Güncelleme Tarihi:
İŞTE ÇÜRÜMEYE TERK EDİLEN O TESİSLER
Bu tesislerden Marmaris İçmeler'de bulunan ve 1980'li yıllarda en gözde dinlenme tesisleri arasında yer alan denize sıfır Maliye Kampı, özelleştirme kapsamında defalarca satışa çıkarıldı fakat alıcı bulamadı. 39 oda ve 98 yatak kapasiteli 22 bin 581 metrekarelik alana kurulu 4 binadan oluşan ve yalnızca okulların tatil olduğu dönemde, bir bölümüyle hizmet veren atıl durumdaki tesis yeniden alıcısını beklemeye başladı.
ZİRAATÇILAR KAMPI
Yalancıboğaz Yolu üzerindeki kamp da, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 1969 yılında 30 yıllığına Ziraatçılar Derneği'ne kiralandı. Tek katlı 20 konaklama binası bulunan tesis 16 yıldır kullanılmadığı için 2001 yılında Ziraatçiler Derneği'nden geri alındı. Daha sonra Marmaris Milli Parklar Mühendisliği'ne verildi. Binalar su basmanlarına kadar yıkılıp çevreleri temizlendi. Ancak sonra da kaderine terk edildi.
BUNGOLOVLARI BAĞIMLILAR İŞGAL ETTİ
Yine Yalancıboğaz Yolu'nda yer alan ve üzerinde 1 oda 1 salon ve 1 mutfak olan Adaköy'deki 50 dönüm arazi, Çevre ve Orman Bakanlığı’nca 1996 yılında, 49 yıllığına Dimet Turizm'e kiralandı. Dimet Turizm, bölgeye bakanlığın oluruyla 90 yatak kapasiteli bungalov yaptı. Ancak daha sonra tesise belediye tarafından imar izni verilmeyince, kira sözleşmesi iptal edildi. Denize sıfır, çam ağaçları arasında bulunan tesise o günden beri de çivi bile çakılmadı. 3 yıldır burada kalan Saniye Ercan “Kayınbiraderim burada bekçilik yapıyor. Bazı bungalovları madde bağımlıları işgal etmişti. Her an yangın çıkacağından korkuyorduk. Daha sonra çıkmalarını sağladık ve buraya biz sahip çıkıyoruz. Ama herşey çürüdüğü için de içimiz kan ağlıyor.”
PAMUCAK MESİRE YERİ
Marmaris merkeze 8 kilometre uzaklıkta ve 42 bin 059 metrekarelik alanda kızılçam ormanı içinde kurul, 36 çift, 15 de tek katlı bina, mutfak, 2 soğuk hava deposu, çay bahçesi, 5 idare binası, 2 katlı servis binası ve spor sahası bulunan, 255 yataklı Pamucak Mesire Yeri'nin durumu da diğerlerinden farklı değil. 2003 yılında İnciler Taşımacılık İnşaat Şirketi'ne 29 yıllığına kiralanan tesisi, ‘yapıların ruhsatı olmadığı’ gerekçesiyle 2005 yılında İçmeler Belediyesi tarafından mühürlendi. İşletmeci 2004 ve 2005 yıllarının ihaleden doğan bedelini Çevre ve Orman Bakanlığı'na yatırmasına rağmen, belediye ile aradaki sorun giderilemeyince sonraki yılların bedeli yatırılmadı. 2008 yılında tesisler mühürlü olmasına rağmen, 2 ünite yıkılıp otel yapılmak istenince belediye ile ipler iyice koptu. Çevre ve Orman Bakanlığı 4 yıldan bu yana kira bedelini almamasına rağmen işletmeci ile aradaki sözleşmeyi sonlandırmayınca sorun iyice çıkmaza girdi ve tesisler çürümeye terk edildi.
KÖY HİZMETLERİ KAMPI MAHKEMELİK OLDU
İçmeler’de, Orman Bakanlığı tarafından Yol Su Elektrik Genel Müdürlüğü'ne 1982’de 49 yıllığına tahsis edilen 30 bin metrekare arazide kurulu 85 yataklı otel, idari bina, yemekhane, gazino, 500 metrelik plajı bulunan Köy Hizmetleri Eğitim ve Dinlenme Kampı, yıllarca Tarım ve Köyişleri Bakanlığı personeline hizmet verdi. 2005’te köy hizmetleri müdürlükleri, illerin özel idareleriyle birleştirildi. Bu tesislerin özel idareye devrelimesi gerekirken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı kendi bünyesinde tuttu. Bunun üzerine Muğla İl Özel İdaresi Müdürlüğü tesisler üzerindeki yapıların kendilerine ait olduğu, köy hizmetleri müdürlüğünün lavedilmesinin ardından diğer tüm eşya ve gayrimenkullerin de özel idareye devredilmesi gerektiğini belirterek, Muğla 1'inci İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Dava özel idare lehine sonuçlandı.
Muğla İl Genel Meclis Üyesi CHP'li Dursun Kaplan kamuya ait kamp ve mesire yerlerinin acilen bağlı bulunduğu belediye veya özel idarelere devredilmesi gerektiğini belirterek “Buraların her türlü temizlik ve alt yapılarını, bağlı bulunduğu muhtarlık veya belediyeler yapıyor. Devredilirse hem bölge halkı adına sağlıklı kamp yerleri oluşacak. Hükümet yanlış yapıyor. Kaderine terk edilen tesislerin kazanılması gerek” dedi.
‘TURİZME KAZANDIRILSIN’
Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Yusuf Kenan Akkuş da konuyla ilgili şunları söyledi:
“ÖÇK, Anıtlar Kurulu ve diğer SİT kuruluşları gibi yoğunluklar üzerinde durulan bir bölgedeyiz. Bu nedenle de turizmle ilgili kullanabileceğimiz imarlı alanlar çok kısıtlı. Elimizde denize sıfır, çok güzel turistik tesislerin olabileceği yerler var fakat, en önemli yerde olan kamuya ait yerler atıl durumda. Her yan çöplüğe dönmüş. Ortada bir Turban örneği var. Burası da aynı diğerleri gibi kullanılmaz vaziyetteyken, burayı Yazıcı Grubu alarak Marmaris'in en önemli turistik tesisi haline getirdi. Binlerce yerli ve yabancı turist gelip bölgemize para kazandırdığı gibi iş istihdamı da yaratıldı. Atıl durumdaki tesisler kazanılırsa, devletin kasasına büyük paralar girer.”