Meclis kansere karşı

Güncelleme Tarihi:

Meclis kansere karşı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2011 00:00

Mesleksel kanser türleriyle ilgili taslak raporunu tamamlayan Kanser Hastalıkları Araştırma Komisyonu, işyerinde kanserojen etkenle teması engelleyecek altı korunma yöntemini sıraladı. Bunlar arasında “havalandırma”, maske takma, riskli bölümlerde robot çalıştırılması gibi öneriler yer alıyor.

TBMM Kanser Hastalıkları Araştırma Komisyonu, tamamladığı taslak raporunda mesleksel kanser türleri arasında en fazla görülenin akciğer kanseri olduğunu vurgulayarak, işyerinde kanserojen etkenle teması engelleyecek altı korunma yöntemini sıraladı.

Akciğer kanserinin ardından mesleğin etkili olduğu diğer hastalıkların deri kanseri, mesane kanseri ve lösemi olarak sıralandığı raporda, mesleki hastalıklardan en etkili korunma yaklaşımının kişinin hastalık etkeni ile karşılaşmasının önüne geçilmesi ve etkenle temasının önlenmesi olduğu kaydedilerek, işyerinde alınacak bir dizi teknik koruma ile etkenle temasın kesin bir şekilde ortadan kaldırılabileceği vurgulandı. Bu amaçla yapılabilecek uygulamalardan başlıcaları ise şöyle sıralandı:

İşte Meclis önerileri

- Kanserojen kullanmama: En etkili korunma şeklidir. Bu uygulamanın esası, kanserojen maddenin yerine başka bir maddenin kullanılmasıdır.

- Kapalı sistem: Sakıncalı maddeleri kullanma zorunluluğu söz konusu ise, kapalı sistem içinde çalıştırılarak kişilerin zararlı madde ile temasının önüne geçilebilir.

- Ayırma (izolasyon): Sakıncalı işlem işyerinin yalnızca bir bölümünde ise bu bölümün diğer bölümlerden ayrılması şeklinde uygulama yapılabilir. Riskli bölümde çalışanlar da özel koruma yöntemleri ile korunabilir veya robot çalıştırılması yoluna gidilebilir.

- Havalandırma: Zararlı madde ile temasın kesilmesi bakımından havalandırma sistemi, solunum seviyesinin daha altındaki bir düzeyden havayı emip ortamdan uzaklaştırmalı.

- Koruyucu malzeme: Maske, koruyucu giysi, özel eldivenler, ayakkabılar, yüzü ve gözleri korumak üzere uygun gözlükler vb. çeşitli koruyucu malzeme kullanılabilir.

- Diğer önlemler: Tehlikeli maddelerle çalışanlar, belirli bir program içinde dönüşümlü (rotasyonel) olarak çalıştırılabilir. Çalışanlar, aralıklarla sağlık kontrolünden geçirilir. Hastalık ortaya çıktıktan sonra en etkili şekilde tedavi edilmesidir.”

En riskli işler

- 1- Madencilik.
- 2- Metal ve Metal Alaşımları.
- 3- Cam endüstrisi.
- 4- Plastik endüstrisi.
- 5- İzolasyon malzemesi üretimi.
- 6- Boya üreticileri; vernik, boya sökücü ve sentetik reçinelerle çalışanlar.
- 7- Kimya endüstrisi.
- 8- Sterilizasyon sektörü.
- 9- Pestisid ve insektisid üretimi sektörü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!