Meclis'te AKP-CHP 'vakıf-samanlık' tartışması

Güncelleme Tarihi:

Mecliste AKP-CHP vakıf-samanlık tartışması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2006 02:16

TBMM Genel Kurulunda, Vakıflar Yasa Tasarısının görüşmelerinde, AKP Amasya Milletvekili Hamza Albayrak'ın, CHP'lilere dönerek söylediği, “Anadolu'daki vakıf eserlerini, camileri, ibadethaneleri ahır, samanlık yapacaksın ve şimdi vakıf aklınıza gelecek' şeklindeki sözleri, tartışmalara neden oldu.

Haberin Devamı

Tasarının 1. bölümü üzerinde verilen değişiklik önergelerinin görüşmelerinde söz alan AKP'li Albayrak, düzenlemenin doğru ve yerinde olduğunu belirtti. “1936 yılında camiler ahır yapıldı, Ağustos 2002'de 161 cemaat vakfının 1200 mülk edinmesine yol açıldı. Atatürk Orman Çiftliğinin 55 bin dönümlük arazisinin 22 bininin talan edilmesine sebep oldunuz” diyen Albayrak'a, CHP'li milletvekilleri tepki gösterdi. CHP'lilerin itirazı üzerine elindeki belgeleri gösteren Albayrak, “KİT Komisyonunun raporları burada” diye konuştu.

Albayrak'ın ardından konuşan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, CHP'nin köklerine saldıranların öncelikle abdest alması gerektiğini ifade ederek, “Sizin efeliğiniz ancak çiftçiyedir. Ona 'Al ananı git' diyorsunuz, bunu Karamanlis'e söyleyin bakalım. Sizden sadece Batı Trakya'daki Türkler değil, mübadiller de hesap soracak. Sizi sandığa gömecekler, hiç kuşkunuz olmasın” dedi.

ALBAYRAK'IN SÖZLERİ, GERGİNLİĞE NEDEN OLDU

Yeniden söz alan Albayrak, “Vakıf abat edilirken, acaba vakıf eserlerini ahır, samanlık olarak kullananlar hangi iktidarlardı?” diye sordu. CHP sıralarına dönerek sözlerini sürdüren ve “Şimdi Batı Trakya vakıflarına sahip çıkacaksın öyle mi?” diyen Albayrak, “Anadolu'daki vakıf eserlerini, camileri, ibadethaneleri ahır yapacaksın, samanlık yapacaksın ve şimdi vakıf aklınıza gelecek” dedi.
CHP'li üyeler, Albayrak'ın sözlerine, sıralara vurarak tepki gösterdi. Albayrak, sözlerini, CHP milletvekillerinin protestoları altında tamamladı. CHP'lilerin, Albayrak'ın kürsüden ayrılmasından sonra da tepkilerini sürdürmeleri üzerine, Genel Kurulda bir süre gerginlik yaşandı.

-“AYDIN DİN ADAMININ TORUNUYUM”-

Söz alan CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, Albayrak'ın CHP'ye dönerek ağır ifadeler kullandığını söyledi.
“Ben, zamanın aydın ve kuvayı bir din adamının torunuyum” diyen Koç, aydın din önderlerinin, ülkenin kurtuluşu için antiemperyalist savaşa katıldıklarını kaydetti. Koç, “Bu ülkede, Ali Kemallerle işbirliği yapan Molla Saitler vardı. Bunları çok çabuk unuttunuz” dedi.

“Bu ülkenin harcında o aydın insanların emeği olmasaydı, Sayın Albayrak, bu ülkenin hiçbir camisinde ne ezan okunacaktı, ne ibadet yapılacaktı. Sizin adınız da Hamza olmayacaktı” diyen Koç, “Ne demek ahır yapmak” diye sordu.

“ÇİRKİN BİR POLİTİKACISINIZ”

Tarihin içinden bir takım saplantılarla suçlamalar getirildiğini ileri süren Koç, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Sayın Albayrak, hiç yakıştıramadım. Küresel tek kutuplu dünya karşısında Türkiye coğrafyası üzerinde emelleri olanların, şu anda izlediğiniz politikayla neresindesin? Yanında mısınız, arkasında mısınız, yoksa karşısınızda mısınız? KİT Komisyonunda yolsuzluklara karşı göstermelik çıkış yapan Hamza Albayrak mısınız, yoksa deminki ifadeleri yüreğinizden sarfeden Hamza Albayrak mısınız? Siz müfterisiniz, çirkin bir politikacısınız.”

ŞEYH EDEBALİ'NİN SÖZLERİYLE KARŞILIK

AK Parti Tokat Milletvekili Resul Tosun, CHP'lilere Şeyh Edebali'nin sözleriyle karşılık verdi. “Öfke onlara, hoşgörü bize” diyen Tosun'a, CHP'liler, “Yolsuzluklar kime” diye sordu. “Neşteri vurursak, orada oturamazsınız” diyen Tosun'a, CHP'li üyeler de 'vurun' çağrısı yaptı. Tosun, kavgadan değil olgunluktan yana olduklarını söyledi.
Cumhuriyeti CHP'nin değil, Atatürk ve Türk milletinin kurduğunu söyleyen Tosun, CHP'lilerin çağı anlayamadıklarını ve 21. yüzyılın ilk çeyreğinde kaldıklarını öne sürdü.

Haberin Devamı

Tasarının, Yunanistan'daki Vakıflar Yasası ile karşılaştırılmasına tepki gösteren Tosun, “Ben, Yunanistan ile asla mukayese etmem. Yunan kim?” diye konuştu. Resul Tosun, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, vakıfların edineceği taşınmazlarla çökmeyecek kadar büyük devlet olduğunu ifade etti. Tosun, kendisine laf atan CHP Bursa Milletvekili Mehmet Küçükaşık'a da “Uzun çarşı tellalı gibi bağırıp duruyorsun” diye karşılık verdi.

“ATATÜRK'E, CHP'YE SALDIRILIYOR”

CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, yapılmak istenen büyük yanlışa karşı vicdanlara seslenerek uyarıda bulunduklarını belirterek, “Burada hiç gereği yokken, Atatürk'e, CHP'ye saldırılıyor” dedi.
Birleşimi yöneten Başkanvekili İsmail Alptekin, AK Parti'li milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine, Eraslan'dan, sözlerini düzeltmesini istedi. Alptekin, “Başkanlık böyle bir şeye izin vermez. Olmayan bir şeyi olmuş gibi göstermeyin” dedi.

Haberin Devamı

Bunun üzerine Eraslan, “Bir miletvekili çıkıp 1936 yılında camilerin ahır yapıldığını söyledi. Başka bir milletvekili ise Sevr'in imzalanmadığını söyledi. Oysa Sevr imzalandı ama yürürlüğe konulmadı” diye konuştu. AKP Grup Başkanvekili Faruk Çelik, CHP'nin 1 yıldan beri AK Parti'ye saldırdığını ifade ederek, “CHP'li milletvekillerinin Başbakan için kullandıkları sözlerin üçte birini biz Sayın Baykal için kullansak, acaba ne olur?” dedi. CHP'den muhalefet anlayışını gözden geçirmesini isteyen Çelik, aksi tektirde gelecek haftadan itibaren CHP'nin her olumsuz tavrına yanıt vereceklerini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!