Güncelleme Tarihi:
Kamu kurumlarıyla olan sorunlar kadar özel meseleleri ve istemleride içeren başvuruları inceleyen Dilekçe Komisyonu, sorunlara ilişkin olarak ilgili kurum ve kuruluşlardan bilgi aldıktan sonra şikayetlere ve taleplere yanıt verdi.
Vatandaşa verilen yanıtların büyük çoğunluğunda, yasal ve bürokratik süreçte sorunların çözümüne ilişkin öneriler sıralanırken, maddi yardım, af, özlük haklarının iyileştirilmesi gibi konuların yasa konusu olduğu belirtilerek, komisyonun herhangi bir işlem yapamayacağı bildirildi.
Dilekçe Komisyonu'na Siirt'ten başvuran bir vatandaş, terör örgütü tarafından kaçırılan oğlunun, örgütten kaçtıktan sonra yargılanıp beraat ettiğini anlatıyor. Daha sonra oğlunu nişanladığı belirten vatandaş, takı ve düğün masrafları için 5 milyar lira yardım ve oğluna devletten iş istiyor. Komisyonun yanıtında ise görevleri arasında maddi yardım bulunmadığı ve işe girmenin yasal olarak sınavla mümkün olduğu ifade ediliyor.
BORCUMUZU ERTELEYİN
Mersin'in Arpaçsakarlar Belediyesi'nin başvurusunda, borçlarını ödeyemediği, malvarlığının hacizli olduğu, bu nedenle İller Bankası'na olan borçlarının bir yıl ve faizsiz ertelenmesi isteniyor. İller Bankası'nın komisyona gönderdiği yazıda ise bankanın yatırımlarının aksamaması için açılan kredilere ilişkin taksitlerin vadesinde kesilmesinin zorunlu olduğu bildiriliyor.
İstanbul'dan ''silah bulundurma ruhsatı'', Ankara'dan ''doğalgaz abonesi olmak'', ''vatandaşlığa geçmek'' ''durumuna uygun iş'' isteyen vatandaşlara bunun yolları gösterilirken, ''eş durumundan tayin'', ''öğrenimine uygun atama'', ''müdür olarak atanma'' gibi isteklere yasal düzenleme hatırlatılıyor.
Dilekçe Komisyonu'na yapılan başvuruların bir bölümünde de kamu görevlileri ve yerel kurumların yanlı, haksız davranışlarından yakınılarak, bunlar hakkında işlem yapılması isteniyor.
''HAZİNEYİ BİRLİKTE ÇIKARALIM''
Kahramanmaraş'tan Dilekçe Komisyonu'na başvuran bir vatandaş da il sınırları içindeki bir dağda çok miktarda altın ve tarihi eser olduğunu, definenin yerini sadece kendisinin bildiğini yazarak, kazı işlemleri için yardım istiyor. Komisyonun incelemesinde sözkonusu vatandaşın aynı konuda Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık da dahil birçok kuruma başvurduğu, istediği desteği yerine getirecek bir fon bulunmadığının kendisine iletildiği, komisyonun da dilekçe hakkında bir işlem yapamayacağı ifade ediliyor.
Dilekçelerde şikayet ve istem şeklinde belirtilen bazı konular şöyle:
Emeklilere 3 ayda bir yerine her ay maaş ödensin
Irza tecavüz yüzünden hükümlü olan oğlumun kalan 1.5 yıllık cezası affedilsin
Saat farkıyla kaçırdım, ben de af kapsamına alınayım
Kültür mantarı üretmem için düşük faizli kredi verilsin
Belediye yer verdi, pazarcılık yapacağım; sermaye verilsin
Türkiye'nin çöl olmaması için Toprak Kanunu çıkarılsın
Haydarpaşa-Söğütlüçeşme arasındaki Hünkar Hamamı koruma altına alınsın
Kredi kartı borcumu ödeyemedim, yasal takip başladı; mağduriyetimi önleyici düzenlemeler yapılsın
Egzoz gazı ölçümlerinde fazla para alıyorlar.