Güncelleme Tarihi:
MAVİ Bebek Sendromu yaşayan 2 yaşındaki Mert Kibar, akranından nakledilen kalp kapağıyla hayata tutundu. Ankara’da yaşayan Hatice ve Müslüm Kibar’ın 2 çocuğundan biri olan Mert’in kalbinde 2 delik ile akciğere giden ana damar ve kalp kapağının gelişmediği tespit edildi. Mert, durumunun ağırlaşması üzerine 1 yıl önce, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi’nde ameliyata alındı.
Kalp delikleri kapatıldı
Mert’e, hayatını kaybetmiş bir yaşıtından alınarak Kalp Bankası’nda saklanan kalp kapağı nakledildi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Uysalel, ameliyatta Mert’in kalbindeki deliklerin kapatıldığını ve hiç gelişmemiş akciğer damarının yerine de, ölen bir yaşıtından alınarak Kalp Kapağı Bankası’nda -196 derecede saklanan kapaklı akciğer damarının takıldığını belirtti.
Bağış, böyle çocuklar için son şans
Küçük Mert’te, halk arasında “Mavi Bebek Sendromu” olarak bilinen Fallot Tetralojisi teşhisi konulduğunu dile getiren Prof. Uysalel, bu durumdaki bebeklerin renklerinin akciğerlerine yeterli kan gitmediği için mor olduğu bilgisini verdi. Uysalel, hastanelerindeki Kalp Kapakçığı Bankası’nda sakladıkları doğal kalp kapaklarının, özellikle doğuştan kalbinde sorun olan çocukların yaşama bağlanması için şans olduğunu kaydetti.
‘Oğlum ne kadar da beyazmış!’
ANNE Hatice Kibar, duygularını şöyle anlattı: “Ameliyattan önce oğlumun yüzü mavi, mor bir renkti. Yüzü ve tırnakları morarıyordu. Yüzünün beyaz olduğu bile belli değildi. Hastanede refakatçiler ‘Düştü mü burnunun ucu niye mor’ diye soruyorlardı, çok üzülüyordum. Ameliyattan çıkınca ‘Ne kadar beyazmış Mert’ dedim. Şimdi oğlum çok sağlıklı gülüp oynuyor.” Baba Mürsel Kibar da, Mert’in artık hiçbir ilaç kullanmadan hayatını sürdürdüğünü ifade ederek, “Sadece 6 ayda bir kontrole gidiyoruz” dedi.