Enis BERBEROĞLU - Özgür EKŞİ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2007 00:00
Milli Savunma Bakanlığı tarafından incelemesi süren yasa taslağında öncelikle cep telefonlarıyla patlatılan mayınlara karşı önlem getiriliyor. Taslağa göre bazı bölgelerde telefon sinyalleri zayıflatılacak. Veya sinyal geri dönüş süresi uzatılarak mayının patlaması geciktirilecek. Bazı bölgelerde sinyal zaman zaman tamamen kesilecek.
EĞİRDİR'DEN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINGENELKURMAY terörle mücadelede cep telefonlarıyla uzaktan patlatılan mayına bağlı şehit sayısının artması üzerine GSM şebekelerine ilişkin yeni önlemler arıyor. Bu amaçla hazırlanan yasa taslağı Milli Savunma Bakanlığı’nda bekliyor.
Genelkurmay’ın Eğirdir Dağ Komando Okulu’na düzenlediği medya gezisinde ilgi odağı, mayına karşı alınan önlemlerdi. Kara Kuvvetleri Eğitim Doktrin Komutan Yardımcısı Korgeneral Necdet Özel,
"Güneydoğu’da teröristlerin kullanmak istediği mayın ve patlayıcıların yüzde 70’i patlamadan ele geçiyor. Kalan yüzde 30’u maalesef şehit ve yaralıya yol açıyor" dedi. Daha sonra medyaya
"jammer" (frekans karıştırıcı) olarak bilinen cep telefonu, uzaktan kumanda, telsiz, hatta model uçak kumandası frekanslarını kesen elektronik teçhizatla donatılmış zırhlı araçlar tanıtıldı. Ancak güvenlik gerekçesiyle bu araçların görüntülenmesine izin verilmedi.
ÖZEL KÖPEKLERİ SICAK ENGELLİYORMilli Savunma Bakanlığı tarafından incelemesi süren yasa taslağında öncelikle cep telefonlarıyla patlatılan mayınlara karşı önlem getiriliyor. Taslağa göre bazı bölgelerde telefon sinyalleri zayıflatılacak. Veya sinyal geri dönüş süresi uzatılarak mayının patlaması geciktirilecek. Bazı bölgelerde sinyal zaman zaman tamamen kesilecek. Ancak askeri yetkililer bazı operasyonlarda Türk şebekelerinin kesilmesi halinde devreye hemen Suriye ve Irak şebekelerinin girmesinden şikáyetçi.
Mayın aramada İzmir’deki istihkám okulunda yetiştirilen özel köpekler de kullanılıyor. Kurt veya av köpekleri, mayın buldukları zaman hemen bulunduğu yere yatıyor. Ancak sıcak havalarda, ağızlarından nefes alan hayvanların koku alma hisleri azalıyor. Bu da mayın aramayı olumsuz etkiliyor.
33 YILDA 80 ASTEĞMEN ŞEHİTBu kez kayak merkezinin hemen yakınındaki bir tatbikatı izliyoruz. Yine asteğmen kolu, pusu altında çarpışıyor. Ama bu kez ağır silahlar konuşuyor. Lav silahları, roketatarlar karşı sırtı vuruyor. İster istemez aklımıza eğitim zayiatı geliyor. Yakın tarihte hatırlanan üç şehidin tamamı Eğirdir Gölü’nde boğulmuş. Zaten 1974 yılından bu yana okuldan 24 bin asteğmen mezun olmuş, 80’i şehit düşmüş. Söz şehitten açılınca askerin rakamlara itirazı var: "TSK’nın şehit sayısı 8 bindir. 5 bini jandarma, kalanı Kara Kuvvetleri. Ama kalkıp 30 bin ölü derseniz, 25 bin ölü ele geçmiş teröristi de bu rakama katarsınız."
Medya turunun ikinci gününde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral
İlker Başbuğ’un basınla bir araya gelmesi bekleniyor.
Levent Yarbay arazide anlattı
Yarbay Levent Öven, arazide operasyon yapan timde elemanı bir askerin mayına basması sonucu yaralanması ve olay yerinden helikopterle uzaklaştırılması üzerine geliştirilen senaryo konusunda Enis Berberoğlu’na bilgi verdi.
Taşa bastık mayın patladı
Medya turunda bir anlık dikkatsizliğin bedelinin anlaşılması amacıyla eğitim mayınları patlatıldı.
Önce medya mensuplarını taşıyan otobüslerin güzergahında mayın patlamaları duyuldu. Ardından mayın eğitimi verilen arazide tellere takılan veya taşa basan medya mensuplarının yol açtığı eğitim mayını patlamaları yaşandı.
Medya turu dünya ölçeğinde en geniş komando eğitimi verilen araziye sahip olan Eğirdir Dağ Komando Okulu’nun ünlü kulesinde bitti. Komando adayları, Boğaz Köprüsü’nden 10 metre daha yüksek olan 76 metrelik kuleye tırmandılar ve aşağı inerek gösterilerini tamamladılar.
ABD Ranger’larından daha iyi yetişiyoruz
Ankara’dan iki CN-235 Casa tipi uçakla Isparta Süleyman Demirel Havaalanı’na gelen, aralarında gazete ve televizyonların genel yayın yönetmenleri ve Ankara temsilcilerinin de bulunduğu 69 basın mensubuna tur düzenleyen Genelkurmay çalışmaları yerinde gösterdi.
Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı Komutanı Tuğgeneral
Mustafa Serdar Ekizoğlu, okul tanıtımı için verdiği brifingde eğitimin yüzde 96’sının arazide yapıldığına dikkat çekerken yansıda, kar üstünde eğitim yapan erler ve "taş yağsa eğitim dışarıda" yazısı yer aldı.
Tuğgeneral
Ekizoğlu brifingde Türk komandoları ile Amerikan Ranger’larını karşılaştırdı. Türkiye’de Temel Komando eğitiminin 155, ABD Ranger’larında ise bu sürenin sadece 61 gün olduğunu açıklayan Ekizoğlu, Türk komandolarının bu süre zarfında aldıkları eğitimin niteliği ve zorluğu ile de Ranger’lardan üstün olduklarını çeşitli sayılarla ifade etti.
Ekizoğlu, okulda şimdiye kadar 15 ülkeden 747 kursiyerin eğitim aldığını, halen 26 Çek Cumhuriyeti askerinin eğitim gördüğünü, 20 Temmuz itibariyle de 20 Afgan’ın eğitim alacağını anlattı.
TSK’nın terörle mücadelede araziye çıkan tim veya kol sayısı 27 kişiye düştü. Eskiden PKK 12 bin kişiydi ve 50-60 kişi dolaşırlardı. O zaman asker 40 kişilik koldan oluşurdu. Şimdi PKK 3 bin, 3 bin beş yüz kişi. PKK da 5, 6 kişi olarak dolaşıyor. Bizim kollardaki sayı da 27 kişiye düşürüldü. Sayı azaldı; ama ateş gücü ve çeviklik arttı.
Acemileri göndermiyoruz
Medya turunda askerin vermek istediği mesaj belli: "Güneydoğu’ya eğitimsiz, terörle mücadelede acemi birlik göndermiyoruz. Gerçek savaş koşullarında yetişen askerleri yolluyoruz."
Peki, neden şehit veriyoruz sorusunun yanıtı belki de Necdet Özel Paşa’nın analizinde yatıyor: "Terör örgütü 20 yılı aşkın süredir verdiğimiz mücadelede kullandığımız güzergáha, yöntemlerimize alıştı. PKK’yla ilgili nokta istihbarat olmadığı sürece arazide terörist peşinde dolaşıyoruz. O saklanmış bizi görüyor, biz onu arıyoruz. Bizimle kesinlikle sıcak temasa girmek istemiyorlar. Onun yerine uzaktan kumandalı bombalarla saldırmayı tercih ediyorlar."
En kaliteli eğitim
EĞİTİMLERİNİN yüzde 60’ını gece yapan komandolarımız gece görüş dürbünlerine kendi gözleriyle görür gibi alışıyorlar. Askerlerimiz en çok kaybı uzaktan kumandalı mayın düzeneği ve ilk ateş sırasında verdiği için özellekle mayın bulma, temizleme ile dürbünlü tüfeklerle keskin nişancı atışı yapma konusunda uzmanlaşı yor.
3.5 saatte 27 km koşup 4 kilo veriyor
Medya turunda Güneydoğu’ya neredeyse tamamen benzer arazide pusuya düşen asteğmen timinin karşı ateşle terörist hedefleri tek tek imhasını izliyoruz. Gerçek cephane kullanılan bu gösteriden sonra tam teçhizat (30-40 kilo) 27 kilometreyi 3.5 saatte koşacak bir takımı uğurluyoruz. Bu koşuda ortalama olarak 3-4 kilo veriliyor. Bize eşlik eden binbaşı, "Devremin birincisiydim. Duşumu aldım, İstanbul otobüsüne bindim. Bir şeyim yok sanıyordum. Ama, ancak iki kişinin yardımıyla otobüsten inebildim, bacaklarım tutmuyordu" diyor. Öğle yemeğini kışları iki ay kadar kayak eğitimi verilen merkezde yiyoruz. Mönü çorba, tavuk, salata, pilavdan oluşuyor. Normal günde komando adayı 5 bin
kalori alıyor. Ama zorlu günlerde kalori miktarı 8 bine kadar çıkıyor.
Canlı bomba 6 metreden tespit ediliyor
Yeni bir teknolojiyle canlı bombalar patlamadan önce tespit ediliyor. Korgeneral Özel "Bu anten teknolojisiyle 5-6 metre yaklaşmadan tespit mümkün" diyor. Askere göre bombaların kaynağı Irak.
Dağ Komando Okulu yılda 30 bin kadar mezun veriyor. Bunlardan 4 bin kadarı subay ve uzman erbaş; kalanı terörle mücadelede görev alan erler. Eğitmenlerin tamamı Güneydoğu’da uzun yıllar deneyim kazanmış rütbeli personelden oluşuyor. Eğitmenlerin bir zamanlar Olağanüstü Hal Bölgesi veya kısaca OHAL olarak andıkları Güneydoğu’dan artık İç Güvenlik Harekat Bölgesi diye söz etmeleri dikkati çekiyor.