Güncelleme Tarihi:
BU yıl soruların sadece yüzde 20’sinin kamuoyuna açıklandığı YGS’yi uzmanlar değerlendirdi. Ortak müfredata dayalı Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinin yer aldığı sınavda adaylara geçen yıl da olduğu gibi, 40 Türkçe, 15 tarih, 12 coğrafya, 8 felsefe, 5 din kültürü ve ahlak bilgisi, 40 temel matematik, 14 fizik, 13 kimya ve 13 biyoloji sorusu yöneltildi. Açıklanan 32 soruyu değerlendiren Uğur Hazırlık Bölüm Başkanları, “Sınav, temel olarak kolay. Ancak, matematik geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi ayırt edici. Sorular müfredata uygun, yanıtlar daha net” dedi.
Uzmanların değerlendirmeleri şöyle:
‘ANLATIM BOZUKLUĞU’ YOK
- Türkçe: Diğer yıllardan çok farklı değil. 8 dil bilgisi sorusu, 2 söz grubunun anlamı sorusu, 3 anlatım yöntemleri sorusu ve kalanlar paragraf sorusu biçiminde dağılmış. Diğer yıllardan farklı olarak, bir metne bağlı iki soru biçiminde hazırlanan 2 adet soru yer alıyor. Anlatım bozukluğu sorusu bu yıl çıkmamış.
- Kimya: Sorular beklenen konulardan yapılabilir düzeyde ve müfredata uygun. Doğru yayınlarla disiplinli bir şekilde hazırlanan öğrenciler bu sınavda çok başarılı olur.
- Tarih: 15 tarih sorusu var. 9’uncu sorudan sonrası T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile ilgili. Sınavda, müfredat örtüşmesi tam olarak gerçekleşmiş. Sorular, beklenildiği gibi paragraf ve paragrafın yorumlanması şeklinde yer alıyor. 2 bilgi sorusu yer alıyor. 9,10,11’inci sınıflarda gösterilen konularla soruların örtüştüğü görülüyor.
- Felsefe: Sınavda ‘Estetik’ ünitesi haricinde tüm ünitelerden soru gelmiş. Sorular müfredata uygun. Sorular, okuduğunu anlama, kavram bilgisi ve analiz gücünü ölçmeye yönelik. YGS mantığından farklı olarak, seçeneklerinde doğrudan kavramlar olan sorular sorularak ayırt edici kılınmaya çalışılmış.
FİZİKTE YARGI İÇERİKLİ SORU
- Fizik: Sorular beklenen konulara uygun. Matematiksel işlemlere fazla girilmeden, kavramlar ön plana çıkarılarak, yargı içeren sorulara ağırlık verilmiş.
- Biyoloji: Müfredata uygun ve zor olmayan sorular yer alıyor. Geçmiş yıllara benzer sorular.
- Matematik: Önceki yıllara göre daha zor, geometri ise daha kolay sorulmuştur. Özellikle matematik soruları, doğru okumayı ve matematiksel yorum yapmayı amaçlamış olup işlem yoğunluğu geçmiş yıllara göre daha fazla olan ve zaman kaybettiren bir sınav. Geometride ise sorular, temel bilgilere dayalı olup basit çizimlerle çözülebilen sorulardan oluşuyor.
HARİTA BECERİSİ GEREKTİ
- Coğrafya: Sorular, önceki yıllarda olduğu gibi 9 ve 10’uncu sınıf müfredatına uygun hazırlanmış. Sorular, bilgi birikimi, yorum gücü gerektiren türden. Harita okuma becerisi içeren sorular da yer alıyor.
BİYOLOJİDE HATA
BİLFEN Liseleri bölüm başkanları, Fen-34’üncü sorunun hatalı olduğunu iddia ettiler. Öğretmenler, “Grafik verileri dikkate alınarak hazırlanan bu biyoloji sorusunda, C seçeneğinde verilen bilgi yanlış, kabul edilemez. Bu soruda bilimsel bir hata yapılmıştır” dediler.
SÜRPRİZ YOKTU
SINAVDA sürpriz soru olmadığını belirten Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç ise ‘Vagon Li Olayı’ sorusuyla ilgili “Tarih sorusunda anlatılan olay Milli Eğitim Bakanlığı’nın tarih kitaplarında yok ama bilgi de içermiyor. Öğrencilerden paragrafı yorumlanması isteniyor. Öğrenciler bu soruda zorlanmaz” dedi. Ardıç’ın sorularla ilgili yorumu şöyle: “Türkçe’de cümle anlamı bölümünde sorulan 6 sorunun 3’ü ‘Ales tarzı’ denen mantıkta soruldu. Tarihte sürpriz soru yok. Coğrafya son yılların en kolay olduğu sorular. Felsefe soruları için öğrencilerin felsefedeki yaklaşımları, düşünürleri bilmeleri gerekli.”