Tarım Bakanı Mehdi Eker, ‘1 ay önce tatbikatını yaptık’ diyerek kuş gribine hazırlıklı olduklarını söyledi. Eker, panik gerektirecek tehlikeli bir durum olmadığını açıkladı. Tarım ve Köyişleri Bakanı Bakanı Mehdi Eker, kuş gribi için aynı bölgede 1 ay önceden tatbikat yaptıklarını belirterek, ‘Hazırlıklıydık’ dedi.
TARIM ve Köyişleri Bakanı Bakanı
Mehdi Eker, kuş gribi için aynı bölgede 1 ay önceden tatbikat yaptıklarını belirterek,
‘Hazırlıklıydık’ dedi.
Eker, şöyle konuştu:
TEHLİKE YOK
Ortada paniğe neden olacak birşey yok. Ancak bu olayın ciddiye alınmadığı anlamına gelmiyor. Her türlü tedbiri aldık. Olayı büyük bir ciddiyetle takip ediyoruz.
TATBİKAT YAPTIK
Tarihimizde ilk defa biz, bir hastalıkla ilgili, daha böyle bir şey ortaya çıkmadan, 1 ay öncesinden acil eylem planı uyguladık. Böyle bir hastalığın gelebileceği ihtimaline karşı bir ay öncesinden tatbikat yaptık.
AYNI BÖLGEDE
Eylüldeki kuş gribi tatbikatını, beyaz et üretiminin yoğun olduğu Güney Marmara’da, yani bugün hastalığın çıktığı bölgede gerçekleştirdik. Tatbikat için bu bölgeyi seçme nedenimiz de, hem Manyas Kuş Cenneti’ne çok sayıda göçmen kuş geliş gidişinin olması, hem de kanatlı hayvan üretiminin çok yoğun olmasıydı. Onun için biz olayın önündeyiz, arkasında değil. Yani hazırlıklıydık.
6 BİN 500 HAYVAN
Hastalığın çıktığı yer merkez alınıp 3 kilometrelik bir alan kordon altına alındı. 6 bin 500 kanatlı hayvan itlaf edildi.
ÖNLEM İÇİN İTLAF
Bu hayvanların tamamı da hasta oldukları için itlaf edilmedi. Bir çoğunda hastalık da yoktu, sağlamdı. Ama bu hastalıkla mücadelede en kestirme çözüm yolu yayılmasını önlemek. Bulunduğu yerde bastırıp söndürmek. Ayrıca, bu 3 kilometrelik alanın dışında 7 kilometrelik bir alan da gözetim bölgesi ilan edilerek, buradaki hayvanlar da hastalık olup olmadığı konusunda incelenmeye alındı.
TEK VAKA VAR
Toplam 10 kilometrelik bir alanda karantina uygulaması yürütülüyor.
Buraya, sadece hayvan değil, hayvansal ürün, alet ve ekipman giriş çıkışı da kontrol altında tutuluyor.
Türkiye’nin başka bir yerinde hastalık ortaya çıkmadı. Çok şükür tek bir vaka ile sınırlı kaldı.
SAKIN SAKLAMAYIN
Kimsenin hayvanını saklamaması gerekiyor. Endişe etmelerine de gerek yok, çünkü, itlaf edilen hayvanların zararı karşılanacak.
ZARAR KARŞILANACAK
Üreticinin zararının karşılanması konusunda gerekli kararlar alındı. Bu iş için bizim, hayvan sağlığı fonunda paramız var. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile de görüştüm, yetmediği takdirde ek ödenek de verilecek.
Yakalama ağlarıMANYAS bölgesinde bazı kuşların leşinin bulunması üzerine İzmir Veteriner Kontrol Müdürlüğü’nden gelen heyet, 250 türden 3 milyon kuşun gelip konakladığı Kuş Cenneti’ne 10 metre yüsekliğinde 3 büyük ağ gerdi. Heyet, göçmen kuşları yakalayıp, virüs bulaşıp bulaşmadığını anlamak için dışkılarını incelemeye başladı. Ağlarla yakalan kuşlar dışkı numunesi alındıktan sonra doğal ortama salınıyor.
Afişler dağıtıldıTARIM ve Sağlık bakanlıklarına bağlı ekipler, Manyas çevresindeki 18 köyde halkı kuş gribi salgınına karşı bilinçlendirmek için afişler dağıttı. Köylerin girişine ‘Bu köyde tavuk vebası vardır’ yazılı tabelalar asıldı. Bölgenin havadan ilaçlanmasına gerek görülmedi. Dün 500 dekarlık alan traktörle ilaçlandı, bugün de yaklaşık 500 dekarlık alanda ilaçlama çalışması sürecek. Korunma amaçlı ilaçlı tedavi uygulananların sayısı, ekiplerdeki 2 görevliyle 9’a çıktı. 1800 hindinin telef olduğu bölgede 5 bin 350 kanatlı hayvan itlaf edildi.
İtlaf bitti karantina sürüyorKUŞ gribi hastalığının karantina altına alınan bölgede hapsedildiğini belirten Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı
Nihat Pakdil, 5 Ekim’den beri yeni vaka görülmediğini, endişe edecek durum olmadığını söyledi.
Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu’nun ‘
Kuş gribi’ toplantısında konuşan
Pakdil, şu bilgiyi verdi:
‘Hastalık bölgede hapsedildi. Bölgedeki itlaflar bugün (dün) itibariyle tamamlandı. Endişe edecek bir durum yok. Sadece Manyas’ta değil, başta sulak alanlar olmak üzere tümTürkiye’de gözlem ve taramalar yapılıyor. Manyas’ta alınan numune İngiltere’deki Uluslararası Referans Laboratuvarı’na gönderildi.’ BAŞIBOŞ KEDİ, KÖPEKLER
Yasa gereği bölgedeki karantina süresinin 21 gün olduğunu belirten
Pakdil, hastalık nedeniyle kedi, köpek itlafı yapıldığı haberleriyle ilgili soruya, ‘
Bu, başıboş ve sahipsiz kedi, köpeklerle sınırlı. Hastalıktan ölen yabani kuşları başıboş kedi köpekler yiyebilir ve taşıyıcı olabilirler. Maalesef bu tedbiri uygulamaya mecburuz’ dedi.
GÜVERCİNDEN UZAK DURUN
Kuş gribinin insandaki grip virüsüyle aynı anda görülmesinin kötü senaryo olduğunu söyleyen İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi
Hüseyin Yıldız da şöyle konuştu:
‘1 gram dışkının 1 milyon tavuğu enfekte ettiği düşünülürse olayın boyutu ortaya çıkar. Entegre tavukçuluğumuz güvenli. Göçmen kuşların uğradığı yerler problemli. Parklarda, cami avlularında her türlü açık alanda güvercin ve benzeri kanatlılardan uzak durun. Hastalık insana, canlı kanatlılarla yoğun temastan geçiyor.’ 80 derecede pişme tam çözüm değilTORAKS Derneği Solunum Sistemi İnfeksiyonları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr.
Tevfik Özlü,
‘80 derecede pişirme’ formülünün kuş gribinin yayılmasını önlemede yeterli olmadığını açıkladı. Virüs bulaşan hayvanların etlerinin pişirildikten sonra virüsün öleceğine ilişkin görüşün teorikte doğru olmasına rağmen ‘hastalık şüphesi’ nedeniyle yenmemesi gerektiğini vurgulayan Prof.
Özlü, şöyle konuştu:
‘Orada bir virüs şüphesi varken itlaf en doğru işlemdir. Vatandaşa hastalıklı hayvanı 80 derecede 3 dakika pişirince virüs ölür dedikten sonra itlafa ne gerek vardı? Virüs pişirince ölüyor derseniz vatandaşlar hasta hayvanları yer. Bu hayvanların yakalanması, temizlenmesi ve pişirme sırasında çiğken elle tutulması sırasında virüs insanlara bulaşır. En önemli tehlike bu.’ Meclis mönüsünde tavuk tartışmasıKUŞ gribinin hindi ve tavuk eti aracılığıyla insanlara bulaşabileceği kuşkusu, TBMM lokantasının mönüsünü de etkilediği iddia edildi. Lokantada en çok tercih edilen tavuk ve hindi yemekleri dün mönüden yoktu. Lokanta mönüsü,
balık ızgara, kırmızı etle yapılan yemekler ve sebze yemekleriyle takviye edildi. TBMM’de, hindi ve tavukla yapılan yemekleri, kuş gribi iddiaları nedeniyle milletvekili ve konukların tercih etmediği gözlendi.
YAZILI AÇIKLAMA Dün akşam saatlerinde yazılı bir açıklama yapan TBMM Basın Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı, kuş gribi nedeniyle tavuk ve hindi yemeklerinin mönüden çıkarılmasının söz konusu olmadığını duyurdu. Açıklamada, ‘TBMM lokantalarında bugünkü mönüde tavuk ve hindi etiyle yapılmış yemeklerin yer almamasının nedeni kırmızı et ve beyaz etin günlük alınıyor olması ve mönülerin her gün değişmesidir. Lokantalarda dün tavuk ve hindi etiyle yapılmış yemekler yer almıştır. Yarınki mönüde de bu çeşit yemekler yer alacaktır’ denildi.
ABD Sağlık Bakanı takipteAMERİKALI Sağlık Bakanı Michael Leavitt, kuş gribinin ortaya çıktığı ülkelerden Tayland’a giderek, salgınla mücadelede alınması gereken önlemler konusunda görüş alışverişinde bulundu. Leavitt, Saraburi eyaletindeki bir tavuk çiftliğinde de incelemelerde bulundu. Çiftliğe girerken, hastalığa karşı önlem olarak özel bir kıyafet giyen Amerikalı Bakan, ayaklarını da ilaçlı suya bastı. Daha sonra Kamboçya başkenti Phnom Penh’e geçen Bakan Leavitt, iki ülke arasında kuş gribiyle mücadele anlaşması imzaladı.