MEB din dersi önerilerini önemsemedi

Güncelleme Tarihi:

MEB din dersi önerilerini önemsemedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2010 13:17

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim Terbiye Kurulu (TTK), ilk ve ortaöğretim okullarında kullanılacak ders çizelgelerinin değerlendirilmesi çalıştayındaki, din kültürü ve ahlak bilgisi dersine ilişkin önerileri, Bakan Nimet Çubukçu’ya sunulan rapordan çıkardı.

Haberin Devamı

Çalıştayda, bu derslerin, ilköğretim 1. sınıftan itibaren başlatılması, ortaöğretim 9, 10, 11 ve 12. sınıfta birer saat okutulan din dersinin ikişer saate çıkarılması ve üniversiteye giriş sınavında aynı dersten soruların bulunması önerilmişti.

Din dersi Çubukçu’ya sunulmadı

Raporu değerlendiren TTK, Çubukçu’ya sunulmak üzere uygulamaya yansıtılabilecek önerileri rapor haline getirdi. Çubukçu’nun onayına sunulan raporda, din dersine ilişkin öneriler yer almadı. Din dersinin saat ve uygulanışında bir değişiklik yapılmayacağı belirtildi.

Ders saatine 5 dakika ayarı yok

Öneriler arasında yer alan ders saati süresinin tüm ortaöğretim kurumları için 45 dakikadan 40 dakikaya indirilmesi teklifi de Çubukçu’ya sunulan rapordan çıkarıldı. Çubukçu’nun onayına sunulan ve okullarda hayata geçirilebilecek öneriler özetle şöyle sıralandı:

Haberin Devamı

İlköğretimde yabancı dil

Yabancı dil dersi ilköğretim 1,2 ve 3. sınıflarda seçmeli ders olarak verilebilir. Beden eğitimi, ilköğretimin tüm sınıflarında haftada iki saate çıkarılmalıdır. İlköğretim 4. sınıftan 8. sınıfa kadar haftada birer ders saati olmak üzere içeriğini medya okur yazarlığı, halk kültürü, öğrenmeyi öğrenme, zaman yönetimi gibi derslerin oluşturacağı zorunlu ‘bireysel ve sosyal becerileri geliştirme’ adında bir ders çizelgeye eklenmelidir.

Engelliler için düzenleme

Görme engelliler için ilköğretim okulları müfredatına matematik ve Türkçe derslerine haftada birer saat eklenmeli, seçmeli dersler haftada 5 saate çıkarılarak 3 saati özel eğitim alanına ayrılmalıdır. İşitme engelliler ilköğretim okullarında Türkçe matematik dersleri birer saat arttırılmalıdır.

Ders çeşidin de azaltma

Genel ortaöğretim kurumlarındaki ders çeşidi azaltılmalıdır. Ders çeşidi bir sınıfta en fazla 12 olmalıdır. Ortaöğretimde seçmeli derslerin haftalık toplam ders saati içindeki payı 6 saati aşmamalıdır. Çağdaş Türk ve dünya tarihi dersi tüm ortaöğretim kurumlarında ortak ders olarak okutulmalıdır.

Beden dersi zorunlu ve 2 saat

9. sınıf kesinlikle ortak sınıf olarak kalmalıdır. Görsel sanatlar ve müzik dersleri bütün sınıflarda ortak ders olarak yer almalı ve bu derslerden biri öğrencilerin isteği doğrultusunda seçilmelidir. Beden eğitim dersi tüm sınıflarda zorunlu ve 2’şer saat olmalıdır. Seçmeli ders havuzu genişletilmelidir. Bu bağlamda eğitim ve kültür ağırlıklı derslerin yanısıra tamamlayıcı ve geliştirici olması kaydıyla alan ile ilgili diğer dersler seçmeli ders olarak konulmalıdır. Özel mevzuata bağlı kurumlar hariç, genel ortaöğretim kurumlarında haftalık ders saati üst sınırı 35 saat olmalıdır.

Haberin Devamı

Meslek liselerinde ders saatine azaltma

Anadolu meslek lisesi ve meslek lisesinde seçmeli ders saatleri gözden geçirilerek azaltma yapılabilir. Mesleki eğitimde günlük eğitim süresi 8 ders saatini, haftalık 40 ders saatini geçmemelidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!