Masajcının seks yemini

Güncelleme Tarihi:

Masajcının seks yemini
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2004 22:28

Masajın seks ticaretine alet edilmesi yaygınlaştıkça mesleğin profesyonellerindeki rahatsızlık artıyor. Türkiye'de ilk masaj kurslarını açan Profesör Hamdi Turgut 21 yıl önce öğrencileri için Hipokrat Yemini'ni andıran bir meslek andı yazmıştı. Turgut'un enstitüsünden mezun olup ‘‘seks andı’’nı imzalayan masörlerin sayısı 1600'ü buldu.

Uzakdoğu ülkelerindeki kadar olmasa da, masaj Türkiye'deki fuhuş sektörünün uyanık girişimcilerince bir paravan olarak kullanıyor. Kuşkusuz, gelişmelerden en fazla masajcılar rahatsız. Mesleğin profesyonelleri toplumda ‘‘Masaj eşittir seks ticareti’’ izleniminin yer etmesini hiç istemiyor. Bunun için de mücadele ediyorlar.

Bunlardan biri de masajın Türkiye'deki duayeni Profesör Hamdi Turgut'un kaleme aldığı ve tüm öğrencilerine benimsettiği meslek yemini. 21 yıldır, A. Hamdi Turgut Özel Sağlık Enstitüsü'nden mezun olan her masajcı bir tür ‘‘seks yemini’’ ediyor.

1983'ten beri masaj eğitimi veren estitünün sertifikası uluslararası geçerliğe sahip. Anda aykırı davranmak sertifikanın geri alınması için yeterli.

Enstitü Müdürü Dr. Deniz İbrahim, ‘‘Hocamız, Hipokrat'tan esinlenerek bu yemini yazmış. İnsan çıplak önümüze yatıyor. Her türlü kötü kullanıma açık. Yemin aslında masörlerin, masözlerin vicdanıyla ilgili. Kendi vicdanlarını yanlış kullanmalarını önlemek için düşünülmüş. Yani vicdanı uyaran bir unsur’’ diyor.

YANINDA KOCASI YOKSA GİTMEYİN

A. Hamdi Turgut Özel Sağlık Enstitüsü'ndeki kursiyerler, teorik derslerin yanı sıra pratik masaj dersleri alıyor. Pratik masaj için, iki ayrı masaj odası bulunuyor. Her öğrencinin mezuniyete kadar mutlaka toplam 15 saatlik masaj tecrübesi edinmesi isteniyor. Öğrenciler genellikle birbirlerine masaj yaparak pratiklerini tamamlıyor.

Ancak burada muhafazakar yaklaşım gözden kaçmıyor. Enstitüde, erkek öğrenciler erkeklere, kadın öğrenciler de kadınlara masaj yapıyor. Aslında profesyonel işe başladıktan sonra da bu kuralın sürdürülmesi öneriliyor.

Dr. İbrahim ‘‘Kadınlar kadınlara, erkekler erkeklere masaj yapsın istiyoruz. Vefat edene kadar deontoloji, hijyen, terminoloji, masaj pratikleri derslerine bizzat giren Prof. Turgut bu kuralı ahlaki yönden düşünerek koymuş. Hoca bunu esprili bir şekilde anlatırdı. ‘Bir kadın sizi çağırdığı zaman yanında kocası yoksa gitmeyin. İftiraya bile uğrayabilirsiniz' derdi. Aslıda bu kural iki taraflı koruma sağlıyor. Hem kişiyi hem de masaj yapanı korumak gerekiyor. Okul olarak, ‘kadına kadın, erkeğe erkek masaj yapsın' diyoruz. Ama bunun istisnaları var. Örneğin aile çağırdığında kocaya ayrı, eşine ayrı kişi mi gidecek’’ diyor.

BU DA KURAL: ÖRTÜSÜZ ASLA

Önemle vurgulanan kurallardan biri kadın ya da erkeğe ‘‘örtüsüz masaj’’ yapılmaması. Yani vücudun masaj uygulanan bölge dışındaki yerlerinin örtüyle kapatılması. Dr. İbrahim'e göre, bu mesleği kötü söylentilerden kurtarma açısından önemli: ‘‘Bu biraz sabıkası bulunan bir meslek. Birçok yanlış anlama oluyor. ‘Masaj salonu' adı altında birçok farklı şey yapılıyor. Verdiğimiz ciddi eğitimle, öğrencilerimizin de profesyonel yaşamlarında işlerini ciddi ele almalarını bekliyoruz. Mezunlarımızı çalıştıranlar da nasıl bir eğitim aldıklarını ve çalıştıklarını gördükleri zaman mesleğe bakış açıları değişecektir.’’

ÇİFTE DOKTORALI MİLLİYETÇİ MASÖR

Prof. Dr. Dr. Ahmet Hamdi Turgut 1926'da İstanbul'da doğdu. 1945'te Ankara Tıp Fakültesi'ne girdi. Aynı yıllarda İmam Hatip Kursu'na katıldı. 1950-55 yıllarında Almanya'da hem tıp hem de diş hekimliği fakültelerini bitirdi. Düsseldorf Tıp Akademisi'ne bağlı Devlet Masörlük Yüksek Okulu’ndan diploma aldı. Büyük Birlik Partisi kurucu üyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı oldu. Geçen aralık ayında ölen Turgut, Klasik Masaj kitabının önsözünde, ‘‘Bugün hamamdaki tellaktan, spor sahasındaki parazit masöre, elinde çanta çanta ev ev masaj yapmak için gezen, yaptığı işin ismini dahi telaffuz edemeyen ve ‘maşaz' yaptığını söyleyen şarlatana kadar herkes masörlüğü istismar ediyor’’ demişti.

YEMİNLİ MASÖRLER

Bülent Şahin (47):

Halı satan büyük firmada çalışıyorum, beş dil konuşuyorum. Masaj hobim. Biyoenerjiye de ilgim var. 500 saat ders alınca yurtdışında çalışma olanağım olacak.

Mehmet Erol (23):

Bir güvenlik şirketinde çalışıyorum ama meslek olarak kendime masajcılığı seçeceğim. İlgili tüm kursları alarak yurtdışına gitmek istiyorum. Yemin etmemiz, bu işi ne kadar samimi ve ciddi yaptığımızı gösteriyor.

Dilek Aras (38):

Tuzla İçmeler Kampı'nda, hastanelerde çalıştım. Şimdi sertifika alıp yurtdışında şansımı denemek istiyorum. Hedefim ABD'de masözlük yapmak.

Dr. Deniz İbrahim, ‘‘Kurs iki ay sürüyor. Öğrenmeyeni mezun etmeyiz. Öğrenciler sertifikalarla işyeri açabiliyor, 500 saatlik tecrübe kazananlar yurtdışında da çalışabiliyor. Birçok kuruluş bizden masör talep eder’’ diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!