Güncelleme Tarihi:
AYM’nin 54. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen bireysel başvuru konulu sempozyumun dünkü oturumuna da Kahraman’ın sözleri damga vurdu. Sempozyuma katılan hukukçular çay molalarında Meclis Başkanı’nın sözlerini hayretle dinlediklerini söylediler. Kahraman’ın sözlerine tepkiler satırbaşları ile şöyle:
DEHŞET İÇİNDE DİNLEDİK
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu: Sayın Meclis Başkanı’nın, ‘Laiklik anayasadan çıkarılsın’ şeklindeki sorumsuz açıklamalarını dehşet içinde dinledik. Meclis Başkanı’nı yeminine sadık kalmaya, oturduğu makamın ağırlığını kavramaya davet ediyoruz. Bütün bunları yapamayacaksa Meclis Başkanı’nı istifaya davet ediyoruz.
Türkiye Cumhuriyeti laiklik ilkesi sayesinde Ortadoğu’nun mezhep savaşlarına kapılmamıştır. Laiklik ilkesini pek yadırgayan Sayın Meclis Başkanı’nı paramparça olmuş Suriye’yi, Libya’yı ve Irak’ı ziyaret etmeye davet ediyoruz. Sayın Meclis Başkanı’nı düşünmeye ve bu sözlerini geri almaya davet ediyoruz. Hukuk bilgisi, tarih bilgisi, siyasi tarih bilgisi hatalıdır, sanıyorum din bilgisi de hatalıdır.”
Ankara Barosu Yönetim Kurulu: Bu sözleri TBMM’nin başkanından işittiğimiz için üzgün ve bir o kadar da öfkeliyiz. TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a ve onun gibi düşünenlere hatırlatıyoruz. Anayasa’nın 4. maddesi, ‘Anayasa’nın 1’inci maddesindeki devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile 2’nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3’üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez’ hükmünü içerir. Laiklik, Kahraman dahil herkesin inancını özgürce yaşamasının en büyük güvencesidir. Meclis Başkanı sıfatı taşıdığı sürece yeminine sadık kalmak zorundadır.”
SON DERECE YANLIŞ YAPTI
ANAYASA Mahkemesi’nin ‘Bireysel başvuru kararlarının yüksek yargı içtihatlarına etkileri’ başlıklı oturumunu yöneten eski Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Mustafa Bumin, Meclis Başkanı Kahraman’ın sözlerini Hürriyet’e şöyle yorumladı: “Üzüldüm. Bu açıklamayı yapmasaydı daha iyiydi. Sayın Meclis Başkanı son derece yanlış yapmıştır. Türkiye Avrupa değil. Avrupa’daki normlar bazen bizde aynı sonuçları vermiyor. Laikliğin ne sakıncası var? Kime ibadetinden dolayı baskı yapılıyor şimdi?”
TARTIŞMAYA GEREK YOK
ANAYASA Mahkemesi’nin 54. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen bireysel başvuru konulu sempozyumda konuşmacı olan Anayasa Hukukçusu Profesör Feridun Yenisey de Kahraman’ın sözlerine tepki gösterdi. Yenisey, “Bunu tartışmaya bile gerek yok. Türkiye cumhuriyeti devleti laik, sosyal, hukuk devleti olarak kalmalıdır” dedi.