Meclis Anayasa Komisyonu'nda 2. raunt da kanlı

Güncelleme Tarihi:

Meclis Anayasa Komisyonunda 2. raunt da kanlı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2016 01:22

Meclis Anayasa Komisyonu’ndaki dünkü dokunulmazlık görüşmeleri, geçen haftaki toplantıdan daha ‘şiddetli’ geçti. Gergin toplantıda bir anda kavga çıktı. Sandalyeler ve tekmeler havada uçuştu, birçok milletvekili yaralandı. Kavgaya karışmayan polisler kapıyı kapatıp koridordaki danışmanları salondan uzak tuttu.

Haberin Devamı

DOKUNULMAZLIKLARI askıya alan anayasa değişikliğinin Meclis Anayasa Komisyonu’nda ikinci görüşme günü de kanlı geçti.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın HDP milletvekillerinin danışmanlarına dönük suçlamasına HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın tepki göstermesi üzerine gergin ortam kavgaya dönüştü. Sosyal medya yayını yapan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran’a bir köşede AK Parti müdahalesiyle tansiyon yükseldi. Başaran’ın tepkisine karşı AK Parti milletvekili, “Bağırma bak vururum” diyerek arbedeye girdi. Diğer köşede ise AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner’in Paylan’a müdahalesiyle kavga ateşlendi. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ile HDP Hakkâri Milletvekili Abdullah Zeydan, karşı sıradan masaların üstünden atlayarak kavgaya karıştı. Çok sayıda AK Parti milletvekilinin arasında kalan Baluken şiddetli darbeler aldı. HDP’li Başaran da bulunduğu köşede başlayan kavganın ortasında kaldı. Bir yandan çekim yapmaya çalışırken diğer yandan çağlık atan Ayşe Başaran, “Köpekler” diye bağırdı.

Haberin Devamı

SANDALYEYLE SALDIRI

Bardaklar havada uçuşurken, milletvekilleri havaya kaldırdıkları döner sandalyeleri hem savunma hem saldırı amacıyla kullandı. Milletvekillerine müdahale edemeyen polisler sadece kapıyı kapatmakla yetindiler ve koridordaki görevliler ile danışmanları salondan uzak tuttular. Bazı kadın milletvekillerinin “Yapmayın” bağrışlarına karşın kavga yaklaşık 20 dakika sürdü. Bazı milletvekilleri sandalye ve masaların üzerine çıkıp tekme atarken, bir milletvekili de böyle bir saldırı gerçekleştirirken yere kapaklandı. AK Parti ve HDP’den yere düşen her milletvekilini diğer partili milletvekilleri tekmelerle darp etti.
15-20 dakikanın ardından kavgacılar ayrılınca Komisyon Başkanı salonun tahliyesini sağlayabildi. Salondan çıkarken ağır darbeler aldığı görülen Baluken’in omzunun çıktığı anlaşıldı. Baluken hastaneye götürüldü. Birkaç milletvekilinde burun kanaması, dudak patlaması görüldü. HDP’liler yeni binayı terk ederken, hızla olay yerine gelen ambulans AK Parti milletvekillerine müdahale etti. Kavga daha sonra Meclis bahçesinde de sürdü. Birbirinin üzerine yürüyen yumruk atan milletvekili ve danışmanları çevredekiler ayırdı.

Haberin Devamı

SONUÇSUZ UZLAŞMA ARAYIŞI

Bu kavga öncesinde gerilimi düşürmek amacıyla AK Partili Komisyon Başkanı Mustafa Şentop partilerin temsilcileriyle bir araya geldi. HDP, görüşmelerin Meclis TV’den yayınlanmasını, daha geniş bir salona alınmasını ve teklifin alt komisyona gönderilmesini talep etti. CHP de alt komisyon istedi. Muhalefetin talepleri kabul edilmezken, salona isimleri önceden bildirilmiş HDP’den 3 danışmanın alınmasında anlaşma sağlandı. Meclis yönetimi salon çevresi ve binada yoğun güvenlik önlemi aldı.

POLİS KORİDORU

Komisyon Başkanı’nın talimatıyla salonun girişinde koridor oluşturan sivil polisler kimlik kontrolü yaparak tüm görevlileri tek tek salona aldılar. Adalet Bakanlığı ve Komisyon Başkanlığı’nca bildirilen görevliler ve danışmanlar dışında kimse salona sokulmadı. HDP’liler 20 dolayında milletvekiliyle grup halinde salona girdi. HDP’lilerden önce salona gelen 70 kadar AK Partili’nin, muhalefetten üyelere ayrılanlar dışındaki tüm koltukları doldurdu. Üye olmayan milletvekillerinin yoğun katılımı nedeniyle başlangıçta salonda izhidam oluştu ve havalandırma sorunu yaşandı. CHP ve HDP’li üyeler zaman zaman havasızlık nedeniyle ortamın sağlıksız olduğunu belirterek ara talep ettiler. 

Haberin Devamı

Meclis Anayasa Komisyonunda 2. raunt da kanlı

GÖREVLİLER ARADA KALDI

Kavganın ortasında kalan stenograflar ve kadın görevliler zor anlar yaşadılar. Bu görevliler ancak 10 dakika kadar sonra kendilerini dışarı atabildi. Gruplar halinde yumruklu, tekmeli saldırıların yaşandığı kavgayı duyunca salonun bulunduğu yeni binaya koşan danışmanlar güvenlik görevlilerince koridorun başında durduruldular. Anayasa Komisyonu’nun toplandığı yeni bina önünde ise bir ambulansın beklemesi dikkat çekti. Komisyona verilen arada milletvekilleri Genel Kurul’a katılmak için Meclis ana binasına doğru yürürken ambulans fotoğraf karelerine de yansıdı. 

BİR OMUZ ÇIKTI 10 GÖZLÜK KIRILDI

Haberin Devamı

Omzunda çıkık olan Baluken’e hastanede müdahale yapıldı. Görevliler dağılan salonu topladı. Kırılan 10 gözlük ile savrulan cep telefonları emanete alındı. Aranın ardından yeniden toplanan komisyona gelen AK Partili milletvekillerinin sayısı 100’e yaklaştı. Salonun bir bölümünde AK Partililer dört sıra halinde yer tuttular. Muhalefetin “Ertelensin” talebini oylayan Şentop, AK Partililerin oylarıyla görüşmeye devam etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!