Masonlar artık toplum içinde

Güncelleme Tarihi:

Masonlar artık toplum içinde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hür ve Kabül Edilmiş Masonlar Büyük Locası Üstad-ı Azamı Sahir Talad Akev ve loca üyeleri önceki gün Beyoğlu'nda kendi binalarında bir basın toplantısı düzenlediler. Masonlar toplantılarına kendilerine ağır suçlamalarda bulunan basın mensuplarını da davet ettiler.

Yemekli toplantı sırasında, gazetecilerin sorularına cevap veren büyük üstat,'' Mason kimliğimizi gizleyen kişiler değiliz ancak onların kimliklerinini ben açıklayamamam onların kendi haklarına saygı duyarım '' diyerek gazetecilerden kimin mason olduğuna dair bir soru sormamalarını rica etti. Masonluğun gizli kalmış bir tarafının bulunmadığını, masonların toplantı ve çalışmalarını gizli tutmalarının nedeninin, bulundukları ortamın özgürlüğe müsait olmaması, siyasi rejimin Mason idealleri ile bağdaşmaması olarak açıklayan Akev, masonluğun artık üniversitelerde bir araştırma konusu olduğunu söyledi. 2 Mayıs'ta Aya İrini'de ‘‘Doğudan Batıya İnsanlık Köprüsü:Masonluk’’ sergisinin de açılacağını ve herkesi bu sergiye beklediklerini söyleyen Akev, ''Gizli kalmanın hiç kimseye bir yararı yoktur'' dedi.

Türkiye'de Masonluk

Avukat olan Akev, büyük Türk locasının 90 yıllık bir tarihi olduğunu ve bu süreç içinde masonların sevgi ve kardeşliği ön planda tutarak çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Büyük Locanın resmi kuruluş tarihi 1 Ağustos 1909, İlk büyük üstadı ise Sadrazam Talat Paşa. 1935-1948 yılları arasında spor klüpleri ve Kızılay hariç tüm derneklerin kapatılmasıyla masonluğunda bir süre uykuya daldığını yani kesintiye uğradığını belirten Akev, ‘‘ Bugün Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Derneği Türkiye'nin sekiz kentinde 160 locası ve 12.000 üyesi ile çalışmalarına çırak, usta ve üstat sıralamasıyla devam ediyor’’ dedi. Akev, yıllardır insanların zihinlerini kurcalayan bazı önemli soru işaretlerini şöyle giderdi.

Masonluk nedir

Mason sözcüğü Musevilerin Kudüsteki ünlü Hz Süleyman Tapınağının mimarı Hiram ustaya dayanıyor. Kelime karşılığı duvarcı olan Mason sözcüğü ortaçağ döneminde duvarcı ustalarının serbest dolaşım haklarının olması ve tüm ülkeler arasında rahatça dolaşabilmeleri nedeniyle ayrıcalıklı bir grup haline gelmiş ve kendilerinin biraraya geldiği localara da mason locası adını vermişler.

Masonluğun amacı

İnsanlar arasında sevgi, hoşgörü ve kardeşliğin kurulmasını hedefleyen Masonluk, üyelerini her bakımdan bütün hırslarından arındırarak gelişmiş bir insan olarak topluma kazandırmayı hedefliyor. Toplantılarında kullandıkları gönye pergel gibi sembolik unsurlarda zaten ham taşın yontularak küp taş haline getirmeyi simgeliyor.

YILDA 50 MİLYON TL

Yüce bir varlığa, demokrasiye ve laikliğe inanan, yüz kızartıcı hiç bir suç işlemeyen, localarda yapılan felsefi konuşmaları anlayabilecek derecede tahsili olan ve en önemlisi kadın olmayan herkes mason olabiliyor. Masonlar yıllık aidat olarak 50 milyon TL.'sı ödüyorlar.

Kadın Mason yok

Aslında bu soruya tatmin edici bir cevap verilemiyor. Mason'un kelime karşılığının duvarcı olduğunu ve kadın duvarcı olmadığı için bunun sadece bir erkek derneği olduğunu söylüyorlar.

Dine karşı DEĞİL

Masonlar, üyelerinin ‘‘Yüce Varlık'a’’inanmalarını şart koşuyor. Yüce varlık'a inanmayanları ve ateistleri, hiç bir surette aralarına almıyorlar. Bütün localarında, toplantılarına üç kutsal kitabı, Kuran-ı Kerim, Tevrat ve İncil'i açmadan başlamıyorlar. Şeyhülislam Musa Kazım Efendi ve Hayri Efendi, İmam Haşim Veli, İmam Mustafa Háfız Şükrü'nün de aralarında bulunduğu pek çok din adamı masondular.

Masonluk Dereceleri

İnşaat isçilerinin dereceleri gibi 1 Çırak 2 Kalfa 3 Usta ya da Üstat dereceleri ile başlar. Bundan sonra mason istiyorsa çeşitli felsefi konuları ele alarak ve bu konuda kendini geliştirerek, 4., 9., 14., 15., 18., 22., 27., 29., 30., 31., 32. ve nihayet en yüksek derece olan 33'üncü dereceyi alır.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!