Güncelleme Tarihi:
Gündemdeki konulardan birinin, 2006'dan beri Lübnan'da bulunan Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü'ne (UNIFIL) dahil olarak görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının görev süresinin uzatılması olacağını anlatan Turan, diğerinin ise uzun zamandır yargı camiasının beklentisi olan Danıştay Kanunu ile bazı kanunlarında değişiklikler öngören düzenleme olacağını vurguladı.
Turan, Türkiye'de etkili ve sonuç alıcı bir yargı mekanizmasının kurulamamasının, sürekli eleştiri konusu olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Temyiz aşaması, Yargıtayın ve Danıştayın iş yükünü çoğalttığı için kararların çıkması uzun zaman aldı. Daha evvel Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile getirdiğimiz istinaf mahkemeleri, 20 Temmuz'da faaliyete giriyor. Davaların büyük çoğunluğu Yargıtaya gelmeden istinaf aşaması olan bölge adliye mahkemelerinde sonuçlanacak. Aynı şekilde, idari yargıda da bölge idare mahkemeleri 20 Temmuz'da faaliyete geçecek ve Danıştay'a giden dosya sayısı yaklaşık yüzde 80 oranında düşecek.
Dolayısıyla, Yargıtayın ve Danıştayın yapısını da bu yeni döneme göre oluşturmak gerekiyor. Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek olan düzenlemeyle, Yargıtayın 46 olan daire sayısı 24’e; Danıştayın 17 olan daire sayısı da 10'a düşüyor. Tasarının kanunlaşmasıyla beraber Yargıtay'ın üye sayısı 516'dan 300'e, daha sonra da kademeli olarak 200'e kadar düşecek. Danıştayda da üye sayısı 195'ten 116'ya, sonrasında da kademeli olarak 90'a düşecek. Hem Yargıtayda hem de Danıştayda üyelik süresi, tıpkı Anayasa Mahkemesinde olduğu gibi 12 yılla sınırlandırılıyor. Böylelikle, üyelerin sürekli olarak kendilerini yenilemelerine ve geliştirmelerine imkan sağlanıyor."