Arda AKIN / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2007 00:00
BOTAŞ’ın büyük ihalelerine fesat karıştırıldığı iddiasıyla başlatılan "Mavi Hat" operasyonunda gözaltı sayısı 44’e ulaştı. Polisin yaptığı dinlemelerde, bazı bürokratlara rüşvet amacıyla "seks hizmeti verildiği" iddia edildi.
12 MÜTEAHHİT DAHA GÖZALTINDA: Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın (KOM) geçen yıl dinlemeye aldığı müteahhitler ve Botaş yöneticileriyle ilgili başlatılan "Mavi Hat" operasyonu soruşturması devam ediyor. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz’ün talimatları doğrultusunda yapılan yeni gözaltılar, müteahhitlerden oluşuyor.
AKP ADAYI DA GÖZALTINDA: ’Mavi Hat Operasyonu’ kapsamında Botaş Genel Müdür Yardımcısı Kerim Taşkıran da gözaltına alındı. Taşkıran, 22 Temmuz Genel Seçimleri’nde, Samsun’da AKP’nin listesinde 7’nci sırada milletvekili adayı olarak gösterilmişti. AKP, Samsun’dan 6 milletvekilini Meclis’e gönderirken, Taşkıran seçimi çok az farkla kaybetmişti.
LÜKS TATİL VE SEKS İDDİASI: Zanlıların bir sene süreyle yaptığı tüm görüşmelerini dinlemeye alan polislerin, özellikle müteahhitler arasında yapılan görüşmelerde, Botaş bürokratlarına ihaleleri kazanmak için inanılmaz rüşvetler verdikleri yönünde konuşmalar yapıldığı belirlendi. Bürokratların yaz aylarında lüks tatil bölgelerinde dinlendirilerek, odalarına kadın gönderilmesinin de konuşmalarda bulunduğu öne sürüldü. Bu konuşmalarda, bürokratlara ihaleler için milyon dolarlarla ifade edilen rüşvetlerin verildiği de yer aldı.
ÖZEL BİRİM KURULDU: Zanlıların ev ve işyerlerindeki bilgisayarlar ile tüm dökümanlarına el konulmasının ardından, emniyette inceleme yapmak için özel bir birim oluşturuldu. Bilgi İşlem Şubesi’nce incelemeye alınan bilgisayarlarda, birçok ihaleye ilişkin bilgilere rastlandı.
KOMPLO KURULDUĞUNU SÖYLEDİ: Beyaz Enerji Operasyonu’yla adı gündeme gelen ve 1 yıl 7 ay 5 gün hapis cezasına çarptırılan müteahhit İbrahim Selçuk’un, emniyette yapılan sorgusunda, kendisine komplo kurulduğunu söylediği ve kesinlikle Botaş ihaleleriyle ilgisinin bulunmadığını söylediği öğrenildi. Selçuk’un ayrıca, müteahhitlerle yaptığı bazı görüşmelerin, ihaleye fesat karıştırmış gibi gösterilmek istendiğini belirttiği de ileri sürüldü.
SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLDİLER: Sorgulamaları süren 44 zanlı, dün sabah saatlerinde sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Keçiören Adli Tıp Kurumu’na getirildi. Çevik Kuvvet otobüsüne bindirilen zanlıların geniş güvenlik altında sağlık kontrolüne getirildikleri dikkat çekti.
Müfettişin intiharı yeniden gündemde
"MAVİ Hat" operasyonunun başlaması, 16 Kasım 2006’da Botaş’ta bulunan makam odasında, ruhsatlı silahıyla intihar eden Başmüfettiş Metin Özbalcı’nın ölümünü yeniden gündeme taşıdı. İntihar sonrasında Özbalcı’nın kurum içindeki yolsuzluklarla ilgili rapor hazırladığı yazılmıştı. O dönem bazı Botaş çalışanları, Özbalcı’nın hazırladığı yolsuzluk raporlarının, resmi yazıyla alınarak, Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu’na verildiğini ileri sürmüştü. Özbalcı, bu raporlarda kurum içinde yolsuzluk yapıldığını belirterek, bazı şirket ve kurumlara maliyetlerinin altında gaz satılarak, kurumun 264 milyon 789 bin dolar zarara uğratıldığına dikkat çekmişti. Kurumda çalışan 160 kişiyi emekliliğe teşvik etmek için hak ettikleri tazminatın üç katı verildiği, ancak bu kişilerin daha sonra hukuk yoluyla göreve geri döndükleri, böylece kurumun yine çalışanlarca zarara uğratıldığı yolunda dosya hazırlamıştı.
Rüşvet defterinde 4 milyon dolarlık not vardı
"MAVİ Hat" operasyonunun merkezinde yer alan İbrahim Selçuk’un ticari yaşamı, ANAP döneminde gecekondusuna tapu tahsis belgesi almasıyla başladı. Gecekondusuna belge aldıktan sonra bu kez başka gecekondu sahiplerinin belediyedeki işlerini takibe girişti. Bir yandan da siyasette ilerleyerek ANAP’ın Ankara İl Başkan Yardımcısı oldu. 1994’te kendi şirketini kuran Selçuk, peyzaj, temizlik işleri yaptı, "Paramatik" adlı bir şirket kurarak para kasası da üretti. İnşaat işleriyle uğraştığı asıl şirketini ise 2001 yılında kurdu. Selçuk, ANAP sonrasında da siyasilerle ilişkilerini iyi tuttu. Bürosunda çiğköfte partileri düzenledi, okey masaları kurdu. Botaş’ta iş takibi yapan Selçuk, İstanbul ve Ankara’da havaalanlarında VIP salonlarını kullandı. Selçuk’un görüştüğü kişiler arasında MİT personeli Kaşif Kozinoğlu ve Alaattin Çakıcı da vardı. Selçuk’un kamuoyunda tanınması Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda yapılan "Beyaz Enerji" operasyonuyla oldu. Bürokratlara rüşvet vermekle, Rolex saat hediye etmekle ve ihalelere fesat karıştırmakla suçlandı. Selçuk’un ofisinde bulunan bir ajandada isimlerin baş harfleri belirtilen kişilere ödenen dolarlar ile birlikte "F.M.’den gelen" diye bahsedilen paraların toplamı 4 milyon dolar civarındaydı. Rüşvet iddialarından beraat etti ama Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı Beyaz Enerji davasında 1 yıl 7 ay 5 gün hapse mahkum oldu. Cezanın gerekçesi cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturması ve ihaleye fesat karıştırmasıydı. Selçuk’un son atağı ise 22 Temmuz seçimlerinde Erzurum’dan bağımsız milletvekili adaylığıydı. Seçmen itibar etmedi.