Meclis istifayla açıldı

Güncelleme Tarihi:

Meclis istifayla açıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2014 09:32

İZMİR Büyükşehir Belediye Meclisi, 2014-2019 dönemi ilk meclis toplantısı istifa ve seçim sonucu atışmasıyla başladı. AK Parti’nin eski Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, önce twitterdan duyurduğu istifasını ’meclis üyelerini potansiyel suçlu gibi gösteren anlayışı içime sindiremiyorum. Adam gibi durarak siyaset yapma imkanı olmadığını gördüğü için Ak Parti’den istifa ediyorum’ sözleriyle açıkladığı toplantıda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Ak Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan da yerel seçim sonuçları üzerinden atıştı.

Haberin Devamı

Yerel seçimler sonrası ilk kez toplanana Büyükşehir Belediye Meclisi’ne Ak Parti Meclis üyesi Yusuf Kenan Çakar’ın partisinden istifasını damgasını vurdu. Meclis öncesi Ak Parti Grubu’ndan sonra istifasını sosyal paylaşım sitesi twitter aracılığıyla duyuran AK Parti Grubu eski Meclis Başkan Vekili Çakar, Meclis’e 1 saat gecikmeli olarak katıldı. Kendisini Grup toplantısı sonrası yalnız bırakmayan Ak Partili Azad Fazla ile salona giren ve Ak Parti Grubu’nun en arka sıralarına oturan Çakar, istifasını çarpıcı sözlerle tüm Meclis’e açıkladı.

BU ANLAYIŞIN İÇİNDE OLAMAM

Çakar ’10 yıldır meclis üyeliği yapıyorum. Bu 10 yılın 8 yılında imar komisyonu üyeliği yaptım ve kritik komisyonlarda görev aldım. 10 yıllık görev sürem içinde onurumuzla, en küçük bir lekeyi meclise ve kendimize bulaştırmayacak bir duruşla görevi yerine getirmeye çalıştım. Zaman zaman mecliste tartışma ve fikir ayrılığı oldu. Ama bunun tamamını İzmir’e nasıl daha iyi hizmet gelir anlayışı içinde yaptım. Yerel seçimlerde İzmir halkı seçimini yaptı ve başkanlar ve meclis üyelerini seçti. Ben de üçüncü dönem olarak seçildim ancak seçimlerin ardından kamuoyuna yansıyan, özellikle bir komisyonun adı zikredilerek sanki burada görev yapanlar potansiyel menfaat grubu olabilir anlayışı içinde açıklamalar oldu. Sadece komisyonda görev yapan değil tüm ilçe ve büyükşehir meclis üyelerinin tamamını potansiyel suçlu gösterme anlayışıyla yapılan açıklamalar arkadaşlarımızı töhmet altında bıraktı. Tarım Komisyonu’na giren çiftçilik yapan bir arkadaş da potansiyel bir suçlu olarak mı görülecek? İmar Komisyonu’na giren mimarlar, şehir plancıları, harita mühendisleri de aynı şekilde. Bu mesleklerden arkadaşlarımızı potansiyel suçlu olarak bakılmasını içime sindiremiyorum. Bu yapılanların yanlış olduğunu söylememize rağmen, partiden herhangi bir düzenleme yapılmadı. Hangi partiden olursa olsun arkadaşlarımız töhmet altında bırakıldı. Tüm bürokrat arkadaşlarımızı da bu sarmalın içinde gösteren anlayışı kabul etmek mümkün değil. 10 yıldır adam gibi durarak siyaset yaptığım ama o duruşla artık siyaset yapma imkanı olmadığını gördüğüm bu yapının içinde olamayacağını söylüyorum ve AK Parti’den istifa ettiğimi arz ediyorum" dedi. Çakar’ın açıklaması bitince bazı CHP’li üyeler alkışladı. Ancak Başkan Kocaoğlu Meclis’te alkışın yeri olmadığı uyarısı yaptı.

Meclis’e damgasını vuran ikinci olay ise CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan’ın ilk meclis toplantısı gereği yaptığı konuşmayla başladı. Aydoğan, ’Artık bütünşehir olduk. Artık kentimizin tek meclisi olduk. İl Genel Meclisleri kapatılınca büyükşehir meclisi bir kent meclisi oldu. Köyümüz ve beldemiz kalmadı. Meclisimizin uyumlu bir çalışma içerisinde olacağını düşünüyorum. Yerel meclisler olarak kanun yapıcılar tarafından kısıtlanıyoruz. Siyasi karar alınamaması bunun en büyük örneğidir. Artık bu yerel meclis İzmir’in tek meclisi. Şu kapıdan girerken hiçbir üyenin siyasi kimliği olmamalı’ dedi. Aydoğan’dan sonra konuşan Ak Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan ise konuşmasına Yusuf Kenan Çakar’ın istifasını tekrar gözden geçirmesini temenni ederek başladı. Doğan ’İzmir halkı bize yüzde 36 oy verdi ve bir olan belediye başkan sayımızı da 6 yaptı. 23 olan Büyükşehir Belediyesi meclis üye sayımız da 51 oldu. Halk bize muhalefet görevi verdi. Biz de bu görevi yerine getireceğiz ve İzmirlinin yarına olan hizmetlere her zaman olumlu katkılarımız olacak. Ancak yanlış ya da eksik bulduğumuz hususlarda bu mecliste üstümüze düşlen muhalefet görevini yerine getireceğiz. Tüm dileğimiz İzmir’in bir marka kent olması. İzmir’in üçüncü değil, ikinci büyük kent olmasını istiyoruz’ dedi.

KOCAOĞLU’DAN DOĞAN’A : SİZİN GRAFİKTE PROBLEM VAR

Başkan Kocaoğlu ise AK Partili Doğan’a yanıt verdi. Kocaoğlu, ’2004’te 7 ilçe 29 belde 61 meclis üyesi; 2009’da bir belediye, 23 meclis üyesi, 2014’te 6 belediye, 51 meclis üyesi, Bu grafikte bir problem var. Sene 2019, o zaman göreceğiz’ dedi. Meclis’te yapılan seçimlerde Sırrı Aydoğan yeniden Meclis 1. Başkanvekili seçilirken, Meclis 2’inci Başkanvekili ise Hatice Tatlı oldu. İmar Komisyonuna CHP’den Sırrı Aydoğan, Aydoğan Hepdemirgil, İrfan Aras, Bülent Rüzgar, Yeşim Tekooğlu, Muzaffer Tunçağ, AK Parti’den Ali Kökoğuz, Akse Özçam, Ayşegül Duran Türkel seçildi.

CHP’den meclis üyesi olan yazar ve eski bakan Yılmaz Karakoyunlu ise hem "Avrupa Birliği ve Dış İlişkilerö hem de "Kültür ve Turizm" komisyonuna seçildi. Grup kuracak sayıya ulaşmamalarına karşın iki belediye başkanı ve altı üyeyle temsil edilen MHP’ye de bazı komisyonlarda üyelik verildi.

Öte yanda Büyükşehir Belediye Meclisi, toplantıların artık belediyenin internet sitesinde canlı olarak yayınlanmasına karar verdi. Meclis’in 16 Nisandan itibaren yapacağı toplantılar canlı yayınlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!