“Mavi Tünel” rüyasına kredi sağlandı

Güncelleme Tarihi:

“Mavi Tünel” rüyasına kredi sağlandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2007 11:02

Konya'nın su rüyasını gerçekleştirmek için Devlet Su İşleri tarafından uygulanmaya başlanan Konya Ovası Sulama Projesinin (KOP) en önemli ayağını oluşturan Mavi Tünel için kredi sağlandı.

Haberin Devamı

 Hazine Müsteşarlığı, proje için gereken 92 milyon 863 bin 675 avroluk krediye onay verdi.

Hazine ile İş Bankası arasında imzalanan kredi anlaşmasına göre, kredi 5 yıl ödemesiz, 5 yıl ödemeli, libor 1,38 faiz oranı üzerinden ödenecek.

Yaklaşık 5 yılda tamamlanması planlanan Mavi Tünelin temelinin, Haziran ayında atılması bekleniyor.
Türkiye'nin ilk sulama projesi olma özelliğini taşıyan KOP Projesinin en önemli kısmını oluşturan Mavi Tünel, Türkiye'nin Urfa tünellerinden sonra 2. büyük sulama tüneli olma özelliğini taşıyor.

Toplam 17 kilometre ve 4 metre çapında olacak Mavi Tünel ile saniyede 36 metre küp su Konya Ovasına akacak. Konya-Çumra 3. Merhale Projesi kapsamında inşa edilecek olan toplam 765,5 hm3 aktif kapasitedeki Bağbaşı, Bozkır ve Afşar barajlarında depolanacak suyun 414,13 hm3'ü Mavi Tünel vasıtasıyla Konya kapalı havzasına verilecek.

Haberin Devamı

Konya Ovası'nın yüzde 70'ini sulanabilir hale getirecek Mavi Tünel projesi ile bölgede artık su sıkıntısı çekilmeyecek.
Proje ile aşırı yer altı suyu çekimini ve çöküntü obruklarının oluşmasını engellenecek, aynı zamanda atık suların değerlendirilip, kuruyan göllere su takviye edilmesiyle ovadaki verimliliğin artmasını sağlanacak. Böylelikle Konya önemli bir su potansiyeline sahip olacak.

Projenin hayat geçmesiyle çiftçilere büyük kolaylık sağlanırken, sanayiciye ucuz enerji temin edilecek. Sulanmayan birçok kıraç alanın sulamaya açılmasıyla Konya'da bitki deseni değişecek, Türkiye ekonomisine yılda yaklaşık 470 milyon YTL katkı sağlanacak.

KONYA OVASININ BÜYÜK KISMI SULU TARIMA AÇILACAK

Konya Kapalı Havzasına Akdeniz Havzasından su çevirecek olması sebebiyle bölge için hayati önem taşıyan Konya Ovası Sulama Projesi, 9 adedi büyük su projesi, 1 adedi içme suyu projesi, 1 adedi Göksu Havzası enerji projeleri ve diğeri de çok sayıda müstakil küçük yer üstü ve yer altı suyu sulamaları olmak üzere 12 adet projeden oluşuyor.
Konya Ovası Projeleri demetinin bir kısmı işletmede, diğer kısımları da farklı aşamalarda bulunuyor. Bugüne kadar yapılan yatırımlarla 336 bin 798 hektar alan suya kavuşturulurken, bu miktarın 646 bin 820 hektara çıkarılması amacıyla projelerin diğer kısımlarının da gerçekleştirilmesine çalışılıyor.

Haberin Devamı

KOP muhtevasında Göksu nehri üzerinde inşa edilecek olan Bağbaşı Barajı ise Göksu Havzası'nda kurulacak Avşar ve Bozkır barajlarının sularını toplayarak, Mavi Tünel'e su verilmesini sağlayacak.

Çarşamba Çayı'na açılacak tünel hizmete girdiğinde, Konya Ovasının büyük kısmı sulu tarıma açılacak.
Türkiye'nin en geniş topraklarına karşılık, su kaynakları yetersiz olan Konya Ovası'nın sulanması amacıyla ilk çalışmalar 1819 yılında Çelik Mehmet Paşa tarafından başlatılmış, 1872 yılında ise Hafız Paşa, Beyşehir Çayının mecrasını değiştirmeyi ve Mavi Boğaz yoluyla Konya Ovası'na akıtmayı denemişti ancak netice alamamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!