Güncelleme Tarihi:
Koalisyon ortaklarının mutabakatıyla TBMM'ye sevkedilen irtica yasaları paketinde yer alan cami yasası, ANAP ve DTP'li üyelerin FP ve DYP ile birlikte ‘sağ ittifak’ kurmasıyla delindi. Cami yapımını müftülerin izni ve imar mevzuatına uygun olmak koşuluna bağlayan maddeden ‘köyler’ çıkarıldı. Bu tavır, DSP ile hükümeti dışarıdan destekleyen CHP'de tepki yarattı.
TBMM Bayındırlık ve İmar Komisyonu'nda dün cami yapımını müftülerin iznine bağlayan yasa tasarısı görüşülürken, ANAP'lı Nizamettin Sevgili bir önerge vererek, maddedeki ‘İl, ilçe, kasaba ve köylerde müftünün izni alınmak ve imar mevzuatına uygun olmak şartıyla cami yapılabilir’ hükmünden ‘Köyler’ bölümünün çıkarılmasını istedi. Bu önergeye ANAP'lı Bülent Atasayan'ın yanısıra, DTP'li Ferit Bora da destek verince, değişiklik FP ve DYP'lilerin oylarıyla kabul edildi.
Bunun üzerine DSP'li ve CHP'li üyeler ‘Köyler’ kelimesini yeniden tasarıya yerleştirmek amacıyla ‘Tekrir-i müzakere’ açılmasını istediler. Ancak bu öneri de yine ANAP, FP, DYP ve DTP'lilerin oylarıyla reddedildi. Böylece köylerde yapılacak camiler için müftülerden izin alma şartı kaldırıldı ve tasarı kabul edildi. DSP'li üyeler, ‘‘Hükümette ayrı, Meclis'te ayrı koalisyon ortaya çıkıyor. Bunları aşmadan irtica yasaları çıkamaz, bunlar koalisyon protokolüne aykırı’’ tepkisini seslendirdiler.
Son dakika manevrasıyla yasada değişikliğe neden olan Sevgili ise Hürriyet'e, ‘‘Köylerde imar planı olmadığından cami açılması olanaksız hale gelecekti. Ben bunu kolaylaştırmak için önerge verdim. Bu benim bireysel tavrım, grubumun haberi yok’’ dedi.
ÇİRKİN BENZETME
FP'li Abdulillah Fırat ise tasarıyı eleştirirken, ‘‘Camiler Müslümanların huzur bulduğu yerdir. Adam pavyona, kerhaneye gidemiyor. Gideceği bir yer var cami. Şimdi orası da sizin sayenizde kapatılacak. Bu tasarıyı hazırlayanlar erkekse gitsin Hıristiyan vatandaşlara zulmetsin de görelim’’ dedi. FP'li Suat Pamukçu da ‘‘Samimi Müslüman diyorlar. Samimi Müslüman diye bir şey olmaz. Müslümansa Müslüman'dır. İnsan ya Müslüman'dır ya da münafıktır’’ tepkisini gösterdi.
CHP'li Şahin Ulusoy ise FP'lilerin ‘‘Müslümanlara zulmediliyor’’ çıkışını eleştirdi. Ulusoy, ‘‘Kimsenin cami yapımını engelleme amacı yok. Burada cami değil, dinin siyasete alet edilmesi engellenmek isteniyor. Türkiye'de farklı inançlara sahip insanlar var. Tasarıdaki cami ibaresi yerine ibadet yeri ibaresi koyalım’’ dedi.
İÇİŞLERİ'NDE FİRE
İçişleri Komisyonu'nda ise dün Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) teşkilat yasasında değişiklik yapılarak, camilerin DİB yönetimine devredilmesini öngören tasarı ele alındı. Ancak toplantıyla iktidardan, ANAP'lı Mahmut Sönmez ve Sebgatullah Seydaoğlu ile DSP'li Tamer Kamber katılmadı. DTP Grup Başkanvekili Mahmut Yılbaş da komisyona bakan düzeyinde katılım olmamasını eleştirdi ve görüşmelerin ertelenmesini istedi. Komisyon Başkanı Akın Gönen tasarının maddelerine geçilmesini oylamadı ve toplantıyı kapattı.
MUHALEFET ZİRVESİ
Bu arada FP ve DYP'nin öncülüğünde, dün TBMM'de bir ‘Muhalefet Zirvesi’ gerçekleşti. FP Grup Başkanı Reaci Kutan'ın TBMM'deki çalışma odasında gerçekleşen zirveye, FP'den Kutan'ın yanı sıra Grup Başkanvekili Salih Kapusuz ve FP'nin ‘‘Gölge Teşkilat Başkanı’’ Temel Karamollaoğlu, DYP'den Genel Başkan Tansu Çiller'in önde gelen kurmayları Nevzat Ercan, Ahmet İyimaya ve Rıza Akçalı, BBP'den Genel Başkan Yardımcısı Recep Kırış ve DP'den de Ülkü Söylemezoğlu katıldı. İki saate yakın süren zirvenin amacı, FP ve DYP kurmayları tarafından, ‘TBMM’de ortak bir muhalefet cephesi oluşturmak'' olarak açıklandı. Muhalefet cephesi oluşturulup oluşturulmadığı sorularına, işin henüz bu aşamaya gelmediğini belirterek yanıt veren Kutan, ‘‘Şu anda TBMM'de irticayla mücadele yasaları var. Öncelikle bunların nasıl engellenebileceği konusunu konuştuk’’ dedi.