Güncelleme Tarihi:
Bakanlık, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, yarın başlayacak ikinci dönem ortak sınavları için iş ve işlemlerinin yürütüldüğü kampüste, İlçe Jandarma Komutanlığı'yla yapılan protokolle güvenlik tedbirlerini artırdı. Bu kapsamda, sınav evraklarının basım aşaması olan kapalı devre süresince, 24 saat esaslı silahlı nöbetçi uygulamasına geçildi. Sınav evrakının sevkiyatında kullanılan kamyonların kapıları ve sınav merkezlerinde bulunan "sınav kutuları muhafaza odaları"nın güvenliği, özel kilit sistemi ve emniyet ile jandarma güçlerinin, 24 saat esasına dayalı tuttuğu nöbetle sağlandı. Güvenlik tedbirinin, evrakların sınav merkezine dönüşü aşamasında da alınması için tedbirler alındı. Bu çerçevede, tüm araçlar gidiş ve dönüşlerinde GPS ile sürekli takip edilecek.
SINAV İÇİN 10 BİN SORU HAZIRLANDI
Sınav sorularını hazırlamak için Türkiye'nin çeşitli okullarından 93 öğretmen görevlendirildi. Bu öğretmenlere soru hazırlamada uzmanlaşmış 42 öğretmen de destek verdi. Ayrıca, soruları hazırlama ve redaksiyon aşamasında 135 öğretmen çalıştı ve sorular 28 ölçme değerlendirme ve alan uzmanı akademisyen tarafından incelendi. Yaklaşık 10 bin soru, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığının programı ölçü alınarak kazanım esaslı hazırlandı.
TASARIMA ÖNEM VERİLDİ
Soru kitapçıklarının biçim ve içeriği, soru nitelikleri, görselleri ve soruların yerleştirildiği zemin yenilendi. Ayrıca kitapçığın ön yüzündeki kalabalık uyarı bölümleri, gerekli olanların dışında arka sayfaya alınarak öğrencinin göz ve zihin yorgunluğunun önüne geçildi. Az gören ve görme engelli öğrenciler için var olan sorular içerik ve biçim açısından düzenlendi.
KAPALI DÖNEMDEKİ PERSONEL SINAV SONRASI ÇIKACAK
Baskı sürecinde kapalı dönem çalışmasına katılan 60 personel sağlık kontrollerinden geçirildikten sonra 23 Mart-30 Nisan arası kapalı devre çalışmasına alındı.
"TÜRKÇE, MATEMATİK, DİN KÜLTÜRÜ" YAZILILARI YARIN
Yarınki oturumda, sırasıyla Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi ders yazılıları gerçekleştirilecek. Ortak sınavlar; ülke genelinde olağanüstü haller ve özel durumlar dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullar ile yurt dışında KKTC ve MEB'e bağlı okulların bulunduğu, sınav için uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, 10.10 ve 11.20'de başlayacak ve aynı anda yapılacak. Ortak sınavlarda, her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Ortak sınavlarda A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört kitapçık verilecek. Sınav süresi her ders için 40 dakika olacak. Dinlenme süresi ise 30'ar dakika olacak.
Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilere ise alacakları sınav hizmetinden dolayı, her bir ders için sınav süresi 55'er dakika, dinlenme süresi ise 15'er dakika verilecek. Her bir ders sınavı için salonlara 20'şer öğrenci yerleştirilecek, öğrencilerin sıralara tek tek oturması sağlanacak.
Her dersin sınavı başladıktan sonra ilk 15 dakika içinde gelen öğrenciler sınava alınacak ancak bu öğrencilere ek süre verilmeyecek. Öğrenciler, sınav salonlarına, saat fonksiyonu dışında özellikleri olan saat, sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi ile çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz ve radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla alınmayacak. Bu gereçleri bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı, tutanakla geçersiz sayılacak.
Ortak sınavın ikinci oturumu ise 30 Nisan Perşembe günü yapılacak. İkinci oturumda ise fen ve teknoloji, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil ders yazılıları gerçekleştirilecek.
119 ÖĞRENCİ EVDE SINAVA GİRECEK
Öğrenciler olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında, belirlenen sınıflarda sınava alınacak. Ancak, sınavdan önce özel gereksinimini belgelendiren 2 öğrenci hastanede, 119 öğrenci evde, 8 bin 328 öğrenci tek kişilik sınıflarda sınava alınacak. Sınav, yurt genelinde 970 merkezde 18 bin 349 okulda, yurt dışında 8 ülkede 16 merkezde 282 bin 512 öğrencinin katılımıyla yapılacak. Sınavda, 224 bin 574 kişi, 93 bin 938 salonda görev alacak. Sınava, 1 milyon 282 bin 512 öğrenci katılacak. Öğrencilerden, 1 milyon 281 bin 607'si İngilizce, 403'ü Fransızca, 355'i Almanca, 8'i İtalyanca'dan sınava girecek. 139 öğrenci ise yabancı dil dersi sınavından muaf tutulacak.
Sınav soru kitapçıkları, ikinci gün oturumu tamamlandıktan sonraki gün, isteyen öğrencilere dağıtılacak.
MAZERET SINAVLARI 16-17 MAYIS'TA
Mazeret sınavları ise 16-17 Mayıs'ta gerçekleştirilecek. Sonuçlar haziran ayında açıklanacak. Ortak sınavların gerçekleştirileceği günlerde, sınavların yapıldığı okullardaki 5, 6 ve 7. sınıf öğrencileri ve ortaokullarla aynı bahçede eğitim gören diğer okullardaki öğrenciler ders yapmayacak.