Güncelleme Tarihi:
Meclis Başkanlığına sunulan teklifle, TBMM İçtüzüğü'nde “kadınların tayyör” giymesinin yanı sıra “ceket ve pantolon giymesi”ne de imkan tanınıyor.
Teklifle, İçtüzüğün “kıyafet” başlıklı 56. maddesindeki “bayanlar tayyör giyerler” şeklindeki ifadenin, “kadınlar tayyör ya da ceket ve pantolon giyerler” şeklinde değiştiriliyor.
Teklifin gerekçesinde, Genel Kurul çalışmalarının zaman zaman uzun ve yorucu olduğu, bu yorucu mesai içinde özellikle kadın milletvekillerinin daha rahat kıyafetlerle çalışmalara katılımın sağlanması yönündeki taleplere işaret edilerek, “Son dönemde İçtüzükteki kıyafete ilişkin hükümler, kadın hakları bağlamanda eleştiri konusu yapılmaktadır. Ayrıca bazı durumlarda milletvekillerinin farklı kıyafet tercihlerinde bulunması ihtiyacı ortaya çıkmaktadır” denildi.
Kadın devlet memurlarının etek giyme zorunluluğunun mevzuat değişikliğiyle kaldırıldığı, kumaş pantolonla görevlerini yapabilmelerine imkan sağlandığı hatırlatılarak, teklifle kadın milletvekillerinin de ceket ve kumaş pantolon ile görevlerini yerine getirmelerine imkan tanındığı belirtildi.Teklifte, İçtüzükteki “bayan” ibaresinin de “yaygın olarak kullanılan ve mevzuata uygun olan 'kadın' ibaresiyle değiştirildiği” ifade edildi.
TBMM'nin açılış gününde dikkat çeken isimlerden biri de CHP'nin İstanbul Milletvekili Şafak Pavey olmuştu. Geçirdiği kaza sonucu protez kol ve bacak takmak zorunda kalan Pavey, Meclis iç tüzüğü nedeniyle Genel Kurul salonuna etekle gelmişti. Pavey'in etek giymesi, Meclis'te pantalon yasağının kalkması gerektiği tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
Pavey, gazetecilerin 'içtüzük değişikliği talebiniz olur mu' sorusuna "Hayır böyle bir talebim yok. Birleşmiş Milletler'deki görevim sırasında kot pantalon da giydim etek de. Bacağımı göstermemek gibi bir derdim yok" demişti.
Pavey bir televizyon kanalındaki söyleşisinde ise "Bacağımı göstermekten çekineceğim tek durum şu olabilir; karşımda bacağı olmayan, parası olmadığı için protez taktıramayan birini gördüğümde çekinirim, üzülürüm" demişti.