Meclis'e AB raporu

Güncelleme Tarihi:

Meclise AB raporu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri Özel İhtisas Komisyonu hazırladığı gizli raporu Meclis'e gönderdi. 21 sayfalık raporda, DGM'lerin kaldırılmasından, MGK'nın yapısının değiştirilmesine kadar bir dizi istek sıralandı.

TÜRKİYE, AB'ye üyelik sürecine hazırlanırken, TBMM'den ve hükümetten beklenenler rapora dönüştürüldü. TBMM'ye gönderilen gizli raporda, DGM'lerin kaldırılmasından, MGK'nın yapısının değiştirilmesine kadar bir dizi istek sıralandı. Aralarında MGK ve Genelkurmay'dan asker temsilcilerin de bulunduğu Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri Özel İhtisas Komisyonu'nun raporu TBMM Başkanı, Anayasa Komisyonu Başkanı ve TBMM Uzlaşma Komisyonu üyelerine gönderildi. Meclis'in bundan sonra yapacağı çalışmalarda bu kriterlerin esas alınmasına ilişkin önerilerin bulunouğu 21 sayfalık raporda, birbirinden ilginç ve tartışma yaratacak öneriler yer aldı. TBMM'nin önümüzdeki dönem yapacağı çalışmalara damgasını vuracak rapor özetle şöyle:

DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ

Anayasa, özgürlüğü esas alacak, genel sınırlama hükümleri yerine genel koruma hükümlerine yer verilecek. Bu amaçla, 14. madde düşünce özgürlüğünü sınırlayan değil, eylemleri sınırlayıcı şekilde düzenlenecek. 26, 27 ve 28. maddeler de aynı çerçevede yeniden düzenlenecek

SENDİKAL HAKLAR

Anayasa'ya kadın ve erkeklerin eşit haklara sahip olduklarına ilişkin hüküm konulacak. Sendikal haklarla ilgili mevcut sınırlandırmalar kaldırılacak, kamu görevlilerine, toplu sözleşme ve grev dahil gerekli sendikal haklar tanınacak.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI

Yargı bağımsızlığını sınırlayan hükümler sınırlanacak. Hakimlerin atama ve özlük işlerini kendi seçecekleri bir kurul tarafından yapılacak. Yargı organlarını ve hakimleri idarenin denetimine sokan hükümler ayıklanacak.

DGM'LER KALDIRILACAK

Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin (DGM) kurulmasına kaynak olan Anayasa'nın 143. maddesi yürürlükten kaldırılacak. Bu mahkemelerin görev ve yetkileri görevli uzmanlık mahkemelerince yürütülecek.

148. MADDEDE DEĞİŞİKLİK

KHK'lerle ilgili Anayasa Mahkemesi’ne dava açılamayacağına ilişkin Anayasa'nın 148'nci maddesinde değişiklik yapılacak. 12 Eylül 1980 ile 6 Aralık 1983 arasında kabul edilen kanunlar, KHK'ler ve kararların Anayasa'ya aykırı olup olmadıklarına denetleme yolunun açılabilmesi için Anayasa'nın geçici 15. maddesinin 3. fıkrası yürürlükten kaldırılacak.

RTÜK YASASI DEĞİŞECEK

Düşünsel özgürlük çerçevesinde din ve vicdan bilim ve sanat kitlesel iletişim alanlarındaki kısıtlayıcı hükümler kaldırılacak. Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun oluşum yapısı ve yetkileri yeniden gözden geçirilecek.

YAZARLAR İÇİN AF

Şiddet ile suçu ve terörü teşvik etmeyen, aleni hakaret içermeyen, üniter devlet yapısını bozmaya kastetmeyen, yazı ve yayınlarından dolayı gazeteci ve yazarların mahkûm edilmelerini engelleyecek değişiklikler gerçekleştirilecek ve bu kişiler için genel af çıkarılacak.

İŞSİZLİK SİGORTASI

Anayasa'nın 60. maddesi gereğince henüz sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmamış, nüfus kesimlerine sosyal güvenlik haklarını yaygınlaştıracak işsizlik sigortasının kurulması sağlanacak.

CMUK YASASI

Polis okulları iki öğretim yılı eğitim verecek şekilde düzenlenecek. Polis meslek okulları ile cezaevi personeli yetiştirecek okullar kurulacak. Adliye kolluk kuvvetleri oluşturulacak. CMUK yasasına ilişkin düzenleme ivedilikle yapılacak.

MGK'DA YENİ DÜZENLEME

MGK ile ilgili Anayasal değişikliklere paralel değişiklikler, 2945 sayılı MGK ve MGK Genel Sekreterliği kanununda da yapılacak ve bu bağlamda genel sekreterin TSK veya kurulda temsil olunan bakanlıkların mensupları arasından atanması için değişiklikler gerçekleştirilecek.

SİYASİ AHLAK YASASI

Toplum vicdanını rahatsız eden yolsuzluk iddialarına karşı siyasi ahlak yasası çıkartılacak. Dokunulmazlıklar sınırlandırılacak.

İNSAN HAKLARI CEZALARI

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında tanınan ve bireysel başvuru hakkının kullanılması sonucu Türkiye aleyhine verilen kararların bağlayıcılığı ve uygulanmasına ilişkin yasal düzenlemeler yapılacak.

ÇAĞDAŞ EĞİTİM

Çağdaş ve modern içeriğe uygun yaygın bir insan hakları eğitimi vereecek kadrolar yetiştirilecek. Üniversitelerde insan hakları ana bilim dalları kurulacak.

İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ

Polislerin çalışma saatleri düzenlenecek, rehabilitasyonları sağlanacak, insan hakları konusunda sistematik eğitim verilecek. İnsan hakları ihlallerini önlemek için karakol ve hapishaneler daha fazla denetlenecek, nezarethane ve koğuşlar standartlara uygun hale getirilecek. Soruşturma ve ifade alma işlemleri videoya kaydedilecek. Hapishanelerde koğuş sisteminden oda sistemine geçilecek.

RTÜK tasarısına

son rötuş

BAŞBAKAN Ecevit, Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz, dünkü Liderler Zirvesi'nde Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Yasa Tasarısı'na son şeklini verdi.Başbakanlık Merkez Bina'da bir araya gelen liderler üç saat süren toplantıda ekonomik kararların dışında RTÜK yasa tasarısını da masaya yatırdı. Ecevit, RTÜK konusunda TBMM gruplarınca oluşturulan komisyon tarafından yapılan çalışma sonucu ortaya çıkan taslağın ilk Bakanlar Kurulu toplantısına sunulucağını açıkladı. Ecevit, komisyonlar tarafından hazırlanan RTÜK tasarısının olduğu gibi benimsenip benimsenmediğine ilişkin bir soruya, komisyonların üç ayrı seçenek hazırladığını hatırlatarak yanıt verdi. Ecevit, şunları söyledi: ‘‘Onların hepsinden yararlı olabilecek noktaları içeren bazı tekliflerimiz oluyor. Ama genel çerçevesi bu komisyon tarafından hazırlanmış seçenekler. Kesin karar önümüzdeki Bakanlar Kurulu'nda açıklanacaktır.’’

İran'la davet

mektubu krizi

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer'in Tahran'da yapılacak ECO zirvesine katılıp katılmayacağı yönündeki belirsizlik sürerken bu kez de İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin Ankara'ya göndermek istediği bir davet mektubu yüzünden iki ülke arasında yeni bir kriz ortaya çıktı. İran'da ılımlı lider olarak tanımlanan Hatemi, Sezer'i bizzat davet etmek amacıyla önceki gün İran Dışişleri Bakan Yardımcısı'nı bir mektup ile Ankara'ya göndermeye karar verdi. Tahran'daki Türk Büyükelçiliği ile temasa geçen İran Dışişleri'ne, Ankara'dan gelen talimat çerçevesinde, zirveye davet mektubunu getirecek Dışişleri Bakan Yardımcısı'na, ‘‘Bir süre beklemesi’’ yanıtı verildi. Hatemi'nin yazdığı mektupta, İran'ın Türkiye ile yeni bir beyaz sayfa açmak istediği ve bu zirveye katılmakla Türkiye'nin tarihi bir adım atacağının kaydedildiği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!