Meclis raporunda Org. Büyükanıt'ın adı yok

Güncelleme Tarihi:

Meclis raporunda Org. Büyükanıtın adı yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2006 17:13

TBMM İnsan Hakları Komisyonu, 11 köylünün Kulp’ta kaybolması ve ortaya çıkan toplu mezarla ilgili raporu tartışma yaşanmaksızın kabul ederken, Şemdinli olaylarıyla ilgili altkomisyon raporunda ise Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt tartışmaya yol açtı. Sonuçta Büyükanıt’ın isminin raporda geçmemesi kabul edildi.

Haberin Devamı

Meclis İnsan Hakları Komisyonu, bugün hararetli bir toplantı yaptı. Öncelikle Kulp’ta ortaya çıkan toplu mezarla ilgili altkomisyon raporunu oybirliğiyle kabul eden komisyon, bulunan kemiklerden ikisinin yüzde 99.9 olasılıkla kayıp köylülerden ikisine ait olduğunu saptayan Adli Tıp Kurumu raporunu da kendi çalışmasına ekledi. Raporda ayrıca, "olayların Bolu’dan gelen General Yavuz Ertürk komutasındaki Bolu Komando Dağ Taburu’nun operasyonu sırasında gerçekleştiğinin anlaşıldığı" da belirtildi.

ORG. BÜYÜKANIT TARTIŞMASI

Şemdinli ile ilgili altkomisyon raporu ise uzun süredir Org. Yaşar Büyükanıt’ın adının geçip geçmemesi ile ilgili tartışmalar nedeniyle kabul edilememişti. Komisyon Başkanı AKP’li Mehmet Elkatmış’ın, taslak raporda yer alan, "Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt’ın  Ali Kaya’yı tanıdığını ve suç işleyeceğini zannetmediğini muhtevi basına demeç vermesi talihsizliktir. Büyükanıt her ne kadar konuşmasının devamında mezkur kişi suça karışmışsa sahip  çıkmayacağını belirtse de bu yönde bir basına demeç yargıya müdahale olarak algılanabilir" şeklindeki ifadenin çıkarılmasını önermesi, AKP’li Faruk Ünsal’ın imzayı geri çekmesiyle sonuçlanmıştı. Ünsal, bugünkü toplantıya katılmasa da arkadaşlarıyla birlikte hazırladığı önerge gündeme geldi. Ünsal’ın dışında AKP’li Cavit Torun, Atilla Maraş ve ANAVATAN’lı Hüseyin Güler ile CHP’li Şerif Ertuğrul’un imzasını taşıyan önergede "kamu görevlilerinin yargıya müdahale anlamına gelecek söz ve davranışlardan kaçınması gerekir" ifadesinin rapora eklenmesi isteniyordu, ancak önerge kabul edilmedi. Raporda sadece, "Halk, bir kuvvet komutanının astsubay başçavuş Ali Kaya’yı tanıdığını söylemesinin kendisine sahip çıkıldığı ve bu olayın örtbas edileceği intibaını verdiğini ve kuşkularını arttırdığı inancındadır" denilmesiyle yetinildi.

Haberin Devamı

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ise önerge için "En büyük kamu görevlisi Başbakan. O yargıya müdahale etmedi mi? Bu iç sorununuz, kendi aranızda çözün" diyerek tepki gösterdi. Ersin ayrıca, AKP’li Ünsal’ın daha önce basında yer alan, "Altkomisyon üyeleri korkuyorlar, ben de zaman zaman korktum... altkomisyonda avukat olup kendini hukukçu sananlar var" şeklindeki sözlerine de "Biz kimden korkuyormuşuz?" diyerek tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Komisyon Başkanı Elkatmış da "bu ifadelerin incitici olduğunu" vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!