Bülent SARIOĞLU / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2011 00:00
Meclis Başkanı Çiçek’in, TBMM teşkilatını yapılandıran teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçerken, 5 bin personelin durumu silbaştan düzenlendi. Düzenlemeyle Meclis’te taşçı ustası, metal eriticisi, oto kaportacısı gibi kadrolar iptal edildi. Yaşanan tartışmalar üzerine AK Partili Alt Komisyon Başkanı Süreyya Bilgiç “Kendimi Nuri Alço gibi hissettim. Meclis’in kötü adamı gibi bakmaya başladılar. Ben Nuri Alço değilim." dedi.
MECLİS Başkanı Cemil Çiçek’in, TBMM teşkilatını yeniden yapılandıran teklifi önemli değişikliklerle Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçerken, 5 bin 389 Meclis personelinin durumu silbaştan düzenlendi. Komisyonda 14 saat kesintisiz görüşülerek kabul edilen teklifin gelecek hafta Genel Kurul’da ele alınması planlanıyor. TBMM yerleşkesinden askeri taburun kaldırılmasını içeren düzenlemeyle Meclis’te taşçı ustası, çilingir, metal eriticisi, tertipçi, oto kaportacısı gibi bazı kadrolar iptal edildi. Çamaşırcı, halıcı, kalemkar, cilacı, kurşuncu, avizeci, sıvacı gibi birçok sıra dışı kadro ise varlığını sürdürüyor.
‘Ceza’ yanıtı
Komisyonda yapılan değişiklikle Meclis yerleşkesinde sağlık hizmeti veren baştabiplik Sağlık Bakanlığı’na bağlandı. Eski Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’in de aralarında bulunduğu bazı milletvekilleri, bu hastanenin Meclis’e bağlı kalmasında ısrar edince ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. AK Partili Alt Komisyon Başkanı Süreyya Bilgiç, “Meclis’in görevi poliklinik işletmeciliği değildir. Buraya gelen doktor ‘Ya ben nasılsa Meclis’e kapağı attım’ diye emekliliğe kadar kalmasın. Bakanlıkta en azından rotasyon vardır, performansı düşüyorsa yerine yenisini getirir” dedi. Eski Sağlık Bakanlığı Müsteşarı, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar da “Türkiye’de sağlık açısından en riskli grup parlamenterlerdir” diyerek kısa süre önce yaşanan olayı anlattı. Komisyonda rahatsızlanan bürokrata müdahale edecek ekip bulamadıklarını belirten Ünüvar, “Bunun üzerine bir 112 servisi kurduk. Bir süre sonra görmeye gittim, orada asli çalışanların hiçbiri yoktu. Oradaki arkadaşlar 112’yi cezalandırmak adına buradaki parlamenter arkadaşları cezalandırmaya çalıştılar” dedi.
Nuri Alço değilim
Personelle ilgili tartışmalar üzerine Bilgiç, “Kendimi Nuri Alço gibi hissettim. Meclis’in kötü adamı gibi bakmaya başladılar. Ben Nuri Alço değilim. 1832 fazla personel var. Bankamatik, kartmatik kişiler oluşmuş. Ya çalışacaksınız, ya çalışmayacaksınız, bu bir seçim” diye konuştu.
Teklif yasalaştığında tüm Meclis bürokratları havuza alınacak. Genel sekreter düzeyinden, daire başkanlarına, hukuk müşavirleri, şube müdürleri ve müdür yardımcılarına kadar tüm bürokratların görevi sona erecek. Meclis Başkanı, tüm görevlere yeniden atama yapacak.
Düzenlemeyle, Meclis Başkanı istediği personeli Meclis’ten uzaklaştırarak diğer kamu kurumlarına gönderebilecek. CHP ve MHP’liler “sürgün maddesi” diyerek buna itiraz etti. Muhalefetin, “idari soruşturma sonucu veya personelin talebi” gibi şart eklenmesi talebi kabul edilmedi.
Maaşlara zam
Önergelerle milletvekili danışmanların maaşı artırıldı. Şu anda 2 bin 800 lira olan danışman maaşı 3 bin 600 liraya, 2 bin 300 lira olan yardımcı personel maaşı 2 bin 800 liraya çıkarıldı. Danışmanlara, Ankara dışındaki çalışmalarında günlük 60 lira ödenek verilecek. İşten ayrılmaları halinde daha önce bulunmayan işsizlik ödeneği hakkı tanındı. “Sekreter” yerine de “ek personel” unvanı getirildi.