Meclis’te 'Big Brother' dönemi

Güncelleme Tarihi:

Meclis’te Big Brother dönemi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2013 10:06

TBMM Başkanlık Divanı, Meclis kampüsündeki güvenlik kameralarını, daha gelişmiş sistemle değiştirme kararı aldı. Yaklaşık 5 yıl önce kurulan kameralar yerine, full HD kayıt yapan, çözünürlüğü yüksek, belli bir merkezden yönetilebilen ve sese duyarlı kamera sistemine geçilmesi planlanıyor. Muhalefet, mevcut kamera sisteminin bazı noktalara konulmasını “izleme ve dinleme yapılıyor” gerekçesiyle tepki göstermişti.

Haberin Devamı

GÜVENLİK ZAAFİYETİ VAR

Başkanlık Divanı’na sunulan güvenlik raporunda, kameralı güvenlik sisteminin, özellikle kapılar ve kampüsün dış duvarlarında önemli işlevi olduğu belirtildi. Ancak kameraların sık sık arıza yaptığı, günde en az 20 kameranın bozulduğu ve kayıt yapılamadığına ilişkin şikayet geldiği ifade edildi. TBMM’de halen 240 güvenlik kamerasıyla izleme yapılıyor. Bu kameralardan 215’inin sabit, 20’sinin hareketli, 5’inin ise plaka okuma özelliği bulunuyor.

KAMERAYLA SESLİ İZLEME

Yeni kameraların ileri teknolojik özellikler taşıyan, çözünürlüğü yüksek, full HD, alıcı ve verici olarak kullanılabilen, uzaktan komutla ayrıntılı görüntü alınan, sese duyarlı, sesi duyunca merkeze sinyal veren bir sistem olacağı belirtildi. Sese duyarlı kamera sisteminin özellikle, Meclis’in dış duvarlarından kontrolsüz geçiş yapmak isteyenleri önlemek için kullanılacağı, belli bölgelere yerleştirileceği kaydedildi. Tamamlanmak üzere olan yeni çalışma ofislerinin bulunduğu bölge de aynı sistemle izlenecek.

BİZİ GÖZLÜYORSUNUZ İDDİASI

TBMM’deki mevcut kamera halen kulisler ve odalar dışındaki mekanları gözetliyor. Özellikle, milletvekili odalarının bulunduğu binalarda, odalara yabancıların girmesinin önlenmesi amacıyla izleme yapıldığı belirtiliyor. Güvenlik kameraları dış duvar güvenliği açısından önem taşıyor. Ancak mevcut kamera sistemi geçen yasama döneminde de sorun olmuştu. Muhalefet milletvekilleri, özellikle polis noktalarına konulan kameralarda, dinleme de yapıldığını, milletvekillerinin konuklarıyla konuşmalarının da kayıt altına alındığını iddia etmişlerdi. TBMM Güvenlik Amirliği, kameraların sadece güvenlik amacıyla kullanıldığını, izleme ve dinleme yapılmadığını açıklamış, ancak zaman zaman telefonlarının da dinlendiğini iddia eden milletvekilleri ikna olmamıştı. Geçtiğimiz dönemde, CHP milletvekilleri, bu konuyu soru önergesi ile gündeme taşıyarak, bu uygulamanın kişisel hürriyete müdahale olduğunu ve TBMM’nin kurumsal kimliğiyle bağdaşmadığını öne sürmüşlerdi.

Haberin Devamı

VEKİL OFİSLERİ TARİHİ ESER Mİ?

Bakanlık Divanı toplantısında, milletvekillerinin 6 ay içerisinde yeni binaya taşınmalarının ardından, A ve B blokların nasıl kullanılacağı da konuşuldu. Bu binaların tadilattan geçirilerek, personelin çalışma ofisine dönüştürülmesi gündeme gelirken, tadilatın maliyetinin 16 milyar lira olacağını, iki bloğun yıkılarak yeni bir personel binasının yapılmasının maliyetinin ise 8 milyar lirada kalacağı belirtildi. Ancak, mevcut halkla ilişkiler binasının “tarihi eser” statüsünde olduğu ve yıkılamayacağı iddiası üzerine “tarihçiler ve anıtlar yüksek kurulu uzmanları” tarafından bu konuda rapor istenmesine karar verildi. Meclis yönetimi, seçmenlerin kulislere gelmesini engellemek için kulislerin üstünde bulunan koridorlardaki terasların “sera” şeklinde kapatılarak, seçmenleri kabul salonlarına dönüştürülmesi önerisini de incelemeye aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!