Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin Dışişleri Bakanlığı'ndan, adı belirtilmeyen üst düzey bir yetkili Haaretz'e yaptığı açıklamada, dün kamuoyuna duyurulan Mavi Marmara raporunun, iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin düzelmesi için yeterli olmadığını, İsrail'in ölen Türk vatandaşları için ayrıca özür dilemesi gerektiğini söyledi.
Türk yetkili, raporun Türkiye'nin menfaatine olmadığını belirterek, "Aldığımız rapor eğer doğruysa, bu, Mavi Marmara saldırısının ve Türk vatandaşlarının ölümlerinin önlenebileceğini gösterir" dedi.
Türkiye hükümetinden raporla ilgili henüz bir resmi açıklama gelmezken, gazeteye konuşan diplomat, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da hâlâ İsrail'in özür dilemesi ve Gazze kuşatmasının kaldırılması konularında kararlı olduğunu savundu.
153 SAYFALIK RAPOR
Lindenstrauss, Mavi Marmara operasyonuyla ilgili 153 sayfalık raporunda, karar sürecinde hatalar olduğunu belirterek, başta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu olmak üzere hükümete ağır eleştiriler yöneltti. Raporda, “Başbakan Netanyahu’nun Türk filosu konusunda karar alma süreçleri ve sorumluluğunu ele alma biçimi esasta belirgin kusurlar içermektedir” denildi.
Raporda yer alan, Netanyahu'nun "Erdoğan'ın filoyu durdurabileceğine inandığına" dair ifadeler büyük yankı uyandırdı.
Raporun yayımlanmasının ardından bir açıklama yapan İsrail Ordusu, eleştirileri olumlu karşıladığını belirterek raporun önerilerini uygulamak için işbirliği yapmaya hazır olduğunu duyurdu.
MAVİ MARMARA OPERASYONU
İnsani Yardım Vakfı'nın organizasyonu ile İsrail ablukasındaki Gazze'ye yardım malzemeleri götürmek üzere bir grup gemi ile birlikte yola çıkan Mavi Marmara gemisine, 31 Mayıs 2010 tarihinde Gazze'ye yakın uluslararası sularda İsrail askerleri çıkartma yapmıştı. Yardım filosuna yapılan bu saldırı sonucunda gemi yolcularından dokuz Türk hayatını kaybederken, yolculardan ve askerlerden yaralananlar olmuştu. İsrail ordusunun ele geçirdiği gemi daha sonra Aşdod Limanı'na demirlenmişti.
DOKUZ TÜRK'ÜN ÖLDÜĞÜ MAVİ MARMARA'NIN İÇİNDEN GÖRÜNTÜLER / FOTO GALERİ