ANKA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2007 14:10
Kocaeli Sanayi Odası'nın (KSO) 1995 yılından beri çevre bilincinin gelişmesine ve çevrenin korunmasına yönelik çalışmaları olan sanayi kuruluşlarına verdiği çevre ödülünü bu yıl büyük işletme dalında Ford Otomotiv Sanayi A.Ş kazandı.
Kocaeli Sanayi Odası’nın İzmit’te Çevre Bakanı Osman Pepe'nin katılımıyla düzenlediği törende çevre ödülü kazanan kuruluşlara ödülleri verildi.
Kocaeli Sanayi Odası Kurucu Başkanı Şahabettin Bilgisu adına 1995 yılından bu yana düzenlenen çevre ödülleri yarışmasında bu yıl 7 firma finale kaldı. Jürinin çevre kriterleriyle yaptığı değerlendirme sonucunda büyük işletme dalımda Ford Otomotiv çevre bilincinin gelişmesine, çevrenin korunmasına ve gelişmesine yaptığı katkılardan dolayı ödüle değer bulundu. Büyük ödülü alan Ford Otomotiv atık bertaraf tesisi İZAYDAŞ’tan önemli oranda indirim hakkı kazandı. Büyük işletme dalında başarı ödülüne ise Unilever ve Tüpraş İzmit Rafinerisi layık görüldü.
Ödül töreninde bir konuşma yapan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak, Kocaeli sanayicisinin AB’ye çevre açısından en başarılı ve oransal olarak en başarılı kesim olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“13 yıldır bir şekilde sanayicinin çevreye katkısını teşvik etmeye çalışıyoruz. Bir taraftan çevre ödül teşviki, bir taraftan tehlikeli atık yakma ve depolama bir taraftan Türkiye’deki en çok çevre atık arıtma tesisleri ve Çevre Kalite Belgesi alan kurum sayısı. Ama bir taraftan da çevre sorunlarıyla en çok eleştirilen, hırpalanan Kocaeli sanayicisi. Hep diyoruz bu sanayi bize rağmen bizim dışımızda gelişti ama zamanında bir plan ve program içinde geliştirilemediği için bunu disipline etmek bize düşüyor.”
İSTANBUL BU TARAFA GELİYOR
Endüstriyel Dönüşüm Projesi’nin Kocaeli sanayisinin geleceğe hazırlanmasında öncü ve model bir uygulama olduğunu vurgulayan Başkan Yılmaz Kanbak, halen bölgede 12 adet tüzel kişilik kazanmış Organize Sanayi Bölgesi (OSB) olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Yeni yatırımlara bu OSB’ler dışında çok dikkatli ve hassas seçimlerle yaklaşmalıyız. Zira, bunların getireceği yeni sorunlar (altyapı, çevre v.s.) artık baş edilemez boyutlarda olacaktır. Bu konuda bütün yerel yönetimlere tekrar tekrar seslendik. Yeni yatırımlarda lütfen ilişkide olalım. Günü kurtaracak kararlar vermeyelim. Endüstriyel dönüşüm programı içerisinde zaten OSB’ler dışındaki firmaları buralara yönlendirmeye çalışırken, İstanbul’dan kaçan sanayi için, özellikle emek-yoğun sanayi için bizden doğudaki kentleri hedef göstermeliyiz."
ATIK SORUNU
Kocaeli sanayisinin karşı karşıya bulunduğu çevre sorunlarına değinen Yılmaz Kanbak, “Toprağımız bitti. Suyumuz bitti. Yuvacık Barajı yetmiyor, Sapanca Gölü’nü takviyeye hazırlıyoruz, Gebze’de sanayicinin ön finansmanı ile göletleri devreye almaya çalışıyoruz. İZAYDAŞ yetmiyor. Sadece Kocaeli sanayicisinin atığını alsa bile kapasite doluyor. Bu atıklar nasıl bertaraf edilecek yer gösterilemiyor. Çözüm için aylardır uğraşıyoruz. O zaman farkına vardık ki, Kocaeli’nin taşı toprağı maden olmuş. Eline bir maden ruhsatı alan arazilere el koymuş durumda” diye konuştu.
KOCAELİ’NİN RİSKİ TÜRKİYE’NİN
Kanbak, Türkiye’de ödenen toplam verginin yüzde 18’ini Kocaeli’nin ödediğini hatırlatarak, "Kentimize sahip çıkmıyoruz. Eğer değeriniz gerektiği şekilde anlatılırsa ve savunulursa, devlet yatırımları da, yabancı sermayede yerli sermaye de bu kente farklı gözle bakarlar. Bizim ekonomik açıdan dörtte birimiz bile olamayan iller inanılmaz işler başarmış gibi lanse edilmekte ve her türlü desteği görmektedir. Kocaeli nasıl tüm Türkiye’nin risklerini taşıyorsa nimetinden de o ölçüde yararlanmalıdır. Bu gidişe bir dur diyelim” diye konuştu.