Güncelleme Tarihi:
İHH Başkanı Bülent Yıldırım bugün İstanbul'da Gazze'ye Özgürlük Filosu'nun uluslararası temsilcilerinin de katılımıyla düzenlenen basın toplantısında, filoya katılmama kararının siyasi hiçbir nedeni olmadığını, tamamen teknik nedenlerden dolayı alındığını söyledi.
"Bu teknik imkansızlığı hükümetin bir isteği olarak algılamayın. Devletin ve hükümetin bu konuda herhangi bir talebi olmamıştır" diye konuşan Yıldırım, bu durumun İsrail'in filonun Türk hükümetinin ve İslamcıların bir projesi olduğu iddiasını da ortadan kaldıracağını ifade etti.
İHH'nin bir süredir Mavi Marmara'yı filoya ekleme yönündeki kararını yeniden değerlendirildiği açıklanmıştı. İHH içerisinde konuyla ilgili görüş ayrılıklarının bulunduğu belirtiliyordu.
Geçen yılki filoda yer alan 500'den fazla yolcusu bulunan Mavi Marmara gemisine Akdeniz'de İsrail ordusu müdahalede bulunmuştu. Müdahale sonucunda 9 Türk vatandaşı hayatını kaybederken, bu olay Türkiye ile İsrail ilişkilerinin en sıkıntılı dönemeçlerinden biri olmuştu.
'SURİYE ÖNCELİĞİMİZ'
Yıldırım, "Suriye'deki durumu öncelemek istiyoruz. Bu gündemi değiştirmek istemiyoruz. Tarihin hiçbir sahnesinde katliam bu kadar açık yapılmadı. Gazze'de bile bu kadar çok insan ölmüyor" dedi. "Kendi içimizdeki diktatörlere de karşı olmalıyız" diye konuşan İHH Başkanı, Suriye'ye yardım faaliyeti yürüttüklerini ve içeriden bilgi almaya devam edeceklerini ifade etti.
Mavi Marmara'yla beraber Türkiye'den kargo gemisinin de ikinci Gazze'ye Özgürlük Filosu'nda yer almayacağını söyleyen Bülent Yıldırım, "Üzgün olmamız normal. Mavi Marmara o kadar zarar gördü ki, yetiştirebileceğimizi düşündük ama olmadı. Filo da ertelenemez. Ancak Mavi Marmara tamir edilecek ve yeniden yola koyulacak" diye konuştu.
Yıldırım, koalisyonun belirleyeceği kontenjan dahilinde Türkiye'den katılımcıların filoda yer alacağını, ancak kendisinin bu yılki filoya katılmayacağını belirtti.
ANKARA MÜDAHALE ETTİ Mİ?
İHH, daha önceki açıklamalarında Türk hükümetinin filo planlarına müdahale etmediği konusunda ısrarcı davransa da Ankara’nın örgüte Gazze’ye gemi gönderme kararını yeniden değerlendirme çağrısı yapmasının bu değişiklikte etkili olduğu savunuluyor.
İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, 12 Haziran seçimlerinin hemen ardından, Türk hükümetinin Gazze'ye yeni filo gönderilmesini engelleyeceğini umduklarını söylemişti.
Bu ay başında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, filonun organizatörlerinden Mısır’ın Refah Sınır Kapısı’nı açması ve Filistinli gruplar Hamas ve El Fetih arasında anlaşma sağlanmasının durumu nasıl değiştirdiğini göz önünde bulundurmalarını istemişti.
'İHH FİLONUN PARÇASI'
Koalisyonunun İsveçli Temsilcisi Dror Feiler, Mavi Marmara'nın Gazze'ye yardım filosuna katılamamasına rağmen, İHH'nin bu filonun bir parçası olduğunu belirterek, ''Rotamız Gazze. Her türlü şiddete karşıyız. Hedefimiz Gazze'ye uygulanan gayrimeşru ablukanın kaldırılması ve Filistin'in özgürlüğü" dedi.
Yunanistan'dan organizasyona katılan Dimitris Pionis de, filonun İHH dahil 22 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla bu ay sonunda yola çıkacağını ifade etti.
İSRAİL BASININDAN İLK TEPKİ
Mavi Marmara'nın filoda yer almayacağının açıklanması, İsrail basınında geniş yer buldu.
Jerusalem Post gazetesi, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun filo kararının gözden geçirilmesi yönünde bir sinyal vermesinin ardından İHH Başkanı Bülent Yıldırım’ın Mavi Marmara’nın katılamayacağını açıkladığına dikkat çekti.
İsrail’in önemli gazetelerinden Haaretz de, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun’un hükümetlere aktivistleri caydırması konusunda çağrı yapmasını ve Davutoğlu’nun filo kararının gözden geçirilmesi yönündeki çağrısını hatırlattı. Gazete, Türkiye’nin Suriye sorununa odaklandığını kaydetti.