Meclis Başkanlık seçimlerinde taktik savaşları

Güncelleme Tarihi:

Meclis Başkanlık seçimlerinde taktik savaşları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2015 10:35

7 Haziran seçimlerinden sonra kurulacak hükümetin yapısının ilk işaretlerinin bu hafta, TBMM Başkanlık seçimlerinde ortaya çıkması bekleniyor.

Haberin Devamı

TBMM'de temsil edilen dört partinin dördü de TBMM Başkanlığı için kendi adayını çıkardı.
AK Parti Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ı aday gösterirken, CHP'nin adayı halen Meclis'in en yaşlı üyesi sıfatıyla TBMM Geçici Başkanlığı'nı da yürüten Deniz Baykal oldu. MHP Ekmeleddin İhsanoğlu'nu, HDP ise AK Parti'nin kurucu kadroları içinde yer alan ancak seçimlerden önce HDP'ye geçerek bu partiden milletvekili seçilen Dengir Mir Mehmet Fırat aday gösterdi.

İLK İKİ TUR SALI GÜNÜ

TBMM Başkanlık seçimlerinde tüm partilerin temsil edildikleri TBMM Danışma Kurulu'nun kararı çerçevesinde ilk iki tur yarın yapılacak.
TBMM İç Tüzüğü uyarınca, ilk iki turda herhangi bir adayın Meclis Başkanı seçilebilmesi için en az 367 oy alması gerekiyor.
Ancak hiçbir partinin bu rakama ulaşması beklenmiyor. Dolayısıyla yarın TBMM Genel Kurulu'nda yapılacak iki tur oylamadan sonuç çıkması beklenmiyor.

Haberin Devamı

3. TURDA TAKTİK SAVAŞLARI

TBMM Başkanlığı için partilerin asıl taktik savaşlarını, Çarşamba günü gerçekleştirilecek 3. tur seçimde yapmaları bekleniyor.
İç Tüzük uyarınca seçimlerin üçüncü turunda TBMM'de 276 oyu sağlayan aday Başkan seçilecek.

AK Parti'nin 258, CHP'nin 132, MHP ve HDP'nin ise 80'er milletvekili olması nedeniyle herhangi bir partinin tek başına üçüncü turda da Meclis Başkanı'nı belirlemesi mümkün olmayacak.
Ancak Başkanlık seçimlerinin üçüncü turunda, dördüncü tura hazırlık amacıyla ciddi taktik savaşları yaşanması bekleniyor.
İç tüzükte, 4. tur seçime en çok oyu olan iki adayın katılması öngörülüyor.
Ankara siyaset kulislerinde, AK Parti'nin de bu kuralı işleterek, CHP'nin adayı Deniz Baykal'ı safdışı bırakmaya çalışması bekleniyor.

4. TURA EN ÇOK OYU ALAN İKİ ADAY KATILACAK

Bu çerçevede, siyaset kulislerinde AK Parti'nin üçüncü turda oylarını bölerek, AK Partili vekillerin bir kısmının HDP'li aday Dengir Mir Mehmet Fırat oy vermesini sağlayacağı konuşuluyor.
CHP'nin TBMM'de 132 sandalyesi bulunuyor. Baykal'ın eğer CHP'den başka herhangi bir partiden destek alamazsa, 3. turda ancak 132 oy alabileceği hesaplanıyor.
HDP'nin 80 vekilinin ise blok olarak kendi adayları Dengir Mir Mehmet Fırat'a oy vermesi bekleniyor. AK Partili 60 kadar vekilin Fırat'a oy vermesi, kalan AK Partili vekillerin de kendi adayları İsmet Yılmaz lehinde oy kullanması halinde gerek Fırat'ın, gerekse Yılmaz'ın oylarının Baykal'dan fazla olacağı hesaplanıyor.
Oylamanın böyle gerçekleşmesi halinde 4. tura "en çok oyu alan iki aday" sıfatıyla Fırat ve Yılmaz'ın çıkabileceği konuşuluyor.
Ancak yine siyasi kulislerde konuluşulanlara göre, MHP de AK Parti'nin olası Baykal'ı safdışı bırakma taktiğini bozmak için, 20 kadar MHP'li vekille Baykal'a destek olup, HDP'nin değil, CHP'nin adayının 4. tura çıkmasının önünü açabilir.
20 kadar MHP'li vekilin 3. turda Baykal lehinde oy kullanması halinde, AK Partili 60 vekil Fırat'a oy verse bile, 4. tura Baykal ve Yılmaz çıkar.

Haberin Devamı

KİLİT İKİ PARTİ HDP VE MHP

Tüm partilerin ilk 3 turda kendi adaylarına oy vermeleri halinde ise yarışın CHP'nin adayı Baykal ile AK Parti'nin adayı Yılmaz arasında geçmesi bekleniyor.

Bu durumda da 4. turda TBMM Başkanlığı yarışının Baykal ile Yılmaz arasında geçmesi, MHP ve HDP'nin ise yeni TBMM Başkanı'nı belirleyecek kilit partiler olması bekleniyor.


BAKMADAN GEÇME!