Güncelleme Tarihi:
NASA Mars Projesi Koordinatörü Jesco von Puttkamer, Kızıl Gezen'de yerçekiminin dünyadakinin üçte biri oranında olması nedeniyle insanın daha uzun ömürlü olacağını söylüyor. Yerçekiminin azlığı, kalp ve sindirim sisteminin ömrünü uzatıyor. Dolayısıyla vücut daha uzun canlılığını koruyor.
Sizce Mars'ta hayat var mı?
Öyle sanıyorum. Son yıllarda dünyada, yaşamın düşmanı olan şartlar altında bile mikroorganizmalar olduğunu keşfettik. Örneğin okyanusun derinliklerinde ya da sıcak kükürt kaynaklarında. Oralarda oksijen yok, ama yine de mikroorganizma kaynıyor. O zaman Mars'ta da hayat olmalı. Üstelik böylece hayat sadece dünyada mı mevcut yoksa, başka bir yerde de oluştu mu, öğreneceğiz.
Mars'a hayat nasıl gelmiş olabilir?. Sizin söylediğiniz gibi ‘‘Meteor postası’’ ile mi?
Çeşitli olasılıklar var. Hayat, belki de önce Mars'taydı, sonra meteor ile dünyaya geldi. Bu durumda da gerçekten bizler birer Marslıyız. Bir teoriye göre de Mars'ta ve dünyadaki hayat, üçüncü bir noktadan aynı anda geldi. Hayatın dünyadan Mars'a geldiğine inanmıyorum.
Kızıl Gezegen'e insanların ilk kez 2019 yılında ayak basacağı söyleniyor. Neden bu tarihte?
Dünya ile Mars arasındaki enerji ilişkisi tesadüfen o tarihte, en az yakıt harcayarak Mars'a ulaşmamızı sağlıyor. Ama bundan da önemlisi, o tarihe kadar risksiz uçabilmek için hangi teknolojiler üzerinde çalışılması gerektiğini düşünebileceğiz.
Mars'a yolculuk ne kadar sürüyor?
Dünyadan Mars'a yolculuk, bugünkü imkanlarla 6-8 ay sürüyor.
Uzayda bu türden uzun süreli kalışlarla ilgili tecrübeler var mı?
Evet. Rus uzay istasyonu Mir'de kozmonotlar, bir yılı aşkın süre orada kaldılar. Yani Mars'a uçuşun tecrübesi Mir'de edinildi denilebilir. Orada da dayanılmaz bir durumla karşılaşılmadı.
Yerçekiminin olmadığı bir ortamda uzun süre kalınırsa, kas ve kemik rahatsızlıkları görülmez mi?
Evet. Vücut, iskeleti ile kaslarına artık gereksinim duymadığını düşünüyor. Kemikler inceliyor ve kırılganlaşıyor. Şu sıralar buna karşı ne yapılabileceğini düşünüyoruz. Örneğin bedensel hareketler gibi. Ya da penguen giysileri denilen özel giysiler gibi... Bu giysinin içinde vücut, omuzdan ayak tabanına kadar yaylarla esnetiliyor. O zaman kemikler bir çekim olduğunu sanıyor.
Mars projesinden beklentileriniz ne?
Uzay yolculuğu, kısa vadeli beklentiler ya da ilk etapta para kazanmak için düşünülmüyor. Bilinmeyeni araştırmak, kendi ufkunu genişletmek gerekir. Ayrıca uzay yolculuğunun yeni bilgiler getireceği de kesin. Bunu 1960'lı yıllardaki Apollo programları gösterdi. Tıp ve haberleşme elektroniğinde olduğu gibi, pek çok teknolojik gelişme bu yolculuklar sayesinde oldu. Örneğin haberleşme uyduları, mikroçipler ve kalp pili, uzay çalışmaları sayesinde üretildi.
1997 Patfinder misyonu 200 milyon dolara patladı. Yani Titanic filminin maliyeti kadar. Mars keşfi olayı kaça çıkacak?
Pathfinder çok küçük ve dolayısıyla da çok ucuz bir aletti. Titanic hayli yoğun çabalarla yapıldı. Ortalama vatandaş, uzay yolculuğundan çok, sinemaya para ödemeye eğilimli. Mars projesini çok büyük düşünürsek, 400 milyar dolara çıkması bekleniyor.
Kızıl gezegen ikinci dünya olacak
İşte Mars'taki ilk insanlar. 21 yıl sonra vakit tamam olacak. En Az altı astronottan oluşacak uluslararası ekibi, ortalama eksi 50 derece sıcaklık bekliyor.
Mars ikinci dünya olabilir mi?
Olabilir, bundan eminim. İnsanların dünyada neler yaptığını düşünecek olursak. Atmosferi ısıttık, kıtaları ve okyanusları değişime uğrattık. Tüm bunları başka bir gezegende bilinçli de yapabiliriz. Mars'taki atmosferi ısıtabilir, nem ve oksijenle zenginleştirebiliriz. 500 ile 1000 yıl arasında, Mars'ta dünya benzeri bir atmosfer yaratabiliriz.
Kızıl Gezegen'deki yaşamı nasıl hayal etmeliyiz? İlk yerleşenler, toprağın altında mı yaşayacaklar?
Önceleri evet. Ya modüllerde veya denizaltı gibi yerlerde. Belki daha sonraları, Mars'ta ozon tabakası olmadığı için, ultraviyole ışınları tutan plastik kubbelerin için yaşanabilir. Daha da ileride, kubbelerle örtülmüş, insanların uzay giysileri olmadan Mars'ta dolaşabildiği, oksijen içeren küçük yerleşimler kurulabilir.
Neyle beslenebileceğiz?
Yüzeyinde güneş sayesinde bitkiler yetiştirilebilir. Bitkilerin vereceği oksijen kullanılacak. Çünkü Mars'ta yaşayanların buna gereksinimi olacak.
Ama ya yerçekimi?
Yerçekiminin tümüyle olmadığı ortamda yaşamak zorunda değiller. Mars'ta dünyadakine nazaran çok az bir yerçekimi var. Mars'ta dünyadaki ağırlığınızın üçte biri ağırlıkta oluyorsunuz. Bu durum, kalp ve dolaşım sistemlerinin daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor. Dolayısıyla daha uzun yaşanıyor.
Mars'ta nasıl ilerlenecek?
İnsanoğlu büyük bir olasılıkla yeni bir ilerleme yöntemi geliştirecek. Belki kangurular gibi hareketler yapacak. Zaten insan orada her şeyini değiştirmek zorunda. Örneğin gökte, enterasan bir dans sergileyen iki ay olacak.
Rakamlarla Kızıl Gezegen
MEVSİMLER:
Tıpkı dünyadaki gibi dört mevsim mevcut. Bir yıl 687 gün, bir gün ise 24 saat 37 dakika sürüyor.
GÖRÜNÜM:
Üst yüzeyinde 27 kilometre yüksekliğe kadar varan volkanlar, kutuplarda ve yer altında ise buz var.
SICAKLIK:
Gündüzleri ortalama eksi 53 derece, en fazla da artı 13 derece oluyor.
KIRMIZI RENK:
Mars toprağındanki paslı demir, gezegenin kırmızı görünmesinin nedeni. Bu da eskiden su olduğunun en büyük kanıtı kabul ediliyor.
UZAKLIK:
Mars'ın Dünya'ya olan mesafesi, her iki gezegenin konumuna göre 56 ile 400 milyon kilometre arasında.
Uzay turizmi için dernek
Uzay turizmini başlatmak isteyen bir grup girişimci ve turizmci ‘‘Uzay Ulaşım Derneği’’ kurarken bu derneğe büyük uzay ve havacılık şirketlerinin de üye olduğu belirtildi. Amerika'da 2 yıl önce yapılan bir ankete katılanların yüzde 42'si, olanakları elverdiği taktirde uzay yolculuğuna çıkmak istediğini bildirdi. ‘‘Güneşin hiç batmadığı yerde tatil’’e olumlu yanıt verenlerin üçte birlik bölümü, 2 haftalık uzay yolculuğu karşılığında 11 bin dolar ödemeye hazır olduğunu söyledi. Japonya, Almanya, Kanada'da yapılan anketlerde de benzer yanıtlar alındı.