Güncelleme Tarihi:
İŞTE KAVGA ÇIKARAN SÖZLER / WEB TV
İŞTE TBMM'DEKİ PANKARTLI PROTESTO / WEB TV
MECLİS'TE OLAY ÇIKTI / FOTOGALERİ
Muhalefet, görüşmenin 10 Kasım’a denk getirilmesine, “Atatürk’e meydan okuma, cumhuriyetten rövanş alma” diye tepki gösterdi. Liderlerin de katıldığı Genel Kurul görüşmeleri son dönemin en hareretli tartışmalarına sahne oldu. Muhalefet, açılımın ön görüşmesini erteletmek için son dakikaya kadar çabaladı. Genel Kurul’dan önce Danışma Kurulu’nda CHP 11 Kasım, MHP 12 Kasım için yeni öneriler sundu. DTP de CHP’nin önerisini destekledi. Genel Kurul’da açılım görüşmesinden önce 71’inci ölüm yıldönümü nedeniyle Atatürk anıldı. İki dakikalık saygı duruşunun ardından Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin bir anma konuşması yaptı, “Atatürk bir tek güne sığmayacak, sığdırılamayacak kadar büyük bir liderdir, her günümüzde vardır” dedi.
Daha sonra Genel Kurul’da uzun süre CHP ve MHP’nin erteleme önerileri tartışıldı. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, “Atatürk’ün değerlerinin sorgulanacağı bir konunun, yine Atatürk’ün ‘En büyük eserimdir’ dediği bu Meclis’te gündeme getirilmesi doğru değildir, hak değildir. Bu gafletten de öte bir durumdur. Cumhuriyetle kavga ediyorsunuz. Bir rövanş psikolojisiyle bu cumhuriyetin değerlerine, kutsallarına, önemli günlerine karşı anlamsız bir direnç, anlamsız bir inat ortaya koyuyorsunuz” dedi. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay ise “Dağdan teröristi indirmediniz, teröristleri devlet töreniyle karşıladınız. 10 Kasım’ı seçmeniz sistemli ve bilinçli bir tercihtir. Meydan okumadır bu, rövanş almadır bu” iddasında bulundu.
Akşam geç saatlerde tartışma, hakaret, kürsüye yürüme ve sık sık verilen aralarla zorlukla tamamlandı. Konuşmaların ardından, “Demokratik açılım” konusunda verilen genel görüşme önergesi kabul edildi.
Bakana protesto
Açılım görüşmeleri, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın “Hepiniz bölge partilerisiniz” sözleri yüzünden, protestoya dönüştü. CHP ve MHP milletvekilleri, sıra kapaklarına vurarak, Atalay’ı protesto ettiler. 10 kadar CHP milletvekili ise, sıralarında pankart açtı. . TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, “Burası TBMM, miting alanı değil. Pankartları indirin. Burayı bir meydana dönüştüremezsiniz. İdare amirleri görevinizi yapın. Pankartları toplayın” dedi. CHP’lilerin uyarılara rağmen pankartlarını indirmemeleri üzerine Şahin, oturuma 5 dakika ara verdi. Oturum yeniden başladığında kürsüye gelen Atalay, “Sözlerimi düzeltiyorum, rencide etmek gibi bir niyetim olmamıştır” dedi. Atalay’ın konuşması boyunca muhalefet sıralarından itirazlar sürdü.
Pankarta Erdoğan tepkisi
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Meclis Genel Kurulu’nda bazı CHP’lilerin pankart açmasına tepki gösterdi. Erdoğan, TBMM’den ayrılırken gazetecilerin sorusu üzerine şunları söyledi: “Genel Kurul’da ortaya çıkan tablo aslında Parlamento İçtüzüğüyle hiç uyumlu olmayan, tamamen bir istismar tablosunun orada tecelli etmesidir. Zaten CHP’nin grup olarak, geçmişinden bugüne yapmış olduğu uygulamalarda bunu görürsünüz. Sürekli olarak Atatürk’ü istismarı görürsünüz. Bundan sonrasını öyle zannediyorum ki TBMM Başkanlığının yapması gerekir. Herhalde kameralardan tespitlerle de İçtüzük uygulaması Meclis Başkanlığı tarafından yapılmazsa daha sonra çok farklı, çok daha çirkin görüntülere zaman içerisinde şahit olabiliriz. Nitekim geçmişte seyirciler arasında böyle bir pankart açma olayı söz konusu olmuştu ve yargı süresinde de yanılmıyorsam ciddi bir mahkumiyet kararı o pankart olayından çıkmıştı. Biz, bu sürecin ayrıca takipçisi olacağız.”
TBMM tarihinde iki eylem daha var
1997’de 55. hükümetin güven oylamasında CHP’li Sabri Ergül’ün oturduğu yerden RP/FP Rize milletvekili Şevki Yılmaz aleyhine “Deyyus-u ekber dışarı” pankartını asması büyük yankı uyandırmıştı. Milletvekillerine çeşitli hakaretleri ve kadınları “fahişe” olarak nitelendirdiği iddiaları nedeniyle bu eylemi ortaya koyan Ergül’e Yılmaz’ın arkadaşları saldırmışlardı. Ergül bu eyleminden sonra Şevki Yılmaz’a tazminat ödemişti. 1996’da TBMM Genel Kurulu’nda ‘Harçlara hayır’ yazılı pankart açan 9 öğrenci DGM’de yargılanmış ve toplam 48 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
En kasvetli 10 Kasım
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen: “Açılımı, Atatürk’ün “Yurtta sulh cihanda sulh” sözüyle savunuyorsunuz. Oysa, bu sözler hiçbir zaman teslimiyetçi bir anlayışı savunmak için kullanılamaz. Siz teröristleri muhatap alıyorsunuz. Terörü meşrulaştırdığınızın farkında mısınız? Türk milleti hiçbir 10 Kasım’da bu kadar üzüntü verici, bu kadar kasvetli ve kahredici bir tabloyla karşılaşmamıştır.
Referanduma götürelim
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Millet destekliyor diyenler, hodri meydan, gelin taleplerinizi millete götürelim. Kafes keklikleri gibi öterek milletimizi uçuruma sokmak istiyorlar. Görüşmenin 10 Kasım’da yapılması cumhuriyetin kuruluş değerleriyle hesaplaşmadır. Bunu zillet olarak görüyorum. Bukalemun gibi bir paket. Adı gibi sahibini de bulamamış bu bombalı paket yıkım projesidir.
Yeni Anayasa hazırlanmalı
DTP Grup Başkanvekili Gültan Kışanak: Uzlaşmanın kaynağı anayasalardır. Bu parlamento demokratik, sivil ve çoğulcu bir Anayasa hazırlığını gündemine almalıdır. Resmi dilin yanı sıra herkesin ana dilini kullanma hakkına sahip olduğu açıkça ifade edilmelidir. Yerel yönetimleri güçlendiren özerk bir idari yapılanmaya gidilmelidir. Ana dilde eğitim hakkı anayasal güvenceye kavuşturulmalıdır.