Mayıs'ta bütçe fazla verdi

Güncelleme Tarihi:

Mayısta bütçe fazla verdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2007 12:29

Bütçe, bu yılın ilk dört ayındaki olumsuz seyrini mayıs ayında 2 milyar YTL fazla vererek olumluya çevirdi. Bütçe açığı ilk beş aylık dönemde 3.3 milyar YTL'ye geriledi. Bütçe bu yılın ilk dört ayında 5.3 milyar YTL'lik açık vermişti.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, mayıs ayı bütçe sonuçlarını açıkladı. Buna göre merkezi yönetim bütçe giderleri bu yılın ilk beş ayında 83.4 milyar YTL, geliri ise 80.1 milyar YTL oldu. Bu kapsamda söz konusu dönemde bütçe 3.3 milyar YTL'lik açık verdi.

Bu yılın ilk beş aylık döneminde bütçe giderlerinin 59.8 milyar YTL'si faiz hariç giderlerden, 23.6 milyar YTL'lik faiz harcamasından kaynaklandı. Giderlerin 18.3 milyar YTL'si personel giderlerinden, 2.2 milyar YTL'si sosyal güvenlik kurumlarına ödenen devlet primlerinden, 7 milyar YTL'si mal ve hizmet alımlarından kaynaklandı. Ayrıca bu dönemde sermaye giderleri 3.1 milyar YTL, sermaye transferleri 1.2 milyar YTL, borç verme 1.3 milyar YTL olarak gerçekleşti.

Bütçe gelirinin bu yılın ilk beş ayında 77.9 milyar YTL'si genel bütçe geliri oluşturdu. Bunun 59.2 milyar YTL'si vergi geliri, 5.2 milyar YTL'si teşebbüs ve mülkiyet geliri, 7.2 milyar YTL'si faiz, pay ve cezalardan sağlanan gelir ve 1.3 milyar YTL'sini de sermaye geliri oluşturdu. Söz konusu dönemde özel bütçeli idarelerin öz geliri 1.3 milyar YTL olurken, düzenleme ve denetleme kurumlarından 884.7 milyon YTL gelir elde edildi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, gıda, turizm ve teksildeki KDV indirimlerinin IMF’ye sunulan Niyet Mektubu’nda yer almadığının anımsatılması üzerine, “IMF ne derse desin kararı veren Hükümet” dedi. İstihdamda vergi yükünün düşürüleceğini, ihracatta teşviğin arttırılacağı yönünde seçim vaatlerinde bulunan Bakan Unakıtan, rakip siyasi partileri de eleştiri yağmuruna tuttu. Bakan Unakıtan, seçime katılan bütün siyasi partilerin 2001 yılında yaşanan ekonomik krizden sorumlu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ocak-Mayıs 2007 dönemine ilişkin Merkezi Yönetim Bütçe sonuçlarına ilişkin düzenlediği toplantıda son 4.5 yılda yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Unakıtan, ekonomi ve maliye politikasının siyasi gündemin gerisinde görünse de Türkiye’nin en önemli konusu olduğunu söyledi. Avrupa ve Orta Asya ülkeleri dahil olmak üzere net sermaye akışının 271 milyar dolara ulaştığını anımsatan Bakan Unakıtan, bu tutarın 45 milyar dolarını Türkiye’nin çektiğini söyledi.

Haberin Devamı

RAKİP PARTİLERE YÜKLENDİ

Türkiye’nin 2000-2001 yıllarında en büyük küçülmesini yaşadığını kaydeden Bakan Unakıtan, “Türkiye en büyük krizi yaşadı. Ülkeyi krize sokan o partiler çıkmışlar ‘ülkeyi idare edeceğiz’ diyorlar” dedi. Bakan Unakıtan, bu konuda şöyle konuştu:

“Anayasa kitapçığı fırlatıldığında MHP, Anavatan, DYP, DSP şimdi ortağı CHP hepsi vardı. Bu muhteremler şimdi ülkeyi daha iyi idare edeceğiz diyorlar. Şimdi ansiklopedi fırlatılsa bir şey olmaz. Aynı gemideyiz. Bu tempoyla başarılıyı başarısız gösterme ödülü alırlar.”

“TÜRK İNSANININ YÜRÜYÜŞÜ BİLE DEĞİŞECEK”

Kişi başına düşen milli gelirin 2013 yılında 10 bin dolara çıkmasını hedeflediklerini anlatan Bakan Unakıtan, “Türk insanının yürüyüşü bile değişecek. Türkiye’nin her şeyi değişir” dedi. Bakan Unakıtan, geçmiş yıllarda yüzde 2.5 olan büyüme oranına karşın bugün ise yüzde 7.4 büyüme sağlandığını ifade etti. Unakıtan, “Yüzde 5 hedef aşıldı. Büyüme gelecek çeyreklerde de sürecek. Büyüme ile ülkenin durumu üst üste düzeldi” diye konuştu. Bakan Unakıtan, 2001’de 181 milyar dolar olan GSMH’nin 2006 sonunda 400 milyar dolara, 2001’de 2 bin 598 dolar olan kişi başına milli gelirin de 5 bin 500 dolara çıktığını söyledi.

Haberin Devamı

EKONOMİYİ ÖZEL SEKTÖR BÜYÜTTÜ

Bakan Unakıtan, büyümenin büyük kısmının özel sektör yatırımlarından kaynaklandığını anımsatarak, “Özel sektör 10 kere hesap yapar, 1 adım atar. Özel sektörün GSYH’deki büyüme payı yüzde 3.9 oldu" dedi. Reel sektörün faaliyetlerini giderek arttırdığını anlatan Unakıtan, 2007 yılında kapasite kullanım oranının yüzde yüzde 80.6’ya çıktığını bildirdi. Unakıtan, 2002 yılında 31 bin şirket açılırken bu sayının geçen yılın sonu itibariyle 53 bin olduğunu anımsattı. Yılın ilk dört ayında da 20 bin yeni şirketin kurulduğunu kaydetti.

ENFLASYON DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR

Bakan Unakıtan, Ocak-Mayıs dönemi itibariyle enflasyon rakamlarında önceki yıla oranla düşüş kaydedildiğini, “enflasyon düşerken büyümeden taviz verildiği” yönündeki yorumların yanlış olduğunu söyledi. Enflasyonun tek haneli rakamlara düşmesine karşın Avrupa ülkelerine göre yüksek olduğunu kaydeden Unakıtan, fiyat istikrarının sağlanmasının Merkez Bankası kadar herkesin görevi olduğunu bildirdi. Bakan Unakıtan, enflasyondaki düşüşün esnafa yansıması konusunda da, “Esnaf geçici bir durgunluk yaşıyor. Bu geçicidir” dedi.

Haberin Devamı

TARIMDA İSTİHDAM AZALIYOR

Son dört yılda istihdamın 2 milyon 400 bin arttığını kaydeden Bakan Unakıtan, bu artışın hizmet ve sanayi sektöründe görüldüğünü belirtti. Bakan Unakıtan, ilerleyen ülkelerde tarımda çalışan nüfusun azalmakta olduğunu anımsattı. Türkiye ekonomisinde ikinci atılım döneminin mikroekonomik tedbirlerle şekilleneceğini ifade eden Bakan Unakıtan, teknolojik ürünlere ağırlık veren bir yapıyla karşı karşıya bulunulduğunu kaydetti. Bu konudaki çalışmaların da seçim sonrasında tamamlanacağını sözlerine ekledi.

İSTİHDAMDA VERGİ YÜKÜ DÜŞECEK

Bakan Unakıtan, istihdam üzerindeki vergi yüklerinin azaltılacağını belirterek, “4.5 yıl önce 3.6 milyar dolar olan ihracat şimdi 100 milyar dolar. Rekabet gücü arttırılmış bir ihracat var. Teşvik edilecek. Vergi yükünü azaltacağız. Ar-ge çalışmalarına da hız verilecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

SEKTÖREL TEŞVİKLERE SICAK BAKMIYORUZ

Turizmde 10 puanlık KDV indirimini anımsatan Bakan Unakıtan, sektörel teşviklere sıcak bakmadıklarını, ancak turizmde komşu ülkelerle rekabetin sağlanacağı bir düzenleme yaptıklarını söyledi. Dış ticaret hacminde olağanüstü bir artış kaydedildiğini belirten Unakıtan, yılın ilk beş ayında 41 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiğini bildirdi. Bu yılın sonunda da 100 milyar doları aşacağını kaydetti.

ENERJİNİN FATURASI 9.3 MİLYAR DOLAR

Türkiye’nin 2002 yılında 52 milyar dolar olan ithalatının geçen yıl 138 milyar dolara çıktığını ifade eden Bakan Unakatın, 2007’nin ilk dört ayında da bu tutarın 48 milyar dolar olduğun söyledi. Bakan Unakıtan, bu faturanın 9.3 milyar dolarının enerji ithalatından kaynaklandığını bildirdi. Unakıtan, “Mecburuz. Enerji ithali olmazsa kalkınamazsınız. O faturayı ödeyeceğiz. Enerjinin toplam ithalat içindeki payı da 28 milyar dolar” değerlendirmesini yaptı.

BAYKAL’A GÖNDERME YAPTI

Türkiye’nin geçmiş yıllarda akaryakıt sıkıntısı çektiğini anımsatan Bakan Unakatın, “Zamanın Enerji Bakanı bakanlıkta paltosuyla oturdu. Bu ülke gaz kuyrukları gördü” dedi. Bakan Unakıtan, Üoplantının ardından gelen soru üzerine üzeri, bu sözlerini CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a gönderme olduğunu söyledi.

İHRACAT ARTIYOR

Geçen yılın ilk dört ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 60.9 olduğunu kaydeden Unakıtan, ihracattaki artışın sürdüğünü bu yılın ilk dört ayında bu oranın yüzde 65.5’e çıktığını söyledi.

Turizm gelirlerinin cari açığa müsbet etkisi bulunduğu belirten Bakan Unakıtan, “Cari işlemler açığı azalıyor. Turizm gelirleri Ocak-Nisan 2007’de yüzde 10 arttı ve 3.2 milyar dolara çıktı. Cari açık geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 azaldı. Nisan ayında cari açık düştü. Bu sorun giderek azalacak. Özal döneminde cari açığa önem verildi, bütçeye verilmedi” diye konuştu.

ATATÜRK’ÜN SÖZLERİNİ ANIMSATTI

Atatürk’ün ekonomik başarının önemine ilişkin sözlerine atıfta bulunan Bakan Unakatın, “Cebindeki paran kadar sesin çıkıyor. Atatürk’ün dediği gibi ekonomik zafer çok önemli” dedi. Cari açığın GSMH’ye oranının yüzde 8 olduğunu kaydeden Unakıtan, 19.2 milyar dolar olan bu tutarın doğrudan yabancı sermaye ile finanse edildiğini söyledi. Unakıtan, 2007 yılında 12.3 milyar dolar bütçe açığı olduğunu, bunun 8.7 milyar dolarının doğrudan sermaye yatırımları ile karşılandığını bildirdi.

YABANCI SERMAYE GİRİŞİ ARTTI

Türkiye’ye geçmişte 1 milyar dolar yabancı sermayenin bile gelmediğini anlatan Bakan Unakıtan, bu oranın geçen yıl ise 20 milyar dolara çıktığını söyledi. Unakıtan, “Kimse babasının hayrına gelmiyor. Türkiye’nin ufkunu görmezse bu insanlar gelir miydi? 2001’de Vakıfbank özelleştirilecek, talip olan “Üstüne 250 milyon dolar verin biz alalım” diyordu” açıklamasını yaptı. Kamu kesimi borçlanmasının geçmişte çok yüksek olduğunu kaydeden Bakan Unakatın, geçen yılın sonu itibariyle bunun yüzde 3’e düştüğünü söyledi.

FAİZ DIŞI FAZLA 6.6 MİLYAR DOLAR

Bakan Unakıtan, yılın ilk beş ayında bütçenin 3 milyar 343 milyon 874 bin YTL açık verdiğini belirterek, hedefin 16.7 milyar dolar olduğunu söyledi. Unakıtan, Mayıs ayında bütçe gelirlerinin 15 milyar 423 milyon 193 bin YTL’ye çıktığını, bütçenin 2 milyar 36 milyon 448 bin YTL fazla verdiğini söyledi. Faiz dışı fazla tutarının da 6.6 milyar dolar olduğunu kaydeden Bakan Unakıtan, “Türkiye yaklaşık 4 milyar dolar faizi ödemeyecek. Türkiye’nin borçlarından kurtulması lazım. Doğru politikalarla devam etmeliyiz” dedi.

TARİHE GEÇECEĞİM

Bakan Unakıtan, basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, “mali disiplinde bozulma” yorumlarının gerçeği yansıtmadığını savundu. Bakan Unakıtan, AKP’nin vergileri indiren hükümet olarak tarihe geçeğini ifade ederken, “Ben o hükümetin Maliye Bakanı olarak tarihe geçeceğim” esprisi yaptı. Unakıtan, 2002 yılında 40 milyar YTL bütçe açığı bulunduğunu, seçime gidilen süreçte ise bu rakamın 3.7 milyar dolar olduğunu belirterek, “Bütçe iyi idare edilmezse ekonomi bozulur” dedi.

“IMF DERSE DESİN”

KDV indirimlerinin IMF’ye verilen Niyet Mektubu’nda yer almadığının anımsatılması üzerine Bakan Unakıtan, şöyle konuştu: ”KDV’yi şöyle indirelim demedik. Sektörel teşviklere sıcak bakmadık. İnsanımız gıdayı niye pahalı alsın. Burada kararı veren Türk Hükümeti. Bizim başka seçeneğimiz yok. Eğitim, sağlıkta da KDV indi. IMF derse desin kararı veren T.C hükümeti.”

IMF çıpasının önemine değinen Bakan Unakıtan, “IMF Almanya, Fransa için de görüş belirtiyor. Fon’la bir çok konuda çalışma olabilir. IMF rapor yazar. Bırak yazsınlar, mühim olan bizim vazifemizi yerine getirmemiz. IMF şöyle demiş, böyle demiş. Karar veren Hükümet” diye konuştu.

SEKTÖR KDV İNDİRİMİNİ YANSITMAZSA

Gıda ve turizmde KDV indiriminin vatandaşa yansıtılması konusunun sektörlerin inisiyatifinde olduğunu belirten Bakan Unakıtan, “Burada tüketiciye önemli görev düşüyor. Biz arkalarında duruyor. Toplumsal baskı gösterilmeli” çağrısında bulundu.

MERKEZ BANKASI’ININ MALİ DİSİPLİN YORUMU

Bakan Unakıtan, Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi için mali disiplinin risk olarak gösterildiğinin anımsatılması üzerine de şunları söyledi;

”Bütçe disiplininin bozulmamasını ön koşul olarak söylüyor. Aynı zamanda disiplinin enflasyonun düşürülmesinde en büyük paya sahip olduğunu da söylüyor” yorumunu yaptı. Bakan Unakıtan, sağlık harcamalarına ilişkin soruya da, “Türkiye’nin sağlık harcamaları artıyor. Ancak bu konuda ödenek sorunumuz yok” karşılığını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!