LGS tercih işlemi için öğrenci, veli ve öğretmenlerin araştırması devam ediyor. Lise eğitimlerine devam edecek olan yüz binlerce kişinin merakla araştırdığı konu olan LGS sonuçları, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı tercih kılavuzu açıklamasının ardından değerlendirilmeye tutuldu. Peki, E Okul üzerinden detaylarına erişebilecek olan LGS tercihleri nasıl gerçekleştirilecek? İşte, birçok kişinin merak ettiği süreç hakkında detaylı bilgiler
Haberin Devamı
Temelde Merkezi Yerleştirme ve Yerel Yerleştirme olarak ikiye ayrılan LGS tercih süreci, sonuçların da yayımlanmasının ardından kılavuz bilgileri ile gerçekleştirilmeye devam ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın verdiği tercih kılavuzu bilgilerine göre birçok vatandaş, LGS tercihlerini değerlendirecek. Peki, tercih kılavuzunda iki alanı birden doldurmak zorunda olan adaylar, LGS tercih işlemini nasıl tamamlayacak? İşte, süreç hakkında bazı bilgiler
LGS tercih işlemi için süreç E-Okul üzerinden devam edecek. Tercih işlemi öğrenci/veli tarafından bireysel olarak https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi mezun olduğu okuldan ya da herhangi bir resmi ortaokul müdürlüğünden yapılabilecek.
Toplam 3 gruptan oluşacak olan tercih formunda merkezi sınavla yerleşmek isteyen öğrenciler, 'Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar' bölümü dışında 'Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar' alanını da doldurmak zorunda olacak. LGS Merkezi yerleştirme ile herhangi bölüme yerleşemeyen öğrenciler, yerel yerleştirmeyle değerlendirmeye tabi tutulacak.
YERLEŞTİRME TERCİHLERİ 3 GRUPTA GERÇEKLEŞECEK
LGS sonuçları açıklamasının ardından tercih dönemine geçiş yapan öğrenciler, bu işlemlerini üç aşamadan birisini tercih ederek kullanabilecek. Tercih formunda yer alan TC Kimlik No /Geçici Kimlik No, Adı-Soyadı, Doğum Tarihi, Okul Adı, Okul Numarası, Güvenlik No (*) ve Cep Telefon No kısmını dolduracak olan öğrenciler, bu form aracılığıyla tercihlerini sıralayabilecek.
Güvenlik No bölümü ise mezun olunan ortaokul tarafından temin edilebilecek. Numaranın kaybedilmesi durumunda öğrenci mezun olduğu ortaokul idaresine şahsen başvurarak temin edilebilir. Örnek forma LGS tercih kılavuzunun 14. sayfasından ulaşılabilinecek.
1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ BAŞVURDU, 971 BİN KİŞİ KATILIM GÖSTERDİ
Sınava başvuran 1 milyon 9 bin 260 öğrenciden 971 bin 657’si sınava girdi. 112 öğrenciye evde, 4 öğrenciye ise hastanede sınav hizmeti verilmiştir" denildi. Sınava giren öğrencilerin yerleştirme işlemleri için merkezi sınav puanının hesaplanıp ve yayımlandığı da bildirilerek, şunlar kaydedildi:
"Öğrencilerin tercih ve yerleştirme işlemleri ile ilgili bilgilendirmeler tercih ve yerleştirme kılavuzunda yayımlanacaktır. Tercihlerin alınmasında hem bu sınav sonuçlarına göre öğrenci alan sınavlı okul tercihleri hem de yerel yerleştirme tercihleri birlikte alınacaktır. Öğrencilerimizin sınavla öğrenci alacak okullar için tercihlerini yüzdelik dilimlerini dikkate alarak yapması önerilmektedir. Sınav sonuçlarına ilişkin istatistiksel analizler daha sonra yayımlanacaktır."
LGS’YE GİRENLER DE YEREL YERLEŞTİRME TERCİHİNDE BULUNACAK LGS puanına sahip olanlar da dâhil tüm öğrenciler yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda. ‘Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar’ ekranından tercih yapılmazsa, öğrencilere ‘Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar’ ile ‘Pansiyonlu Okullar’ tercih ekranı açılmayacak. Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlayanlar, tercihte bulunamayacak. Öğrenciler; ‘Merkezî Sınav Puanı İle Öğrenci Alan Okullar’, ‘Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar’ ve ‘Pansiyonlu Okullar’ olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek. Merkezî Sınava girmeyenler için bu iki grupta olacak.
Haberin Devamı
YEREL YERLEŞTİRME NEDİR?
Yerel Yerleştirme, ortaöğretim kayıt alanları dikkate alınarak, öğrencilerin ikamet adresleri, ortaokullarda bulunuşlukları, tercih önceliği, okul başarı puanları, devam devamsızlık ve yaş kriterleri ile okullara yapılan yerleştirmeye denilmektedir.