Güncelleme Tarihi:
Personel sayısı 5 bin 369'a ulaşan TBMM, tam bir KİT'e dönüştü. Bürolarda oturacak yer bulamayan memurlar için koridorlara banklar yerleştirildi. Son bir yılda, günde ortalama 3 kişinin torpille işe alındığı ortaya çıktı.
Milletvekillerinin tanıdıklarını en kolay yoldan işe soktuğu TBMM, son bir yılda işe alınan bin 685 kişiden sonra ulaştığı 5 bin 369 personel sayısıyla, hantal bir KİT'e dönüştü. TBMM'deki personel fazlalığı yüzünden meydana gelen tıkanıklığı gidermeyi amaçlayan yeni Başkan Hikmet Çetin, ilk iş olarak Meclis'te çalışmayı özendiren ‘‘meclis tazminatını’’ kaldırdı.
Kadrolardaki şişkinlik yüzünden bürolarda oturacak yer bulamayan çok sayıda personel, koridorlara yerleştirilen banklarda oturmak zorunda kalırken, CHP İzmir Milletvekili Sabri Ergül'ün soru önergesini yanıtlayan TBMM Başkanı Çetin'in yaptığı açıklama, eski Başkan Mustafa Kalemli döneminde günde yaklaşık 3 kişinin torpille Meclis'te işe alındığını ortaya çıkardı.
Çetin, Kalemli'nin 20 ay (600 gün) başkanlık yaptığını ve bu sürede Meclis'e bin 685 yeni personel alındığını bildirdi. TBMM Başkanlığı için kulislerin yapıldığı üç aylık (90 gün) Temmuz-Eylül 1997 döneminde ise bir gün başına 4 kişi olmak üzere tam 406 kişi işe alındı. Kalemli, özellikle bu dönemde yaptığı yoğun personel alımıyla, sert eleştirilere uğramıştı.
520 AMİR VAR Meclis'teki personel fazlalığının şişkinliğinin en büyük göstergesi ise müdür ve amir fazlalığı. TBMM'de halen genel sekreter yardımcıları, daire başkanları, daire müdürleri, birim müdürleri, başmüşavirler, müşavirler, müdür yardımcıları olmak üzere tam 520 amir bulunuyor. Bir milletvekili sekreter ve danışman olmak üzere 2 personel kullanırken, şimdi milletvekili başına 10 personel düşüyor, 8 personel açıkta kalıyor.
DIŞ İLİŞKİLER DİL BİLMİYOR
TBMM'deki personel yığılması üzerinde çalışan CHP İzmir Milletvekili Sabri Ergül, TBMM Dışilişkiler Müdürlüğü'ndeki 72 personelden sadece 7'sinin yabancı dil bildiğini söyledi. Ergül, bu yüzden Meclis'in tercüme işlerini ücret karşılığı dışardaki tercüme bürolarına yaptırdığını açıkladı. Kalemli başkan seçildiğinde Meclis personel sayısının 3 bin 278, Kalemli döneminde işe alınanların ise bin 685 olduğunu hatırlatan Ergül, ‘‘Kalemli, hiç ihtiyaç olmadığı halde keyfi alımlarda personel sayısını yüzde 52 artırmış. Bu dönemde işe alınanların yarısı Kalemli'nin seçim bölgesi Kütahya ile ilişikli’’ dedi.
MÜTHİŞ SAVURGANLIK
Ergül, bir milletvekilinin sekreter ve danışman olmak üzere 2 personel kullandığını belirterek, ‘‘Oysa şimdi milletvekili başına 10 personel düşüyor. 2 kişi milletvekili için çalışıyor, 8 personel kendi kendine hizmet ediyor. Meclis'te bürokratlar saltanatı kurulmuş. Ne iş yaptığı belli olmayan yüzlerce müdür, amir var. Bunların herbirinin lüks lojmanı, çift sekreteri, özel odacısı ve makam arabası var. Bir ay tek, bir ay çift maaş alıyorlar. Burada milletvekilinin değil, müdürün ve müşavirin saltanatı var’’ dedi.
Bu arada, Meclis'in iki lokantası personel şişkinliği yüzünden tıkanırken, lokantada yer bulamayan milletvekilleri de sık sık görevlilerle tartışmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde Balıkesir Milletvekili Önder Kırlı, milletvekilleri lokantasında kendisi için masa bulamayınca görevlilerle tartışmıştı.
Cazibe merkezi olmuş
Meclis'te çalışanlara 40 ile 80 milyon lira arasında özel tazminat ödeniyor. Bu yüzden TBMM, memurlar için en cazip kamu kuruluşu olarak biliniyor. Bu cazibe nedeniyle herhangi bir bakanlıkta görev yapan memur, Meclis'e geçiş yaptığında, maaşını yaklaşık iki katına çıkarabiliyor. TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Meclis bürokrasisinde kilitlenmeye neden olan personel artışını dondurmak için çalışanlara ödenen özel tazminatı 1998 bütçesinde kaldırdı. Yeni bütçeye göre, Meclis çalışanlarına 1998'in 6 ayında özel tazminat ödenecek ve 6 ay sonra bu ödeme sona erecek. Bu uygulamayla memurların, Meclis'e geçiş için milletvekillerine yaptığı baskıların azalması bekleniyor.