Marmaris Körfezi tehlike sinyalleri veriyor

Güncelleme Tarihi:

Marmaris Körfezi tehlike sinyalleri veriyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2013 11:47

Marmaris Çevrecileri Derneği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından 2,5 yıl süreyle yürütülen araştırma sonunda hazırlanan raporda, körfezde oluşan kirliliğin tehlikeli boyutlara ulaştığı kaydedildi.

Marmaris Çevrecileri Derneği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin yaptığı ortak çalışma sonucunda hazırlanan raporda, Marmaris Körfezi'nin tehlike sinyalleri verdiği belirtildi.

Yılda yaklaşık 1,5 milyon turistin tatilini geçirdiği Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden Marmaris'te, çevre derneği ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından ortaklaşa sürdürülen ve bazı sivil toplum kuruluşlarının da desteklediği araştırma sonunda körfezin yoğunluğu kaldıramadığı, denizde oluşan kirliliğin tehlikeli boyutlara ulaştığı kaydedildi.

Marmaris Çevrecileri Derneği (MÇD) Başkanı Ahmet Kutengin,  imzaladıkları sözleşme gereği Su Ürünleri Fakültesi ile 2,5 süreyle yürütülen "Marmaris Körfezi Su Kalitesi ve Biyolojik Araştırma Çalışması"nın tamamlandığını, hazırlanan raporun kitap haline getirildiğini söyledi.
Akademik personel tarafından hazırlanan raporda ölçüm, gözlem ve laboratuvar sonuçlarının ortaya konulduğunu belirten Kutengin, kitabın son bölümünde ilgili kurumların alması gereken önlemlerin sıralandığını bildirdi.

Araştırma sonunda ortaya çıkan bilimsel verilerin dikkate alınması gerektiğine dikkati çeken Kutengin, "Denizdeki oksijen oranının düşmesi sonucu denizanası popülasyonu arttı, balık lavralarının hayatta kalma oranı oldukça düştü. Körfezin bazı noktalarında turizm faaliyetinin arttığı dönemlerde evsel atık kaynaklı hastalık yapan bakteri miktarının kabul edilebilir seviyenin çok üzerinde olduğu belirlendi" dedi.

Sosyal sorumluluk projesi gördükleri çalışmanın sonunda hazırlanan kitabı ilgili bütün kurumlara gönderdiklerini dile getiren Kutengin, çevreciler olarak gerekli önlemlerin ivedilikle alınmasını beklediklerini ifade etti.

Rapordan çarpıcı sonuçlar
Marmaris Körfezi'nde canlıların oksijen ihtiyacını karşılayan "Posedonia" çayırlarının yok olmaya yüz tuttuğu belirtilen raporda, bu çayırların tüm körfezdeki oranının yüzde 10-12 civarında kaldığına işaret edildi.
Denizdeki kirliliğin artması ve oksijen oranının düşmesi dolayısıyla denizanası popülasyonunun arttığı anlatılan raporda, dünyada her yıl 130 milyon insanı olumsuz yönde etkileyen bu canlıların körfezde yeni türlerinin tespit edildiği bildirildi.
Çalışmalarda baz alınan 18 istasyonun bazılarında "koliform bakteri" (evsel atık kaynaklı hastalık yapan bakteriler) miktarının kabul edilebilir düzeyin çok üstünde çıktığına dikkat çekilen raporda, şunlar kaydedildi:
"Bakteriler konusunda bir an önce önlem alınması gerekiyor. Sınır değerin üzerinde bulunan alanların insan sağlığı açısından kullanımı uygun değil. Yaz aylarında ölçülen bakteriyel kirliliğin turizm faaliyetlerinin daha da artması ile önümüzdeki senelerde bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olacağı öngörülmekte. Marmaris Körfezi’nde noktasal kirlilik kaynakları belirlenerek kontrol noktaları oluşturulmalı ve analizlerle izleme çalışmalarının yapılması, bölgedeki evsel atıkların arıtma sisteminin sağlıklı çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi gerekiyor."
Raporda, Marmaris'in bir zamanların İstanbul’un Haliç'i gibi olmaması için öncelikle kurumlar arası işbirliğinin sağlanması, deniz altındaki atık maddelerin toplanması, denetimlerin sıklaştırılması ve özellikle Marmaris'te yaşayanların çevre bilincinin güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!