‘Masa altında seks’ Kral’ı bitirdi

Güncelleme Tarihi:

‘Masa altında seks’ Kral’ı bitirdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2012 00:00

CIA Başkanı David Petraeus’un evlilik dışı ilişkisi nedeniyle istifasını açıklamasının ardından ABD medyası ipuçlarının peşine düştü.

Haberin Devamı

Metresin, Petraeus’un biyografisini yazan ve eski bir subay olan Paula Broadwell olduğu ortaya çıktı. FBI, ABD siyasetinin yükselen yıldızı sayılan “Kral David” ya da “Bay Disiplin” lakaplı baş ajanın e-posta hesabına metresinin de eriştiği iddiasını soruşturdu, müstehcen mesajlara da ulaştı.

DAVID Petraeus’un (60) istifasına dair ABD basınına dün yansıyan iddialar özetle şu tabloyu ortaya çıkarıyor:

38 yıllık evli Petraeus, 2006 yılında Harvard Üniversitesi’nde düzenlenen bir akşam yemeği sırasında, asker kökenli gazeteci-yazar Paula Broadwell (40) ile tanıştı. General, Broadwell’in doktora araştırması için her türlü yardımı yapma sözü verdi.
Petraeus, Afganistan’daki ISAF gücüne komuta ettiği dönemde (Haziran 2010-Temmuz 2011) kendisi de evli olan kadın yazarı bu ülkeye götürdü.
Wall Street Journal’a göre 2011 ağustosunda ikili arasında duygusal bir ilişki başladı. Yasak aşk birkaç ay öncesine kadar sürdü.
Broadwell, gazeteci Vernon Loeb ile birlikte yazdığı “Rest: General David Petraeus’un Eğitimi” adlı biyografiyi 24 Ocak 2012’de tamamladı. Kitap, “Petraeus’un propagandası” diye eleştirildi. Broadwell Petraeus’u övmeyi sürdürdü.
FBI karşı istihbarat birimi, CIA Başkanı’nın e-posta hesabına Broadwell’in erişebildiği iddiası üzerine soruşturma başlattı. Bu birim, üst düzey hükümet yetkililerinin kişisel hayatları yüzünden şantaja karşı savunmasız halde bulunmamasını sağlamakla görevli.
Gazeteci Ronald Kessler’e göre FBI’ın bulduğu e-posta mesajlarından birinde ikili, ‘masa altında seks’ten bahsediyordu. Soruşturma sonucunda kimseye resmi bir suçlama yöneltilmese de Petraeus, 6 Kasım seçimlerinin hemen ardından istifasını verdi.

MÜSTEHCEN YAZIŞMALAR

ABD Başkanı Barack Obama, uzun seçim kampanyasının ardından geçen perşembe sabahı Beyaz Saray’a döndüğünde konuyu öğrendi. Öğleden sonra gelen Petraeus istifasını sundu.

Obama’nın Petraeus’un istifasını kabul etmekte zorlandığı söylense de, Telegraph gazetesine göre bu gelişmeler ABD Başkanı’nın işine yaradı. Afganistan’dan çekilme sürecinde ters düştüğü, Cumhuriyetçilerin müstakbel liderlerinden olarak görülen bir isimden kurtuldu.

Skandalda kim kimdir

PETRAEUS: Başkan olabilirdi

Haberin Devamı

1974’te girdiği ABD ordusunda 2011’e kadar Irak ve Afganistan savaşlarını yönetmek dahil son 20 yılın en kritik görevlerini üstlenen David Petraeus, ABD’nin son dönemde yetiştirdiği en popüler generaldi. Irak ve Afganistan’daki başarısının ardından 2011 eylülünde Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) başına getirildi. Kendisi hep reddetse bile Cumhuriyetçilerin bir sonraki başkan adayı olarak bakılıyordu ona... 1991’de tüfekle vurularak ve 2000’de paraşütle 18 metreden yere çakılarak ölümden dönmüştü.

METRES: Jogging dostluğu

Haberin Devamı

Paula Broadwell, Petraeus gibi West Point mezunu. ABD ordusunda 15 yıl görev yaptı. Halen yedek binbaşı olan Broadwell, Harvard’da yüksek lisansını tamamlayıp gazeteciliğe başladıktan sonra New York Times, Daily Beast ve Boston Globe’da yazdı. Petraeus’un eşi gibi o da asker aileleri için kampanyalar düzenledi. Slate dergisine göre Broadwell, Petraeus ile Afganistan’da yakınlaştı. Düzenli olarak 8 km koşuyorlardı. Broadwell’e göre Petraeus jogging sırasında konuşmazdı, zaten “kirli sırları yoktu.” Ama generalin, kendi özel adresinden kadını e-posta bombardımanına tuttuğu söyleniyor.

Karısı: Müdürün pitbull kızı

/images/100/0x0/55ead899f018fbb8f89a7468

Haberin Devamı

Petraeus, eşi Holly ile ABD Kara Harp Akademisi’nde (West Point) tanıştı. Holly Knowlton, okul müdürünün kızıydı. Okul hayatları boyunca çok başarılı olan çift, mezun olduktan hemen sonra 1975’te evlendi. İki çocukları var. Petraeus, Obama Yönetimi’nin Tüketici Koruma Dairesi’nde üst düzey bir yetkili olan eşini, “parlak, hoş, ufak tefek, kendi yanınızda görmek isteyeceğiniz bir pitbull” diye tanımlamıştı.

Güzin Abla’lık koca

Paula’nın eşi Scott Broadwell, radyoloji uzmanı.Çiftin iki oğlu var. New York Times gazetesinin “etik tavsiyeler” bölümüne 13 Temmuz’da gelen bir mektupta ismini vermeyen okuyucu, “Karım beni ABD liderliğinin üst düzey bir ismiyle aldatıyor. Son bir yıldır ilişkileri yoğunlaştı. Ben bu yetkilinin koltuğunu hakettiğini düşünüyorum ama ne yapmalıyım” diye sormuş. Tavsiye, “Karınızla konuşup evliliğinizi bitirin” olmuş. Şimdi bu okuyucunun, Broadwell’in cefakâr kocası olduğu iddia ediliyor. Gawker’da yayınlanan bir yazıda, “Zamanlama uyuyor. Belki de bu ilişki NYT etik yazarının tavsiyesi sonucu bitti” dendi.

Haberin Devamı

Komplo teorileri gırla

/images/100/0x0/55ead899f018fbb8f89a746a

LİBYA SORUŞTURMASI: Libya’nın Bingazi kentinde ABD büyükelçisinin öldüğü geçen eylüldeki saldırı nedeniyle CIA yoğun eleştiri altındaydı. Petraeus haftaya Kongre’ye ifade verecekti. Komplo teorisyenleri buna dikkat çekiyor, ama istifa CIA’i bu soruşturmadan kurtarmayacak. Kongreye ifadeyi, Petraeus’un görevini geçici olarak üstlenen yardımcısı Michael Morell verecek.
RUSYA BAĞLANTISI: Petraeus’un istifası ile Rusya’da savunma yönetiminde son bir haftada yapılan sürpriz değişiklikler arasında da sosyal medyada bağlantı kuruldu. Rusya Savunma Bakanı 6 Kasım’da yolsuzluk nedeniyle görevden alınmış, önceki gün Genelkurmay Başkanı ile bir dizi general de değiştirilmişti.
NEDEN İHANET DEDİ: CNN’e danışmanlık yapan eski CIA yetkilisi Robert Baer, “Petraeus istifa mektubunda detay vermek yerine ‘ailevi neden’ deyip geçebilirdi. Acaba bunu neden yapmadı” diye şüphesini dile getirdi. CNN’in Pentagon muhabiri Barbara Starr’a göre yanıt, Petraeus’un kişiliğinde gizli. Biyografisine göre onun 5 numaralı kuralı: “Hatayı olduğu gibi kabullen ve ders çıkar.”
NEDEN BİR YIL EKSİK YAZDI: Petraeus’un, 38 yıldır evli olmasına rağmen istifa mektubunda “37 yıl” demesi, FBI’ın yasak aşkı en az bir yıldır bildiğinin kanıtı olarak gösteriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!