'Marmaris'te maden için 411 ağaç kestik'

Güncelleme Tarihi:

Marmariste maden için 411 ağaç kestik
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2008 11:17

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde, orman alanındaki manganez madeni faaliyetleri nedeniyle çevrecilerin hedefi haline gelen ‘Neslişah’ adlı firmanın sahibi Mehmet Bekmez, Muğla Tarım İl Müdürlüğü'nün raporunda belirlendiği gibi, yol açma çalışmaları için 900 değil, 411 ağaç kestiklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Muğla İl Tarım Müdürlüğü, turizm ve çam balı merkezlerinden Marmaris'in Osmaniye Köyü'nde Neslişah firması tarafından açılması planlanan manganez madeninin bölgede çevre kıyımına neden olacağını rapor etmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan gerekli izinleri alınan maden nedeniyle, 19 bin 320 kızılçamın kesileceğini, bunun 10 yıllık dönemde 1 milyon 932 bin kilo çam balının üretimini engelleyeceğini ve 15 milyon 456 bin YTL zarara neden olacağı belirtilmişti. Ayrıca, 13 bin zeytin, 1000'er incir ve armut ile 500 elma ağacı ve cip safari turlarının da madenin yaratacağı tozdan olumsuz etkileneceğini vurgulamıştı. Muğla İdare Mahkemesi ise Neslişah adlı firmaya manganez madeni rezerv araştırması için verilen izinin iptali talebini görüşmüş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın savunması alındıktan sonra verilecek yeni bir karara kadar yürütmeyi durdurmuştu.

Haberin Devamı

Tartışmaların merkezindeki Neslişah adlı firmanın sahibi Mehmet Bekmez, Muğla İl Tarım Müdürlüğü'nün hazırladığı raporun abartılı olduğunu ileri sürdü. Rapordaki bilgilerin baştan sona yanlış olduğunu iddia eden Bekmez, madencilik faaliyetinin bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağını savundu. Bekmez, Muğla Tarım İl Müdürlüğü'nün raporunda belirlendiği gibi yol açma çalışmaları için 900 değil 411 ağaç kestiklerini söyledi. Faaliyetlerinin tümünün yasal izinlere tabi olduğunu belirten Mehmet Bekmez, “Biz şu ana kadar madene yol açmak için 411 ağaç kestik. Bu ağaçları, 9'uncu Orman İşletme Müdürlüğü tespit edip işaretledi. Kesebileceğimiz 39 ağaç daha bulunuyor. Bunları kesip kesmeyeceğimiz henüz belli değil. Kestiğimizi farz edersek toplamda 450 ağaç kesilmiş olacak. Bundan bir tane daha fazla ağaç kesmeyeceğiz. Nereden çıkarıyorlar 19 bin 320 ağaç keseceğimizi. Bunların hepsi uydurma. Bizim iznimiz belli, yapacağımız iş belli” dedi.

Bekmez, 600 hektarlık bölgede maden arama izinleri bulunduğunu ancak sadece 3 bin metrekarelik alanda 2 ocak ile faaliyet yürüteceklerini kaydetti, “Manganez madeni 1.5- 2 metre genişliğinde damar olarak bulunur. Bu nedenle büyük yerler açılmayacak. Galeri şeklinde çalışacağız. Dinamit patlatmamız sözkonusu değil. Büyük makineler de çalışmayacak. Ayrışım elle olacak. Dolayısıyla su yataklarını kirletmemiz gibi bir durum da sözkonusu olamayacak. Raporda 13 bin zeytin ağacı keseceğimiz söyleniyor. Böyle birşey yok. Bana o bölgede tescili yapılmış kişi adına kayıtlı 13 bin zeytin ağacının varlığını göstersinler bu işi hemen bırakırım. Çünkü vatan haini değilim. 1000’er incir ve armut ile 500 elma ağacı ve cip safari turlarının da madenin yaratacağı tozdan olumsuz etkileneceği söyleniyor. Ama orada denilen kadar meyve ağacı da bulunmuyor. Madenden bir cipin kaldıracağı toz kadar da toz kalkmayacak. Ocağın 300 metre çevresinde toz bulsunlar bu işi bırakırım” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!