Güncelleme Tarihi:
Meclis'ten notlar |
ENGELLİ MİLLETVEKİLİNE ÖNCELİK
TBMM Geçici Başkanı Şükrü Elekdağ, açış konuşmasının ardından ilk olarak kendisi yemin etti. Elekdağ, TBMM İçtüzüğü gereği Genel Kurul Salonu'nda bulunan izleyicilerin sükunet içinde davranması gereğini belirterek, söz, alkış veya başka bir şekilde tepki göstermemeleri istedi. Elekdağ, buna uymayanların salondan çıkarılacağını bildirdi ve saat 15.07'de töreni başlattı.
Elekdağ, KKTC'nin kuruluş yıldönümü törenlerine katılacak olan 3 milletvekili ile görme engelli milletvekili Lokman Ayva'ya öncelikli olarak andiçme hakkı tanıdı.
KKTC'ye gidecek olan AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, CHP Ä°stanbul Milletvekili Onur Öymen ile AK Parti Van Milletvekili Hüseyin Çelik ile rahatsızlığı nedeniyle görme engelli AKParti Ä°stanbul Milletvekili Lokman Ayva, törende ilk olarak andiçti.Â
  Â
AK Parti'ye ayrılan sıraların başında oturan Ayva'ya kürsüye kadarKocaeli Milletvekili Osman Pepe eşlik etti. Ayva, yemini, kendisi için hazırlanan özel metinden okudu.
Elekdağ'a en genç iki milletvekili katip üye olarak yardımcı oluyor.
Elekdağ, iftar nedeniyle birleşime saat 17.30'a kadar ara verdi. Tören, saat 17.30'da Aydın milletvekillerinin andiçmesiyle devam edecek.
SEZER KATILMADIÂ
Milletvekillerinin andiçme törenine Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve KKTC'de bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök katılmadı. Töreni, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, yüksek yargı organları başkanları ve üyeleri, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cumhur Asparuk ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur, üst düzeybürokratlar, yabancı misyon şefleri, milletvekillerinin aileleri ile çok sayıda dinleyici izledi.
AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile randevusu nedeniyle törenin başlangıcına gelemedi. Varşova'daki Avrupa Sosyalistleri Partisi toplantısına katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da törene katılmadı.
BEÅž GÃœN ARA VERÄ°LECEK
Anayasa ve İçtüzük gereği, yemin töreninden sonra Meclis beş gün çalışmalarına ara verecek. Bu süre içinde TBMM Başkanlığı'na aday olanlar başvuruda bulunacaklar. Yemin töreninin 10 saatten fazla sürerek geceyarısından sonra tamamlanması bekleniyor. Bu nedenle TBMM Başkanlığı seçimi için ilk tur oylamanın 21 Kasım Perşembe günü yapılması planlanıyor. TBMM Başkanlığı'na, Meclis'te ezici bir çoğunluğa sahip olan AKP'den bir milletvekili seçilecek. Bu görev için Nevzat Yalçıntaş, Vecdi Gönül ve Murat Başesgioğlu'nun adı geçiyor.
Ä°LK TURDA 367 OY
TBMM Başkanı seçilebilmek için bir adayın ilk iki oylamada 367 milletvekilinin oyunu alması bekleniyor. Bunun sağlanamaması durumunda üçüncü turda 276 oy alan aday TBMM Başkanlığı'na seçiliyor. AKP adayının, bağımsızların veya bazı CHP'lilerin oyunu alması durumunda ilk turda seçilebileceği, aksi durumda ise üçüncü turda kendi milletvekillerinin desteğiyle bu göreve gelebileceği belirtiliyor. AKP'den birden fazla adayın çıkması ihtimali de bulunuyor. Eğer üç turda da sonuç alınamazsa dördüncü tura en çok oy alan iki aday katılıyor. Bu son turda en çok oyu alan kişi TBMM Başkanı seçiliyor. TBMM Başkanlığı seçimleri, beş gün içinde tamamlanacak.
TBMM'de 22. dönem, 48 yıl sonra ilk kez iki partili olarak temsil ediliyor.
22. dönem milletvekillerinin törende okudukları, Anayasa'nın 81. Maddesi'nde yer alan Milletvekili andı şöyle:
"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk Milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim."