Yeşim Çobankent
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2001 02:02
Hip Productions tarafından 7 Aralık gecesi Maslak Venue'de gerçekleştirilecek partide trans müziğin İngiltere'ye yayılmasında büyük rol oynayan DJ Dave Seaman İstanbullular’la buluşuyor. Partide ayrıca Murat Uncuoğlu ve Cervus da sahne alacak.
Uluslararası DJ, şarkı sözü yazarı, takıntılı, pragmatik, inatçı, dazlak, asık surat, sebatkar, perfeksiyonist ve Yorkshire’lı break dansçı... Müzik ve özellikle de elektronik müzik söz konusu olduğunda ve tüm bu nitelemeler yanyana geldiğinde akla gelen tek isim var: Dave Seaman.
31 yaşındaki DJ'in müzikle ilişkisi, Mixmag dergisinde yazarlık yaparken başladı. Henüz derginin en genç yazarıyken, sayfalarında Acid House'a yer açarak Mixmag'ı İngiltere'nin en popüler dergisi haline getirmesiyle başarılı müzik kariyerinin ilk sinyallerini verdi.
Dave'in yükselişinde iki ismin büyük payı var: Yapımcı Steve Anderson ve fotoğrafçı Gary McLarnen. Anderson ile birlikte, Michael Jackson, Pet Shop Boys gibi isimlere remiksler hazırlayan, Kylie Minogue ve Take That'e yazarlık ve prodüktörlük yapan Seaman titz ve yaratıcı çalışmalarıyla dikkatleri üzerine çeker. McLarnen'ın Dave için önemi ise, İngiltere'nin pek de popüler olmayan Shelley Venue isimli bir gece kulübünde düzenlenen bir partide DJ'lik yapmak üzere kendisini çağırmasıdır. Çünkü partideki performansı çok beğenilen Dave, Shelleys Venue'de düzenli çalmaya başlar ve kısa süre içerisinde söz konusu kulübü İngiltere'nin gelmiş geçmiş en popüler kulüplerinden birisi haline getirir.
Artık bir star olarak kabul edilen ve Cream, Gatecrasher ve Renaissance gibi süper kulüplerin paylaşılamayan ismi haline gelen Seaman'in ünü ülke sınırlarını aşmıştır. Seaman, dünya üzerinde birçok partide ve kulüpte performansını sergiler. Halen Renaissance'ın resident DJ'i olan Dave Seaman bir yandan da Placebo, David Bowie, Garbage ve Alanis Morissette gibi isimlere hazırladığı remikslerle de kendinden söz etmektedir.
Türkiye'nin önde gelen yapım ve organizasyon firmalarından Hip Production organizasyonuyla İstanbul'a gelen Dave Seaman, Maslak Venue'de 7 Aralık 2001, Cuma gecesi sahne alacak. Türkiye'nin en popüler DJ'leri Cervus ve Murat Uncuoğlu'nun performanslarıyla başlayacak ve ardından Seaman'in sahne almasıyla sabahın ilk ışıklarına kadar devam edecek partide 18 yaş sınırı uygulanıyor. Kapılarının açılış saati 23.00, yalnız parti günü kapıdan satılacak bilet fiyatları ise 20 milyon lira olarak belirlendi.
Bilet satış noktaları: Zihni Müzik Merkezi (0216) 349 22 68, Hammer Müzik (0216) 348 99 98, Müzik & Medya (0216) 385 20 08, Pena Müzikevi (0212) 259 01 95, Prosound (0212) 232 22 79
Hálá yeterince gevşemedik mi?
İngilizlerin meşhur müzik dergisi Q son sayısında bu soruyu soruyor. Sormakla yetinmiyor; sadece İngiltere'de yarım milyon satan chill-out albümlerinin son zamanlardaki popülerliği üzerine kafa da yoruyor.
Aslında ‘‘chill-out’’ teriminin sözlük karşılığı soğumak, serinlemek. Ama bu sözcük müzik lisanında rahatlama, gevşeme, soluklanma, yavaşlama müziği gibi anlamlara geliyor. Bir nevi meditasyon yani. İnsanların iç huzuru arama çabalarının bitmemesi bu müzik türünün yükselişinin en büyük sebeplerinden biri olarak gösteriliyor. Köşe başındaki dükkanlarda gaz maskelerinin satıldığı, sonu gelmeyen savaşların yaşandığı bu stres dolu dünyada ‘‘hız hastalığı’’na yakalanmış bir dolu insan var. Zaten chill-out albümlerine hücum edenler de bu insanlar.
Amazon.com'un listesinde ‘‘chill’’ ile başlayan tam otuz dört adet toplama albüm serisi bulunuyor: Summer Chill, Winter Chill, Chill Out in the City... Eğer arkanıza yaslanıp bunları dinlemeye başlarsanız 70'li yılların ruhuyla karşılaşmanız işten bile değil.
Ministry of Sound geçen Şubat ayında ‘‘The Chillout Sessions’’ı yayınladığı zaman en fazla 25 bin satacaklarını umuyorlardı. Ancak albüm tam 600 bin adet satarak, sadece 2001 yılının en başarılı toplama albümü olmakla kalmadı, yılın en çok satan on albümünden biri oldu. Albümün yaratıcılarından olan Mark Rodol şöyle diyor: ‘‘Bizimle bir yıl önce konuşsaydınız chill-out hakkında en fazla şunu söyleyebilirdik. Goa'dan çıkan ve içinde yunus sesleri filan olan bir şey.’’
Chill-out sözcüğü bir müzikal terim olarak ilk kez bir reggae grubu olan Black Uhuru'nun 1982 tarihli albümü ‘‘Chill Out’’a isim olarak kullanıldı. Daha sonra Brian Eno'nun öncülüğünü yaptığı ‘‘ambient’’ müziği ‘‘chill out’’ kavramına çok yaklaşmıştı.
1990'lı yılların ortasında ambient ve trip-hop gibi müzik türler İbizalı DJ Jose Padilla tarafından yeniden biçimlendirildi ve ortaya o çok ünlü Cafe Del Mar serisi çıktı. Bu seri chill-out ruhuna uygun parçalar içeriyordu ama chill-out'un bir müzik türü olarak ortaya çıkışı 1998 yılında Air'in ‘‘Moon Safari’’ ve Groove Armada'nın ‘‘At the River’’ albümleriyle oldu.
Elekronik müziğin daha duygusal bir kanadını oluşturan ‘‘chill-out’’ belki de retrospektif etkiler barındırdığı için otuzlu yaşlarındaki insanların evlerinde yaptıkları partilerde çaldıkları bir müzik türü. Daha genç olanlar içinse bütün gece dans edilen şahane bir kulüp gecesinden sonra dinlenmek için ideal. Eğer 45'inizi aştıysanız, sizin için de uzun bir yolda tek başına dinlenebilecek harika bir seçenek.
HAFTANIN LİSTESİ
Bu haftanın listesi İngiltere'de en çok satan albümlerden oluşuyor.
1 Swing When You're Winning Robbie Williams
2 World Of Our Own Westlife
3 Dreams Can Come True Greatest Hits Gabrielle
4 Gold - Greatest Hits Steps
5 Greatest Hits - Vol 2 Madonna
6 They Don't Know So Solid Crew
7 Whatever Gets You Through The Day Lighthouse Family
8 Their Greatest Hits The Record Bee Gees
9 Encore Russell Watson
10 The Story So Far The Very Best of Rod Stewart
HUZURU SEVMEYENLERE LİSTE
‘‘Ben stres severim, bana ne huzurdan’’ diyenler için anti-chill-out albümleri
1. Radiohead The National Anthem
2. Nirvana Territorial Pissing
3. Aphex Twin Come to Daddy
4. Oxide-Neutrino Bound For Da Reload
5. Ol' Dirty Bastard You Don't Want To Fuck With Me
Rock müziğinin son yıllardaki en ünlü grubu Limp Bizkit'in yeni remiks albümü ‘‘New Old Songs’’ Aralık ayının başında piyasaya çıkıyor. 13 şarkının yer aldığı albümde George Michael'ın ünlü ‘‘Faith’’ isimli şarkısı da Fred Durst ve Josh Abraham'ın yepyeni düzenlemesiyle yer alıyor. Albümde, ‘‘Rollin’’, ‘‘Take A Look Around’’ ve ‘‘My Way’’ gibi dillere marş olmuş Limp Bizkit şarkılarının remiksleri mevcut.
Gorillaz, Massive Attack ve Death In Vegas'dan Richard Fearless yine bir yardım konseri için bir aradalar. Ama bu sefer elde edilen tüm gelirler Afganistan'daki Kızıl Haç'a verilecek. 15 Aralık'daki konserlerin ilkinde yer alan konuklar Geoff Barrett (Portishead), Howie B, Asian Dub Foundation ve James Lavelle'in UNKLE projesi. İki gün sonra ise Daft Punk ve Pulp Londra'daki Fabric'de sahne alacak. Bu gecelerden toplanacak paralar hálá bombalanmakta olan Afganistan'a adanıyor.
Dört Alman ve bir İrlandalı'dan oluşan Reamonn 1998 sonlarında bir araya geldi. The Cure, Depeche Mode, Paradise Lost, hatta Paul McCartney gibi isimlerle çalışmış prodüktör Steve Lyon'un katkıları ile ilk albümleri Tuesday'i hazırladılar. İkinci Reamonn albümü Dream No.7'dan da ünlü prodüktör Steve Lyon sorumlu (The Cure, Depeche Mode, Paradise Lost, Paul McCartney). Haziran-Temmuz'da Lazio-İtalya'da kaydedilen albümde gitarın davulla, yaylılarla buluştuğu hem isyankar hem melodik Reamonn sound'u korunuyor. 60'lardaki görkem, 70'lerdeki neşe, 80'lerin enerjisi ve 90'ların modern ruhu Reamonn sound'unu oluşturuyor. Pek yakında! www.reamonn.com
etkinlik takvimi
Fujifilm Week-Ends konserleri Gotan Project ile 7-8 Aralık tarihlerinde Babylon'da devam ediyor. Gotan Project, tango ve milonga gibi Arjantin müzikleri ve elekronikanın hatları içerisinde, Philippe Cohen Solal, Christoph H. Mualler ve Eduardo Makaroff'un ellerinde şekillleniyor. Caza dair büyülü sesler, dans pistine fırlamak için fazla sofistike olsalar da ‘‘house’’ müziğe dönüşmek için can atıyorlar. Akustik gitar, keman, piyano, bas ve canlı ritimler eriyip tasasız, umursamaz bir melodiye karışıyor. Fujifilm Music Week-Ends etkinlikleri dahilinde sahne alacak olan ve albümü yakında Universal Music'den çıkacak olan Gotan Poject'in parçaları 2001 yazının Buddha Bar 3 albümü ile çeşitli İbiza compilationlar'ı gibi pek çok derleme albümde yer alıyor. Babylon: (0212) 292 73 68(0212) 292 73 68