Güncelleme Tarihi:
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, iki gün önce terör olayları nedeniyle Meclis Araştırma Komisyonu kurulması ve TBMM Genel Kurulu'nun 29 Temmuz Çarşamba günü olağanüstü toplanması için 116 milletvekilinin imzasıyla önerge vereceklerini açıklamıştı.
Başbakan Davutoğlu'na, İstanbul'a hareketinden önce Ankara Esenboğa Havalimanı'nda CHP'nin bu çağrısına destek verip vermeyecekleri soruldu. Dün Meclis Başkanı İsmet Yılmaz ile konuyu görüştüklerini belirten Davutoğlu, böyle durumlarda TBMM'nin nihai istişare makamı olduğunu vurguladı. "Dolayısıyla bu olağanüstü toplantı talebine olumlu yaklaşıyoruz. Grup Başkanvekillerimiz de temas halinde. Muhtemelen Çarşamba günü yapılacak ve biz de Meclis'imizi son operasyonlarla ilgili bilgilendirme imkanı bulmuş olacağız. Orada bir deklarasyon çıkarsa memnuniyet duyarız. Nihayet kapalı kulaklar açıldı, deriz. Kapalı gönüller açıldı, deriz. Ümit ederim genel başkanlar böyle bir ortak tavra gelecek olgunluğu gösterirler" dedi.
MECLİSİN AÇILMASI İÇİN 184 VEKİLİN GENEL KURUL'DA OLMASI GEREKİYOR
CHP, 29 Temmuz saat 15:00’te Meclis’i acil toplanmaya çağırdı. Ancak Meclis’te birleşimin açılabilmesi için en az 184 milletvekilinin genel kurulda hazır bulunması gerekiyor. CHP’nin 131, AKP'nin ise 258 milletvekili bulunuyor.
ARINÇ, "GEREK YOK" DEMİŞTİ
Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bakanlar kurulu toplantısının ardından gazetecilerin CHP'nin olağanüstü toplantı çağrısını sormaları üzerine, "Biz şahsen hükümet olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin olağanüstü toplantıya çağrılmasında bir fayda görmüyoruz. Çünkü böyle bir toplantı yapıldığı takdirde siyasi partiler arasında öylesine büyük tartışmalar yaşanabilir ki mecrasından sapar ve hiç ümit etmediğimiz bir davranışla karşı karşıya kalabiliriz" yanıtını vermişti.