Mars astronotlarının uzay giysileri nasıl olacak?

Güncelleme Tarihi:

Mars astronotlarının uzay giysileri nasıl olacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2016 15:25

NASA, astronotları Mars’ın zorlu koşullarında hayatta tutabilmek için yeni nesil bir uzay giysisi üzerinde çalışıyor. Peki, Mars astronotlarının uzay giysileri nasıl olacak? Detaylar haberimizde..

Haberin Devamı

 NASA, astronotları Mars’ın zorlu koşullarında hayatta tutabilmek için yeni nesil bir uzay giysisi üzerinde çalışıyor. Ay’a ayak basılan Apollo görevinden bu yana insanlı gezegen keşiflerinin askıya alınması nedeniyle, geliştirilen ilk gezegen giysisi olarak tasarlanan Z1, görmeye alışık olduklarımızdan bir hayli farklı. Henüz prototip aşamasında olan Z1, birçok farklı koşula uyum sağlayabilen bir giysi. Şu ana dek tasarlanan giysilerden en büyük farkıysa tulum gibi giyilmiyor oluşu.

Z1’i giymek için, sırtındaki kapaktan içeriye doğru süzülmek gerek. Yani tıpkı bir uzay kapsülüne giriş yapmaya benziyor. Ayrıca solunan havadaki karbondioksiti, lityum hidroksit kullanarak dışarı atan bir yaşam destek ünitesi de var. Astronotlar bu sayede çok daha uzun süreler boyunca giysilerinin içinde kalabilecekler. Ama tabii bu durumda giysi içinde serinletilmeleri de gerekiyor. Bunun için ilk kez denenen bir su buharlaştırma tekniği kullanılmış. Böylece havalandırma ve soğutma işlemleri aynı anda yapılabiliyor.

Haberin Devamı

 tarafından hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!