıllık maliyetinin 51 milyon lira olduğu belirtildi. Geçici köy korucularından görevi sırasında ölenlerin yakınlarına ödenen ölüm yardımı da bin 151 liradan 3 bin 839 liraya çıkarıldı. Muhtarlar ve emekli köy korucularının eylül sonu ya da ekim başından itibaren zamlı aylık ve ödeneklerini almaları planlanıyor.
SPORA TEŞVİK ARTIŞI
Büyükşehir belediyeleri hariç olmak üzere, belediyelerce spora verilecek desteğin sınırı, bütçeden belediyelere düşen vergi gelirinin binde 7’si oranından binde 12’sine çıkarıldı. İş Güvenliği Uzmanı’nın tanımı de değiştirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarındaki müfettişler, şehir plancısı, peyzaj mimarı, iç mimar gibi meslek mensuplarının ve fen bilimlerinde temel eğitim almış olan biyologlar da iş güvenliği uzmanı olabilecek.
2,2 MİLYARDAN 170 MİLYONU
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bedelli askerlik uygulamasından sağlanan 2 milyar 230 milyon liradan şehit yakınları ile gazilere kullanılan miktarın 170 milyon lira olduğunu açıkladı. Şahin, er ve erbaşların muhtaç ailelerine de bedelli üzerinden mali destek kararı verildiğini, bu kapsamda 60 bin ailenin başvurduğunu bildirdi.